https://www.litera.ro/lista-norocoasa-afnm11

Lista norocoasă, de Rachael Lippincott – Editura Litera – recenzie

 Lista norocoasă 

Autor: Rachael Lippincott

Editura: Litera

Colecția: New Moon

Data apariției: 2021

Număr de pagini: 304

Titlu original: The Lucky List

Traducător: Raluca Bitoana

  Pe Rachael Lippincott o cunoaștem ca fiind coautoarea romanului La cinci pași de tine, o carte care mie mi-a plăcut extrem de mult. Și-a petrecut copilăria în Bucks Country, Pennsylvania și a urmat cursurile Universității din Pittsburgh. Acum locuiește acolo împreună cu soția sa și cu câinele lor, Hank. Lista norocoasă este un nou roman ce are în prim-plan adolescența cu toate problemele sale, dar și rezolvări neașteptate.

   Emily este o tânără în ultimul an de liceu, care și-a pierdut mama cu ceva timp în urmă. Schimbată la 180 de grade, devine o tipă plictisitoare și extrem de previzibilă, astfel că își pierde și puținii prieteni pe care îi avea. Totuși, speranța sa vine în persoana lui Blake, fata celui mai bun prieten al tatălui său. Aceștia se mută înapoi în oraș, iar între cele două se dezvoltă o relație extrem de frumoasă și apropiată. Lucrurile par a se schimba atunci când Emily găsește printre lucrurile mamei sale o listă cu 12 lucruri de făcut în ultima vară de liceu.

”1. Fă-ți un tatuaj.

 1. Treci peste frica de înălțime.
 2. Mergi la un picnic.
 3. Mănâncă ceva nou.
 4. Ieși din Huckabee.
 5. Dormi sub cerul liber.
 6. Du-te la excursia de la Lacul Huckabee.
 7. Înoată dezbrăcată în piscina Huckabee după închidere.
 8. Cumpără o carte în altă limbă.
 9. Fură un măr din Primul Pom din livada lui Snyder.
 10. Găsește un trifoi cu patru foi.
 11. Sărută-te cu J.C.”

  Această listă pare să o aducă o idee mai aproape de mama sa, dar mai presus de toate, este testul suprem pentru ea, pentru a-și recâștiga prietenii și pe fostul iubit, Matt. Cred că mai repede este o cale a maturizării și mai ales, un mod de a redeveni fata care a fost înainte ca suferința să îi acapareze felul de a fi. Lista o face să fie imprevizibilă, să facă lucruri la care în mod normal nu s-ar fi gândit.

  Ultima vară de liceu este vara în care rămâne fără prieteni, fără prietena cea mai bună, Kiera, plecată în tabără. Așa că Emily este nevoită să interacționeze cu Blake, venită din Hawai, ruptă din viața ei și încercând și ea să se adapteze la noile locuri. Cele două fete par să se potrivească de minune, iar lucrurile se așează fără prea mult efort. Datorită listei sunt atât de multe lucruri pe care le explorează, ajungând să se cunoască mai bine. Dar Emily își dă seama că niciodată nu va mai fi la fel după această vară. Iar Blake… ei bine, Blake e mai mult decât poate spera cineva.

  Emily trece printr-o perioadă extrem de dureroasă, tatăl ei decide să vândă casa în care au locuit, iar o dată cu ea, să scape și de lucrurile mamei sale. Ceea ce e foarte greu pentru ea. Și cred că pentru oricine, moartea mamei, mai ales una de care erai apropiat, nu e cel mai ușor lucru din lume. Dar viața merge înainte și chiar trebuie să înveți să ieși dintr-o depresie. Așa cum toată lumea spune, în mod cert, omul care a plecat dintre noi nu și-ar fi dorit să îți trăiești viața jelindu-l. Și cred că Lista norocoasă e o carte care vindecă. Aș recomanda-o din plin oamenilor care au pierdut ceva sau pe cineva. Pentru că te schimbă. Emily prinde curajul și puterea de a se uita înăuntrul ei și de fi sinceră cu ea. Oare facem toate lucrurile pentru noi sau pentru ceilalți?

”-De ce Matt? întreabă ea, tăindu-mi calea când se întoarce să mă privească. Mi-ai spus că nu mergea bine în ziua când am fost la picnic. Dacă n-a mers prima dată, dacă nu te-ai simțit bine a doua oară, sau a treia oară, sau a patra oară, de ce mai vrei să fii cu el?

-Eu… Ezit, deschizând gura ca să răspund, mintea mea căutând disperată un răspuns. Pentru că e un tip grozav, Blake. E drăguț, bun și de încredere, iar mama a vrut mereu să-i dau o șansă, mai ales după ce s-a îmbolnăvit. Și acum, când am completat lista, simt că asta ar vrea ea să fac. Simt că totul m-a dus la acest moment în care chiar va funcționa.

Blake clatină din cap, susținându-mi privirea în timp ce se gândește la ce am zis.

-Deci crezi că faptul că ai completat lista și ai redevenit persoana care erai înainte o să facă lucrurile să meargă unse între voi doi?

-Da, zic eu cu același ton provocator. Asta cred.

-Dar asta nu șterge complet tot ce ai trăit? Cine ai devenit după tot ce s-a întâmplat? Cine ești acum?”

   Lista norocoasă e genul de carte pe care aș reciti-o la infinit. Nu de alta, dar simt că descopăr câte ceva nou în fiecare pagină. Și e așa, un soi de ”confort book”, la fel ca o mâncărică bună de iarnă, caldă, care îți mângâie stomacul. Cartea asta îți mângâie inima. Și cred cu tărie că te poate face să te gândești și tu mai mult la tine, în loc să te preocupe ce vor alții. Cred că e important să ajungi să te cunoști pe tine mai întâi și să ai curajul să faci ce îți dorești tu. Nu ce vor ai tăi, nu ce vor prietenii. Cei care te iubesc îți vor înțelege deciziile și nu te vor judeca. Lista norocoasă este despre acceptare. E despre suferință, despre prietenie, despre descoperiri și dragoste. E despre cunoașterea de sine și despre curaj. Despre iubirea la care nu te așteptai. Despre direcțiile diferite în care te duce viața…

Carte disponibilă pe site-ul Litera

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

***Gabriela Bratu***Mămică de beagle, devoratoare de cărți, curioasă din fire. Sunt o tipă sociabilă, loială celor dragi, iubitoare de animale, dar și de oameni. Îmi place să cred că fiecare din noi are ceva frumos în interior. La fel, îmi place să cred că oricine poate să citească, trebuie doar să vrea! Poate că ingineria nu se pupă extraordinar cu literatura, dar cititul și scrisul sunt viața mea. Am răbdare, însă fără să mă calce cineva pe coadă. O dată ce sunt stârnită, chiar îmi pun ambiția să fac un lucru. Și mai ales, să-l fac bine!

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.