Mai puternici impreuna

Mai puternici împreună | Katie McGarry | Epica | recenzie

Mai puternici împreună

Autor: Katie McGarry

Pagini: 474

Editura: Epica

Traducere: Gabriela Stoica

Titlul original: Take me on – 2014

Apariţie 2018

Seria Destine la limită

   Mai puternici împreună, ficțiune contemporană pentru tineri. Cu toate că am mai citit cărți scrise de această autoare, fiind deja familiarizată cu stilul ei, această familiarizare nu mi-a diminuat nici măcar o fracțiune de secundă entuziasmul de-a o citi. Aceleași palpitații, același entuziasm m-au cuprins, ținându-mă cu sufletul la gură. Cele 474 de pagini mi s-au părut prea puține în comparație cu cât de mult mi-aș fi dorit ca povestea să continue. Sper ca în următorul volum să mă mai întâlnesc cu protagoniștii. Sunt atrasă iremediabil de acest contrast între viața dură, adolescență, trăiri intense, lupte în ring, box, de adolescența aceea în care maturitatea își face loc în viață cu forța, și din adolescenţă rămânând doar o fărâmă, făcând parte din tine doar ca o umbră ce te urmărește peste tot.

   Ce decizii poți lua atunci când viața îți este zdruncinată din temelii, atunci când toată siguranța, protecția unui cămin cald și primitor îți sunt luate, iar tu și familia treceți prin cele mai groaznice coșmaruri. Când viitorul tău, al fraților și al părinților depinde de un serviciu, un simplu loc de muncă ce odată cu pierderea lui să pierzi și tu totul.

„I-am spus lui West să se țină departe de mine, fiindcă doar așa va putea evita să intre în conflict cu Conner și Matt. Ar fi o minune să rămân teafără și nevătămată până la masa de prânz.”

   Haley, o adolescentă campioană națională la Kickboxing, făcând parte dintr-o familie de luptători, iubită și apreciată de membrii familiei. Toate astea până când toată stabilitatea ei este dată peste cap. Odată ce tatăl își pierde locul de muncă și creditorii dau năvală peste ei, aceștia sunt nevoiți să-și părăsească casa. După acest eveniment viața lui Haley devine un șir lung de provocări, ea și familia ajung să doarmă în adăposturile civile, apoi mutându-se în casa unchiului ei, un om mai rău decât diavolul, urmând să apară și cireașa din vârful tortului. Prietenul ei Matt o abuzează fizic într-atâta încât fratele ei Kaden și vărul Jax o găsesc leșinată. Conflictul plecând de la insistențele lui Haley de a-l avertiza pe Matt că fratele lui Conner consumă stupefiante, acesta luând foc la tot ce se poate zice rău despre fratele lui. Din acel moment Haley dezvoltă un blocaj mental, frica ei de a mai urca pe ringul de box sau de a mai avea vreun prieten căruia să îi placă luptele ieșind din calcul de acum încolo. Aceasta nu a dezvăluit nimănui cele întâmplate de teamă că luptele dintre Matt, Kaden și Jax se vor muta în stradă, Matt fiind și luptător liber, box de stradă, întruchiparea durității brute. Vechile decizii ale lui Haley, atunci când credea că Matt este nedreptățit de familia ei și de a abandona sala de box a bunicului ei pentru a-l urma pe Matt, ba chiar dezvăluindu-i acestuia punctele slabe ale lui Kaden și ale lui Jax, refuzul primit de la Universitatea pe care voia să o urmeze, căderea psihică a tatălui, iar în final decizia de a renunța la Kickboxing, toate acestea aduc o și mai mare tensiune și depărtare de familie, simțind că i-a dezamăgit pe toți.

,,Dau să mă ridic, dar mama mă lovește cu palmă peste genunchi.

– Nu pleci nicăieri. Ea se întoarce cu fața spre tata și zbiară:

– Nu pleacă nicăieri. Mi-am îngropat un copil și aproape că l-am îngropat și pe-al doilea. N-am de gând să-l pierd și pe al treilea din cauza mândriei tale idioate.”

   West face parte dintr-o familie înstărită, fiind văzuți ca nişte regi. Cu o viață privilegiată, având tot ce-și poate dori un adolescent, merge la cel mai bun liceu particular, mașină de lux, petreceri, card propriu cu o sumă de bani substanțială și notorietate, fiind unul dintre cei mai populari și frumoși băieți, dar toate aceste sunt doar de suprafață. West este copilul revoltat, se simte neglijat, inutil și nefolositor. În ciuda tuturor privilegiilor familia Young nu este așa cum pare. Fiind zdruncinată de un șir lung de eveniment tragice. De la decesul surorii lui, Colleen, West trăiește cu impresia că a fost conceput doar din dorința mamei de aș salva fiica, fiind cel care trebuia să fie compatibil cu ea pentru transplant, dar lucrurile nu au decurs așa. Cu timpul cei patru frați încep să capete diferite slăbiciuni, jocurile de noroc, adrenalina curselor de mașini, agresivitate la adresa colegilor și o iubire ce aduce cu sine un accident de mașină. West este cel care mereu o proteja pe sora lui mai mică Rachel, jignirile colegilor de la școală asupra surorii lui îl fac violent, recurgând la forța brută asupra lor. Toate aceste încăierări plus accidentul de mașină suferit de Rachel îi aduc exmatricularea și culpabilitatea că nu este în stare să facă nimic bun, ci provoacă numai necazuri. Teama lui că Rachel nu va mai merge niciodată sau că datorită rănilor suferite aceasta va deceda, îl macină și mai mult. Într-un moment de conflict cu tatăl, din cele fără număr, acesta îl avertizează că dacă nu își revine și nu devine responsabil îl va da afară din casă. Evenimentele nu sunt în favoarea lui fiind gonit de tată, acesta i-a decizia de a-și părăsi familia, prietenii și școala. Fiind măcinat și de frică că mama are un amant, urmărind-o pe aceasta o bună perioadă de timp, – de ce oare merge într-un cartier sărac, rău famat într-o spelucă?- încearcă să o înțeleagă și în același timp să o protejeze, îl fac pe West și mai neputincios.

,,– Ea a plecat? întreb eu. A scăpat?

Nu se poate ca totul să fi fost în zadar. N-am putut să-o ocrotesc pe Rachel. N-am reușit să-l fac pe Gavin să renunțe la dependența lui. N-am putut să-l determin pe tata să pună familia mai presus de orice altceva. N-am reușit să-o împiedic pe mama să aibă o aventură, să o aduc pe calea cea bună.”

   Întâlnirea celor doi, West și Haley este una cu adrenalină, da, dar nu din cea bună, lăsându-se cu pumni și sânge. Fratele lui Matt și un prieten al acestuia o urmăresc pe Haley pentru a-i fura medicamentele ce-i erau necesare tatălui ei, aceștia vrând să o bată, de-asemenea fiind conștienți că dacă nu dau bine la final vor fi ei cei care o vor încasa zdravăn. Pe când Haley încearcă să găsească o strategie de a scăpa de cei doi, West este pe punctul de a o lovi cu mașina. Circumstanțele se propagă și mai tare din momentul în care West încearcă să o apere pe Haley, acesta încasând o serie de lovituri, ca în final Haley să fie cea care îl scapă de cei doi bătăuși, lupta nefiind egală, doi contra unu. De aici și până la a se înfiripata o frumoasă poveste de dragoste mai este doar nu pas, ca într-un final cei doi West și Haley să meargă la aceeași școală, coincidența datorându-se tatălui lui West, transferându-l la o școală publică.

,,Matt își alungă furia și încercă din nou.

– Termină cu West și renunță la toată treaba asta, renunță la luptă și nu mă mai iau de Jax și de Kaden.

Consideră asta un nou început….

– Asta-i tot? Să termin cu West și nu vor mai fi repercusiuni? Nimeni nu o să atace pe Jax sau pe Kaden sau pe oricine altcineva pentru ceea ce s-a întâmplat cu Conner? Nu mai dezgropăm morții?

– Îți dau cuvântul meu.”

   Dacă până aici cartea este una ce te introduce în evenimentele care îți arată personalitatea personajelor, trăirile și dramele lor, de aici încolo totul începe să prindă o succesiune de evenimente ce survin pe parcursul relației celor doi îndrăgostiți: dezvăluirea de secrete bine îngropate, izbăvirea sufletească și dorința de a proteja, provocări, pariuri, dorința de protecție ce începe să fie și mai acerbă, lupte în ring, despărțiri, decizi luate doar din dorința de a crede că așa-i este cel mai bine celui pe care îi iubești, dezamăgiri, antrenamente, reîntoarcere în ringul de box, dezvoltarea maturități, gelozia fostului iubit, responsabilitate, și-o frumoasă poveste de iubire.

   Oare vor reuși cei doi îndrăgostiți să treacă peste toate hopurile, peste slăbiciunile mentale și sufletești și peste provocările ce vor urma? Că să aflați trebuie să o citiți.

   Eu m-am îndrăgostit iremediabil de această serie, în special de această carte. Mi-a fost foarte greu să aleg ce să vă destăinui din ea, pe tot parcursul în care am scris inima îmi bătea ca o tobă, iar mintea era într-o stare frenetică cu întâmplările cărții, nu mă puteam decide ce să pun în evidență și ce nu. Mi-a fost foarte greu să mă despart de ea, cu toate că, cartea se citește foarte ușor, vocabularul este unul lejer, însă compensează cu activitatea din ea și cu multitudinea sentimentelor.

  Cartea poate fi citită de adolescenții de 14, 15 ani fără probleme, nu conține scene fierbinți, doar atât cât să scoată în evidență iubirea adolescentină. Din punct de vedere psihologic mi-a plăcut cum l-a conturat pe West, când o veți citi veți înțelege la ce mă refer.

Recenzii cărţi Editura Epica

Verifică disponibilitatea cărţii- Mai puternici împreună | Katie McGarry |  în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Vrei să citeşti cartea Mai puternici împreună | Katie McGarry | ?

 

8 COMMENTS

  1. Felicitari Daiana!Imi plac toate cartile autoarei dar asta parca a fost si mai deosebita.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.