Libertate de Bogdan Teodorescu-recenzie

Editura: Cartea Românească

Număr pagini: 267

Nota mea: 10

     DESCRIERE OFICIALĂ: București. România. Secolul XXI. Ea, doctoriță de succes, proprietară a unui cămin de lux pentru bătrâni cu mulți bani. El, chirurg faimos, venit dintr-o familie de medici foarte influentă. Un copil reușit. O casă splendidă. Un grup de prieteni vechi, bine aranjați în viață. O existență proiectată să funcționeze perfect până la adânci bătrâneți. Doar că, de nicăieri, apare un șoc. Și totul se rupe – familie, prieteni, avere, poziție socială, relații, siguranță –, iar personajele se trezesc singure în fața unei lumi cu care nu mai au nicio legătură, lumea reală – frică, neîncredere, vinovăție, abuz, tăcere. București. România. Secolul XXI.

    „Aici avem toate datele pentru o carte de succes: acțiune palpitantă, suspans, personaje puternice care-și prezintă hotărâte punctele de vedere, ironie și un final neașteptat. Dar este mai mult decât o narațiune antrenantă. Există un plan de profunzime tulburător, o privire în abisul unei societăți întocmite greșit, imprevizibilă, capabilă să distrugă vieți cu un cinism absolut. Un strat social, destinat aparent succesului, relaxat și superficial, trăiește, fără s-o știe sau ignorând pericolul, pe muchia prăpastiei. Libertate este unul dintre cele mai bune, dar și unul dintre cele mai neliniștitoare romane despre dilemele și riscurile existenței noastre fragile.” (Horia Garbea)

    PĂREREA MEA: Nu e o noutate faptul că mi-am propus ca anul acesta să citesc cât mai multe romane scrise de români, dar faptul că am reușit să pun mâna pe unul scris de renumitul analist politic Bogdan Teodorescu, este un mare noroc sau pur și simplu, m-am aflat la locul potrivit în momentul potrivit.

    Am cochetat cu sociologia, filosofia prin anii de facultate și timp de mulți ani am fost pasionată de politică… urmăream cu interes deosebit emisiunile politice, dezbaterile și alte asemenea… ba chiar mă și înscrisesem într-un partid, sperând/crezând în “super” ideea că tinerii pot schimba ceva. N-a fost să fie nimic din cele de mai sus, deși, terminând facultatea de drept e imposibil să nu te lupți, măcar un pic, cu minunățiile mai sus amintite.

    Îl vedeam des pe la televizor pe Bogdan Teodorescu, ba chiar urmăream toate emisiunile în care se anunța prezența dumnealui și am apreciat dintotdeauna discursul și punctul de vedere expus, chiar dacă nu ne aflam pe aceeași lungime de undă mereu. Știam că este și scriitor, dar cum aflasem totodată că romanele scrise se află în sfera celor polițiste, era de înțeles de ce nu m-am agitat până acum. Însă… toate au început pentru că, având asemenea stil de scris, nu poate ieși ceva care să nu-mi placă! Și în definitiv, nu știu de ce m-am așteptat la altceva!

    Pe tot parcursul lecturii, mi-am adus aminte de anii adolescenței când savuram “Enigma Otiliei” a lui George Călinescu. Nu cred că corelația mea este perfectă, dar prezentarea familiei Craiu, legăturile dintre soție și cumnată, ba chiar și socri, prieteniile, imaginea societății Bucureștiului secolului XXI mi-au purtat gândul la romanele realiste studiate prin liceu, iar faptul că am fost plăcut impresionată de Călinescu, mi-a produs acest scurtcircuit în creier prin această comparație.

     Deși romanul se deschide cu o imagine aparent simplă a unei familii – Sonia și Dan Craiu, medic de succes, respectiv chirurg faimos – proprietari ai unei clinici ce se ocupa cu îngrijirea oamenilor în vârstă, având un copil cuminte și inteligent, acțiunea escaladează rapid, trezindu-ne în plin conflict între Sonia și cumnata acesteia, Mirela. Pentru mult timp, Dan reușește să aplaneze discuțiile în contradictoriu și neînțelegerile dintre soția și restul familiei sale, însă atunci când toți prietenii lor, ba chiar propria soră și societatea însăși se va ridica împotriva Soniei, va mai avea ea sorți de izbândă…?! Se va mai bucura ea de sprijinul soțului?!

     „Am fost întotdeauna interesat de felul în care se comportă individul pus față în față cu ceilalți, cei pe care îi cunoaște sau cei pe care nu-i cunoaște, dar este judecat de ei; cum se comportă individul acuzat de comunitatea sa ori de societate, fie că se consideră sau nu vinovat; cum se comportă individul adus în situația de a se lupta cu forțe mult superioare lui nu pentru un țel impresionant, ci doar pentru propria lui supraviețuire și pentru reîntoarcerea la normalitatea pierdută – reîntoarcerea la viața din interiorul iluziei.” (Bogdan Teodorescu) (©Editura Cartea Românească)

     Atunci când Irina, una dintre prietenele cuplului Craiu, descoperă noul roman Libertate” scris de Sorin Bratu, “cel mai în vogă scriitor de cucoane din România”, precum și dedicația de pe prima pagină adresată Soniei Craiu, va începe decăderea acesteia. Orice apropiat care va citi cartea, o va recunoaște pe Sonia în comportamentul personajului principal al romanului, în frazele pe care aceasta le folosește… Așa cum am sugerat deja, cartea nu este nicidecum una măgulitoare la adresa doamnei Craiu, ci chiar una al cărui singur scop a fost să o denigreze prin sugestia că în timpul unei deplasări de-a soțului, aceasta l-a înșelat cu 27 de bărbați. O fi adevărat, n-o fi, mai ales când însăși sora Soniei o acuză că despre ea este vorba în roman, recunoscând o mare parte din fanteziile și gândurile ce-i fuseseră împărtășite în discuțiile private…?!

     Voi îl cunoașteți pe Mario Popescu?! Sau… Lars așa cum i se mai spune?! Nu?! Lasă că vă spun eu! Fost realizator de emisiuni tv, jurnalist etc etc ce prinsese urma unui subiect “fierbinte” și era hotărât ca el să fie cel ce va acoperi “marea dezvăluire” a cazului familiei Craiu, obținând astfel o revenire cu surle șu trâmbițe pe micile ecrane. Cunoaștem apetitul jurnaliștilor din ziua de azi pentru subiectele interesante așa că nu cred că veți fi uimiți, aflând că el va fi cel care va rezolva întreaga încurcătură. Dacă va conduce la un rezultat bun, la o împăcare a familiei Craiu sau a recăpătării respectului societății față de doamna doctor Sonia Craiu, rămâne de… citit.

    Un roman care descrie într-o manieră realistă societatea secolului XXI din România și importanța majoră pe care o are media și politicul în viața fiecăruia dintre noi și modul în care îți influențează viața. Un roman care te prinde în mreje și te surprinde în mod plăcut.

    „Vă așteptați să comentez ceva despre Sonia Craiu, Dan Craiu sau copilul lor? Nu e nimic de comentat. Căutați vreo morală ascunsă a poveștii acesteia? Nu e nicio morală, a fost doar o întâmplare. Hazardul… Am întrebat dacă am greșit și mi s-a atras atenția să am mai multă grijă în viitor. Voi avea… Sunteți curioși dacă mă tem de consecințe, dacă vreodată roata se va întoarce, dacă totuși ceva va ieși la iveală? Nu mă tem… Fiindcă am înțeles că, înainte de a conta că suntem buni sau răi, deștepți sau proști, mari sau mici, bogați sau săraci, vinovați sau inocenți, e fundamental dacă pe drumul nostru mergem singuri sau nu. Noi nu suntem niciodată singuri. Voi, da. De aceea noi vă conducem pe voi.” (scriitorul Sorin Bratu)

       Parcă sună… cunoscut, nu?!

Editura Cartea Romaneasca logo

Cartea Libertate de Bogdan Teodorescu a fost oferită pentru recenzie de către Editura Cartea Românească. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Cartea Românească. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii pe site.

Autor: EmM

 

15 COMMENTS

 1. Felicitări! Foarte interesanta carte, mi-ar placea s-o citesc! N-am auzit de autor, sunt ignoranta in ale politicii, dar pare interesanta.

 2. Frumoasa si interesanta recenzia ta EmM 🙂
  M-ai facut curioasa privind aceasta carte. Nu sunt fana Bogdan Teodorescu dar nicvi nu il contest. Cartea insa are un subiect realist, interesant iara daca mai este si bine scrisa atunci merita citita. Mersi de recomandare 🙂

 3. Mă bucur nespus de mult că scoatețî în atentia publicului cititor si scriitori români. Felicitări! 🙂

 4. Felicitari pentru recenzie. Desi nu pare neaparat o carte pe gustul meu, mi se pare totusi interesanta.

 5. Eu si politica avem divergente serioase, dar cartea suna tentant. Acum sper doar sa nu ii treaca nimanui prin cap vreodata sa scrie un roman despre mine! :)))

 6. Ma atrage politica. 😀 Citesc astfel de carti si ma pasioneaza, iar descrierea ta EmM.. descrierea ta ma face sa-mi doresc sa citesc aceasta carte! Multumesc si felicitari! 🙂

 7. Felicitari pentru prezentare! Si eu mi-am propus sa citesc mai multe carti scrise de autori romani, sper si sa reusesc sa o fac. Cartea prezentata in recenzie pare interesanta la prima vedere.

 8. felicitari pentru prezentare si mie imi place cum scrie autorul asa ca m-ai tentat cu cartea asta
  locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.