Doctor Sleep de Stephen King-Editura Nemira-recenzie

Doctor Sleep de Stephen King-Editura Nemira-recenzie

,,- Era și bun, și rău, iar eu i-am iubit ambele laturi. Și, Dumnezeu să mă apere, cred că-l mai iubesc încă.''

Doctor Sleep de Stephen King-Editura Nemira-recenzie

Doctor Sleep de Stephen King-Editura Nemira-recenzie

Doctor Sleep 

Editura: Nemira

Anul apariţiei: 2013, 2014

Traducere din limba engleză de: Ruxandra Toma

Număr pagini: 602

Gen: Fantasy, Thriller, Horror

Cotație Goodreads: 4,1

   Recunosc că multă vreme m-am ținut departe de această carte, continuarea romanului „The Shining”, deși știam de ea. Teama de a fi dezamăgită a fost de vină, pentru că nu-i așa, nicio continuare nu ar putea egala „The Shining”. Capodopera lui Stephen King, romanul ce a stat în fruntea topului meu până când a venit „JFK: 11.22.63” și i-a luat bomboana de pe tort.

  Dar nu despre alte romane de-ale lui Stephen King vreau să vă vorbesc, ci despre „Doctor Sleep”. Cum spuneam, mă așteptam să fiu dezamăgită. Mă întrebam de ce a vrut autorul să continue seria, eram de părere că mai bine lăsa doar „The Shining”. The Book, The Only One.

  Acum mă bucur că am citit continuarea. Am avut dreptate, nu egalează „The Shining”, dar m-a surprins într-un mod plăcut. Este mai bună decât mă așteptam, mai ales că auzisem păreri nu prea entuziasmate despre ea.

  Citind, m-am convins: chiar e un roman bun. Stilul lui Stephen King a atins o maturitate pe care nu o vedeai în „The Shining”. Chiar autorul spune: „Plus că oamenii se mai schimbă.  Iar cel ce a scris Doctor Sleep este mult diferit față de alcoolicul bine intenționat care a scris Shining, deși amândoi rămân motivați de aceeași ambiție: să scrie o poveste cu adevărat excepțională.”

  Că bine zice! Clar este diferit, se vede în stil. Am spus și o repet, Stephen King scrie mai bine acum!

   Puteți înțelege acțiunea din „Doctor Sleep” chiar dacă nu ați citit „Shining” în prealabil, dar vă recomand s-o faceți. Ne reîntâlnim cu Danny, copilul ce a supraviețuit exploziei din hotelul Overlook, dar a rămas cu traume. Încă mai vede fantomele din hotel, până când Dick Halloran, fostul bucătar ce avea același dar ca el, strălucirea, îl sfătuiește cum să scape de ele.

  Peste ani, fiul lui Jack Torrance suferă de aceeași boală ca tatăl său: alcoolismul. Este dependent de alcool și droguri, duce o viață foarte dezordonată și face lucruri de care nu este mândru.

Dacă beau, înseamnă co Overlook câștigă. Chiar dacă a ars până în temelii atunci când a explodat boilerul, tot el câștigă. Dar, dacă nu beau, am să-mi pierd mințile.”

  O întâmplare îi schimbă viața, ajungând să lucreze la un cămin de bătrâni, Helena Rivington. Pe lângă îndatoririle sale zilnice, îi ajută pe pacienții din stadiu terminal să treacă dincolo împăcați. De aceea, i se spune „Doctor Sleep”. Doctorul Somn. Se pare că posedă însușiri speciale, ceva din acea strălucire de pe vremuri, un fel de super-putere, ce-i permite să facă acest lucru.

  Cunoaște oameni care îl ajută să-și schimbe modul de viață: merge la întrunirile Alcoolicilor Anonimi și astfel renunță la alcool. Strălucirea redevine la fel de puternică precum în copilărie și constată că anii de alcoolism o înnăbușiseră. O ținuseră captivă, în stare latentă.

„Strălucirea revenise. Revenise și era foarte puternică. Întrebarea era: de ce tocmai acum?”

  În perioada de început a recuperării sale, îl contactează telepatic Abra, o fetiță cu o strălucire foarte puternică.

   Abra a fost dintotdeauna o fetiță specială, iar puterile sale i-au speriat pe cei din jur. Pe când avea doar 6 luni, a prezis atacul terorist din 11 septembrie; la vârsta de 3 ani, a reușit să suspende toate lingurile din bucătărie de tavan și pe când era încă un bebeluș, a făcut pianul din casă să cânte de mai multe ori. Străbunica ei, Concetta, a știut că va fi specială încă de când s-a născut, pentru că avea o bucată de placentă pe față. Se spune că acei copii care se nasc cu căiță (bucata de placentă) au darul clarviziunii.

  Acțiunea se întinde pe mai mulți ani, Abra crește și ajunge pe la vârsta de 12 ani. Ia din nou legătura cu Dan: îi lasă mesaje pe tablă de la distanță, prin telepatie, apoi se întâlnesc față în față, după care ajung să comunice la distanță doar cu puterea minții.

  Dan prinde drag de fetiță și hotărăște s-o ajute atunci când o sectă o urmărește pentru a-i face rău. O sectă ce vâna toți copiii cu strălucire. Copii cum a fost și el pe vremuri.

Un mic spoiler: acțiunea ajunge să se desfășoare, la un moment dat, pe terenul fostului hotel Overlook.

Secta Legitimilor

   Secta ce o urmărește pe Abra, formată din personaje obscure, ce au fost odată oameni. În prezent, sunt ca niște zombie ce se hrănesc și supraviețuiesc cu abur. Cel mai valoros abur este „furnizat” de către copiii cu strălucire, pe care membrii sectei îi vânează pentru a-i tortura și ucide.

   Secta este condusă de Rose „Țilindru”, o femeie foarte frumoasă și deopotrivă, înfricoșătoare, ce poartă mereu un joben pe cap. Restul membrilor au nume de pirați: Fală, Taica Flick, Jimmy Numere, Andi Mușcătură de Șarpe etc. Fiecare are câte o putere specială.

  Abra devine principala lor țintă din două motive: Rose vrea să-i dea o lecție pentru că a sfidat-o și Abra este o sursă neprețuită de abur, cu strălucirea ei extrem de puternică.

Strălucirea

   Pentru cei ce n-au citit „The Shining”, strălucirea este o caracteristică relaționată cu puteri paranormale: telepatie, telechinezie, clarviziune. Unii strălucesc mai mult (Dan, Abra, Dick Halloran), alții mai puțin. Cei care strălucesc mai puțin sunt, de regulă, persoane intuitive, chiar dacă nu au neapărat abilități supranaturale.

O grămadă de oameni au chestia asta căreia eu îi zic „strălucire”, dar la cei mai mulți e vorba doar de un simplu licăr care-i ajută să știe dinainte ce muzică o să fie la radio sau că o să sune telefonul.

   Când am citit prima oară „Shining”, mă gândeam că poate și eu am un pic din strălucirea aceasta. Intuiție de stângaci o numesc și rar m-a dezamăgit. Observ lucruri pe care alții le trec cu vederea, chiar prevăd unele comportamente. Nu știu exact cum s-o exprim în cuvinte sau dacă stângacii sunt mai intuitivi, dar eu tot așa îi spun: intuiție de stângaci. Și am toate motivele să cred că e genetică, la fel ca în romanele lui Stephen King.

Abra și Dan

   Mi-a plăcut foarte mult relația dintre Abra și „unchiul” Dan. Dan, care n-are copii, își canalizează toată dragostea și grija părintească asupra fetei, iar Abra îl vede dacă nu ca pe un tată, ca pe un unchi. Veți constata către final că legătura lor este mai puternică decât pare.

  Modul cum comunică, mesajele scrise de Abra pe tablă de la distanță, îndemnurile lui Dan de a avea grijă, felul cum Abra îi intră câteodată în minte și vede ce n-are voie, toate acestea le-am privit cu simpatie. Cred că Dan ar fi un tată foarte bun. În ciuda trecutului său furtunos, devine o persoană responsabilă.

  Dan devine pentru Abra ceea ce a fost Dick Halloran pentru el. „Ascultă la mine, Danny. Eu cred că lumea asta știe cum să compenseze toate lucrurile care se întâmplă. E o vorbă veche: Profesorul apare doar atunci când elevul e pregătit. Eu am fost profesorul tău.”

Subtext

   Ca și „The Shining”, „Doctor Sleep” este o metaforă pentru alcoolism și violența domestică. „Întrebarea aceasta mi-o pusesem și eu adesea, însoțită de o alta: Ce s-ar fi întâmplat cu chinuitul tată al lui Danny dacă ar fi descoperit la vreme Alcoolicii Anonimi, în loc să încerce să se vindece cu ceea ce în limbaj AA se numește „abstinența izolată”?” – nota autorului.

   Cartea militează pentru acceptarea ajutorului și controlul furiei. Din acest punct de vedere, o consider lectură obligatorie pentru toți cei care se luptă cu această problemă, dependență sau co-dependență. Avem ocazia să aflăm la ce dihotomie sunt supuse sentimentele lui Dan: ca orice co-dependent (persoană apropiată a unui alcoolic), Danny își iubește tatăl, în ciuda a tot ce este nevoit să îndure de pe urma adicției acestuia, iar Stephen King știe exact prin ce cuvinte să redea acest lucru, astfel încât să-ți frângă inima:

„Cea mai importantă povară era tatăl lui alcoolic, un bărbat chinuit și periculos, pe care atât Danny, cât și mama lui îl iubiseră nespus, poate și pentru defectele lui, și în pofida lor.”

„Când treceam cu tata pe acolo, el se oprea întotdeauna și se uita pe geam. Și îl simțeam cât de mult tânjea să intre. Îl simțeam atât de însetat, încât mi se făcea și mie sete. Și am băut în toți anii ăștia mulți ca să-mi potolesc setea aia, dar nu am reușit niciodată. Și tatăl meu știa asta.

– Mi se pare că totuși l-ai iubit.

– L-am iubit, șopti Dan, cu ochii la blocul dărăpănat și istovit. 〈…〉

– Era și bun, și rău, iar eu i-am iubit ambele laturi. Și, Dumnezeu să mă apere, cred că-l mai iubesc încă.

– La fel ca toți copiii, spuse Billy. Vă iubiți părinții și nu vă pierdeți speranța. Ce altceva să faceți?”

  Nu degeaba se spune că cei mai buni terapeuți în cazul adicțiilor sunt foștii dependenți…

  Însuși autorul își recunoaște problema și în „Doctor Sleep” descrie întregul proces de învingere a dependenței, cu tentații, suișuri și coborâșuri. El este unul dintre cei care au reușit și pentru asta îl admir.

„La fiecare șapte alcoolici care intră pe ușa noastră, șase renunță și se duc să se îmbete din nou. Al șaptelea reprezintă miracolul la care sperăm cu toții. Unul dintre aceste miracole se află acum în fața voastră, în mărime naturală și urât ca noaptea.”

„Dar timpul se schimbase și el. Și numai alcoolicii și drogații puteau înțelege asta. Atunci când nu poți să dormi, atunci când îți este teamă să te uiți în jur ca să nu descoperi ceva înfricoșător, atunci timpul se dilată și îi cresc colți ascuțiți.”

   În concluzie, mi-a plăcut mult cartea: subtextul, legătura dintre Abra și Dan, stilul matur și îmbunătățit al lui Stephen King, latura emoțională pe care reușește s-o atingă și mai ales, traducerea. Mă bucur că a fost, și de această dată, Ruxandra Toma. Ea a tradus cam toate cărțile noi ale lui King și fiecare experiență a fost plăcută.

   Ce nu mi-a plăcut, totuși: spre final, când acțiunea se precipită, totul devine mult prea fantasy pentru gustul meu. Mi se pare cam tras de păr, dar nu vă luați neapărat după mine! Nu tolerez un grad prea mare de fantasy, la „It” am avut aceeași problemă: prea fantasy pentru gustul meu. Iubesc logica și dacă te abați prea mult de la ea, deja mi-ai cam demontat reperele. De aceea ador romanele polițiste: este totul logic, frumos, bine explicat și aranjat.

Ecranizări

   Nu cred că există om care să nu fi auzit, măcar, de celebrul film al lui Stanley Kubrik, „The Shining”, bazat pe cartea lui Stephen King. Adaptarea s-a bucurat de un mare succes, iar Jack Nicholson l-a interpretat magistral pe Jack Torrance. Producția m-a fascinat și m-a determinat să citesc și cartea.

  Totuși, adaptarea din 1980 nu a fost pe placul lui Stephen King, care nu se sfiește să mărturisească acest lucru în postfața din „Doctor Sleep”: „Ca să nu mai vorbesc despre filmul lui Stanley Kubrick, pe care foarte multă lume pare să și-l amintească și să-l considere – din motive care mie, evident, îmi scapă – drept unul dintre cele mai înspăimântătoare filme realizate vreodată.”

  Într-adevăr, filmul nu este prea fidel romanului. N-am înțeles niciodată de ce Kubrick l-a ucis pe Dick Halloran. Cum să mai apară el în ecranizarea de la „Doctor Sleep”, când în „The Shining” moare? Din fericire, în carte trăiește bine, merci.

   Nemulțumit, Stephen King și-a creat propria sa ecranizare, în 1997: miniseria „Stephen King’s The Shining”. Se pare că nu este la fel de „strălucită” ca filmul lui Kubrick, dar mult mai fidelă.

  Ecranizarea de la „Doctor Sleep” este așteptată în 2020, cu Rebecca Ferguson și Ewan McGregor.

Despre autor:

  Stephen King nu mai are nevoie de nicio prezentare, este unul dintre cei mai populari autori de romane și povestiri horror, thriller și fantasy.

  A urmat Liceul Lisbon Falls (cei care ați citit „ JFK: 11.22.63”, vă aduce aminte de ceva?) și cursurile Universității Maine din Orono. A lucrat la biblioteca facultății și și-a publicat primele povestiri în revista Maine Campus. Este licențiat în literatură și a obținut o diplomă pentru elocuțiune și artă dramatică (iar îmi aduce aminte de „JFK: 11.22.63”).

  A avut mai multe tipuri de joburi, lucrând atât într-o spălătorie industrială, cât și ca profesor de engleză la Hampden Academy. A învins alcoolismul și dependența de droguri, cu ajutorul soției sale, Tabitha, și ea scriitoare. Cuplul are 3 copii, dintre care 2 sunt scriitori (Joe Hill și Owen King).

   Cele mai cunoscute romane ale lui Stephen King sunt „The Shining”, „Misery”, „Cimitirul animalelor”, „Carrie”, „It”, iar aproape toate scrierile sale (peste 40 de romane și 200 de povestiri) au fost ecranizate.

Cartea Doctor Sleep de Stephen King poate fi comandată de pe dol.ro.Diverta

Recenzii cărţi

IT de Stephen King-recenzie

Mr. Mercedes de Stephen King-recenzie

Pistolarul de Stephen King

 

 

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

27 COMMENTS

  1. Sorina, tare mă tentezi cu cărțile acestui autor. Mie mi-a fost teamă să citesc vreo carte de-a lui, dar recenzia ta mă convinge să încerc.

    • Lasa teama deoparte, ca merita! E adevarat ca depinde ce citesti de la el, unele nu mi-au placut nici mie. Recomand „The Shining”, „Doctor Sleep”, „Misery”, „JFK: 11.22.63”, „Cimitirul animalelor” (desi daca zici ca ti-e frica, mai bine o lasi pe asta la urma).

    • Buna, incearca’l pe Blaze, este mai recomandat, zic eu, pentru cineva care nu a gustat din SK 🙂 sau Dolores Claiborne, din cele doua iti poti face o idee cam ce te asteapta 🙂 Glumesc, este un scriitor de exceptie 🙂
      Pentru inceput, si Christine poti incerca, citita pe zi, pentru Misery, sau The Shining, sau Salem’s Lot sa mai treaca timpul, sa te inveti cu felul lui SK de a scrie si de a aseza totul in poveste 🙂
      IT este o frumusete, parerile difera, si Salem’s Lot, la fel, care este si preferata mea, ca na, imi plac vampirii 🙂
      Sa nu uiti de JFK: 11.22.63 – o superba poveste de dragoste, si.. Las’ ca vezi tu 🙂
      Bun venit in universul lui SK 🙂
      Felicitari pentru recenzie, bravo 🙂
      Numai bine si spor la intors pagini 🙂

      • Multumesc! Dar eu am gustat din SK, chiar destul as zice :)) Majoritatea cartilor mentionate sunt citite: JFK: 11.22.63 e superba, citit cartea, vazut miniseria; Dolores Clairborne la fel, citit carte, vazut film; valabil si pentru Misery si The Shining, romanele mele preferate de la Stephen King. It l-am citit, are si recenzie pe site, am vazut si cele doua ecranizari. Christine mai am sa-l incerc, la Salem’s Lot nu stiu daca sa ma bag, nu prea le am cu vampirii. Am incercat si Blaze, dar nu mi-a placut absolut deloc, l-am lasat dupa primele pagini.

  2. Imi pare rau sa aud ca Danny a ajuns tot alcoolic. 🙁 Logica psihologica nu prevedea nicicum asa ceva, trebuia sa urasca bautura dupa ce i s-a intamplat. Dar sunt sigur ca Stephen KIng vine cu un traseu bine argumentat si pentru asta. Am sa citesc neaparat cartea, dupa recenzia ta atat de tentanta, Sorina!

    • O, ba da! Din pacate, logica psihologica exact asta prevede. Multi copii ai alcoolicilor aleg fix acest drum. Trist, dar asta spune statistica. De ce? Citeste „Doctor Sleep”, ti se va raspunde la toate intrebarile! Dar da, e adevarat si ca unii copii de alcoolici aleg drumul exact opus, sa nu se atinga de bautura, sunt doua reactii ce depind de multi factori.

  3. stii ca eu nu am citit The Shining? Totusi, Dr. Sleep l-am adorat! pur si simplu mi-a placut la nebunie, in general Stephen King reuseste sa ma dea peste cap si sa ma tina lipita de o carte si 2-3 zile. Mai ales ca la el chiar ai substanta. Eu astept partea a 3a din Mr. Mercedes. Cam ar fi cazul sa apara…

    • Uite una de-a mea! Si eu abia astept partea a 3-a din Mr. Mercedes, ador seria! Si daca ti-a placut „Doctor Sleep”, vei adora „The Shining”, asa ca nu mai pierde timpul! Da, cartile lui au substanta. In toate gasesti un mesaj secundar, un subtext.

  4. Felicitări pentru recenzie! Categoric nu voi citi cartea pe timp de noapte. O să încerc şi eu Stephen King, dar aceasta datorită ţie şi recenziei. Mi-a trezit interesul şi abia aştept să o încerc(sper să nu am coşmaruri :)) )

    • Multumesc! E incurajator sa stiu ca eu te-am determinat sa citesti Stephen King :)) Stai linistita, n-o sa ai cosmaruri! Bine, vorbesc eu, care sunt obisnuita cu tematici horror :))

  5. Felicitari Sorina!O recenzie complexa,interesanta si tentanta,am citit-o cu placere.
    Din pacate ,sper sa nu „dati cu pietre”,recunosc sincer ca nu-mi place autorul.

    • Multumesc, Arci! De ce sa dam cu pietre? E dreptul tau sa nu-ti placa. Desi am impresia ca ai nimerit tu cartea care nu trebuie. Si eu am intalnit romane de-ale lui care nu mi-au placut deloc, nici n-am putut sa le termin.

  6. Ti-am citit recenzia in drum spre medic. M-a facut sa uit de …stres :)) Indubitabil cartea e de mine. Am pus-o in wishlist!!! Multumesc pentru recomandare! Felicitari!

  7. Sorina, felicitări pentru recenzie! Am citit Stephen King, am văzut și ecranizări după cărțile sale. Doctor Sleep e o carte pe gustul meu, sunt sigură că o voi găsi interesantă!

  8. Nu am citit nimic de Stephen King încă, dar observ că sunt cărți pe care tu le-ai adorat și pe care le voi avea și eu în vedere 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.