Un sărut, să transform coșmarul într-un basm. Un sărut, să dovedesc că eram normală, odată pentru totdeauna. Un sărut, să am o poveste reală.

MILA 2.0 de Debra Driza-recenzie

Titlu original: MILA 2.0

Traducere din engleză: Dorina Tătăran

Editura: Nemira Publishing House

Colecția: Nemira Young Adult

Anul apariției: 2016

Număr pagini: 400

Nota mea: 9/10

   Debra Drezin este membru al grupului de bloggeri Bookanistas, dedicat literaturii pentru adolescenti. In vreme ce lucra ca terapeut, a descoperit ca e mult mai placut sa-si tortureze personajele. In prezent locuieste in California impreuna cu sotul, cei doi copii si un caine din rasa rhodesian ridgeback. Milla 2.0 este primul ei roman. O puteti vizita online la debradriza.com.debra dixon

    De ceva timp m-am concentrat asupra literaturii science-fiction  contemporane. Consider că acest gen îți deschide mintea, orizonturile, că-ți ajută imaginația și creativitatea să atingă cote înalte. Unii încă sunt sceptici cu privire la literatura SF, deoarece anumite prejudecăți sunt nefondate. SF nu înseamnă neapărat lumi paralele,ce întrec orice limite ale fantasticului, sau un viitor extrem de îndepărtat. Un roman SF poate avea acțiunea plasată în prezent sau într-un viitor apropiat, în care singura diferență constă în gradul avansat de dezvoltare al tehnologiei, cum e și cazul volumului de față.

      ,,MILA 2.0” mi-a atras atenția de când a apărut pe piața editorială din România. După surprinzătoarea ,,Regina Roșie”, tot de la Nemira, am citit această carte. Mi-a plăcut foarte mult, a fost o lectură ușoară, de care avem cu toții nevoie după o zi obositoare. Viziunea autoarei  mi s-a părut mai mult decât interesantă, aparent pare a fi o clasică poveste de dragoste pentru adolescenți, când de fapt e mai mult de atât. Da, aștept cu nerăbdare continuarea. Și da, vă recomand cu tot dragul această carte.

      Protagonista acestei povești este Mila, o adolescentă de șaisprezece ani, rămasă recent orfană de tată. Împreună cu mama sa, medic veterinar de profesie, se mută în ,,atrăgătorul și vechiul Clearwater, Minnesota”. Locuiesc la o fermă pe care o și îngrijesc. Mila este trimisă pentru prima oară la școală, unde își face o prietenă, pe vorbăreața și populara Kaylee. Însă în tot acest timp dispariția tatălui său și niște amintiri vagi nu-i dau pace…

     ,,Am deschis ochii, în clipa în care ceva a licărit în spatele pleoapelor. Pereți albi, lumini albe. Un halat alb de laborator. Miros înțepător de dezinfectant…”

      Mama Milei, doamna Nicole Laurent, pare la prima vedere o mamă exigentă, de neînduplecat, o mamă enervant de protectoare pentru o adolescentă. Abia mai târziu Mila îi va înțelege atitudinea… La școală vne un coleg nou, Hunter, proaspăt mutat în acest orășel nesemnificativ. Kaylee este topită după el, îl bulversează cu întrebări și cu prezența sa sufocantă. Însă Mila reușește să se apropie de el, se împrietenesc și-și dau seama că se asemeană destul de mult. Cu siguranță Cupidon și-a făcut treaba ca la carte 😀

    ,,Am simțit fluturi în stomac. O prostie. Era doar un băiat. Ok, nu chiar. Era un băiat de care, întâmplător, îi plăcea lui Kaylee. Kaylee, care avea să se întoarcă în orice clipă și care se aștepta să-și găsească locul liber. Fluturi sau nu, băiatul trebuia să stea în altă parte. Tocmai atunci, Hunter a pus rucsacul pe bancă și și-a lăsat capul pe el. A închis ochii. Inima mea s-a înmuiat și s-a transformat în ceva ce părea a grămadă mare de gelatină.”

      Din nefericire, frumoasa poveste de dragoste adolescentină nu pare să aibă sorți de izbândă. Kaylee începe să fie geloasă pe Mila și este dispusă să ia parte la ,,un pic de competiție sănătoasă”. La un moment dat, călătoresc toți trei în camioneta veche a lui Kaylee, Mila stând în spate. Cade din camionetă, se rostogolește și se rănește la cot în ceva ascuțit. Ceilalți doi vin în fugă spre ea, îngrijorați. Aparent ea pare să nu aibă nimic, însă cotul rănit…

    ,,Toți trei ne holbam la brațul meu. Și ne holbam. De parcă nici unuia nu ne venea să credem ce vedeam. Brațul meu nu sângera deloc. Pe pielea mea era o rană mare, deschisă, dar nu era sânge. Nu era sânge, pentru că, în loc de sânge, o peliculă subțire roșie se rupsese și lăsa să se scurgă din rană un sol de lichid scârbos alb-lăptos. Și nu era doar atât. În interiorul rănii, în interiorul meu, era un tub transparent, cu o gaură zimțată, în formă de clemă. Și înăuntrul lui? Ceva ce semăna cu niște fire. Fire mici argintii, răsucite ca spiralele duble despre care învățam la biologie.”

      Mila se întoarce imediat acasă, fiind sigură că mama sa îi va explica această ciudățenie. Nicole îi vindecă rana cu un laser și o lasă să asculte o înregistrare de pe un iPod. Așa descoperim că MILA 2.0 este un experiment al forțelor armate secrete americane, o adevărată armă cu înfățișare omenească, capabilă să se întegreze în societate. Mila este uimită, confuză. Niciuna din amintirile legate de părinții săi, de momentele frumoase petrecute împreună, nu este reală.

     Mama ei, care nu este de fapt mama ei, a contribuit la crearea ei și,  considerând că Mila nu este doar un robot, o fură din laborator pentru a fugi împreună. În ciuda tuturor lucrurilor pe care le află, Mila refuză să creadă că este un android și-l minte pe Hunter, mărturisindu-i că are o proteză în loc de braț. Mai mult ca niciodată își dorește să-l aibă aproape, să-și poată continua existența ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

    ,,Mâna lui era încă sub bărbia mea și mi-a înălțat capul. Stomacul mi s-a chircit, ochii mi s-au închis. Asta, exact de asta aveam nevoie.

  Un sărut, să transform coșmarul într-un basm.

  Un sărut, să dovedesc că eram normală, odată pentru totdeauna.

  Un sărut, să am o poveste reală.

   Dar înainte ca buzele lui să poată ajunge la ale mele, o ușă care se deschidea a stricat momentul perfect. Ușa de la intrare. Mama.”

      Din păcate, se pare că li s-a dat de urmă celor două fugare. Singura soluție pe care o au la îndemână: fuga. Călătoresc cu mașina până în Canada, nu înainte de a se deghiza și de a se folosi de pașapoartele false. Au de gând să călătorească cu un avion în Germania, însă când erau foarte aproape de a părăsi continentul american și de a se salva, sunt prinse de oamenii căpitanului Holland și duse la laboratoare. Mila face noi descoperiri, se luptă pentru supraviețuire, totul pentru a o salva pe Nicol,  pe cea care i-a oferit dragostea sa, pe cea care a ajutat-o să facă un pas înainte spre a deveni cât mai umană…

    ,,Indiferent ce spuneau, eram vie. Trebuia să fiu. Cel puțin parțial. Pentru că singurul gând care mă chinuia în clipa aceea era: nu vreau să mor. Nu voiam să mor. Nu când abia apucasem să trăiesc.”

    Se vor salva cele două femei legate de cel mai profund sentiment din lume? Se va putea întoarce Mila la Hunter? Vor putea fi împreună, vor putea să-și dea frâu liber sentimentelor? Va putea Mila să fie un om ca toți oamenii, în ciuda modului în care a luat naștere? Răspunsurile la aceste întâmplări le veți putea afla citind primul volum al acestei serii minunate, ce se anunță a fi una extrem de palpitantă și captivantă.

     FRAGMENTE:

    ,,Am privit drept în față și mi-am adunat toată voința pentru  a mă abține să apuc mânerul ușii. Am inspirat adânc – desigur că nu avea cum să vadă prin pielea mea. Era imposibil. Am expirat – cu câteva zile în urmă, credeam că era imposibil să fiu un android. Am inspirat adânc – poate că încă mai credeam. Am expirat – dacă nu, puteam măcar să mă prefac.”

     ,,Palma lui blândă pe spatele meu m-a ghidat prin mulțime, până la Jeep. Dar, brusc, atingerea lui nu a mai reușit să alunge răceala care îmi  circula pe sub piele și nici fiorii pe care îi simțeam la suprafață. Parcă orice urmă de magie dispăruse odată cu carnavalul. În loc de un basm, tot ce vedeam era o mulțime tristă și ponosită, pe un câmp nedorit. Un sărut? Chiar mă așteptasem să fie atât de simplu? Chiar crezusem că ceva atât de prostesc precum atingerea buzelor lui Hunter de ale mele va rezolva toate problemele și tadaaaa! Va alunga adevărul despre cine sau ce eram? Va alunga ororile care îmi bântuiau trecutul? Cum să fie posibil, când nici măcar eu nu știam tot adevărul?”

    ,,Nu ești om. Nu ești om. Nu ești om. Parcă vorbele lui încercau să scormonească pe sub pielea mea fabricată, încercau să se răsucească în jurul inimii mlee și să ucidă orice rămășiță de speranță pe care o mai aveam. Întunericul mă înghițea, așa că am scos la suprafață singura imagine care putea să mă ajute. Ochii de un albastru deschis ai lui Hunter, zâmbetul lui din colțul gurii au prins viață în mintea mea, imaginea perfectă și atât de reală, că aproape simțeam că era cu noi în acea încăpere. Căldura mi s-a risipit prin piept, senzația de plutire pe care o simțisem când el îmi atinsese mâna sau când se aplecase spre mine. Am lăsat-o să mă cuprindă, să mă înconjoare, să reînvie speranța pe care Holland încercase să o alunge. Nu avea să câștige. Nu atât de ușor.”

       Părerea Marissei Meyer:

      „Poveste de dragoste intre adolescenti si superthriller de spionaj, Mila 2.0 pune o multime de intrebari despre umanitate, razboi si inteligenta artificiala, insa cea care m-a tinut cu sufletul la gura pana la ultima pagina a fost eroina, care ma trimite cu gandul la suspansul de tip James Bond.“

    LECTURĂ PLĂCUTĂ!

sigla NemiraCartea MILA 2.0 de Debra Driza a fost oferită pentru recenzie de către Editura Nemira. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Nemira. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de Facebook.

Mulțumim Editura Nemira

Autor: Cosmin
Review overview
5
***Lazăr Cosmin Ionuţ (Cosmin)***Pasionat de lectură (șoricel de bibliotecă), de Turcia și serialele ei. În timpul liber citesc, scriu, ascult muzică, urmăresc filme și seriale, dansez și gătesc. Iubitor de artă (deși nu sunt artist) și de rafinament. În momentul actual sunt licean și autor al volumului "Maktub. Ce a fost scris”. Din noiembrie 2013 scriu pe blogul personal, din aprilie 2015 am început colaborările cu diverse edituri, apoi în mai am devenit unul din cronicarii revistei "Ordinul Povestitorilor". Din august am intrat în comunitatea "Literatură pe tocuri" :)

21 COMMENTS

  1. O da, aceasta este o carte pe care mi-o doresc. Desi nu am citit nimic pana acum de genul acesta, cartea aceasta m-a facut sa ma razgandesc :)…..Sper sa reusesc sa mi-o iau 🙂

  2. Foarte frumoasa recenzia ta Cos! Felicitari! Cartea mi-a placut foarte mult. Personaj preferat? Hunter 😀

    • Merci mult, Alina locco_smiley_37 Nici nu mă îndoiam :))) La mine MILA e personajul favorit 😀

  3. felicitari pentru preze locco_smiley_10 ntare cos!citita cu punct si virgula ,se vede ca ti-a placut! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  4. Wow,m-ai ispitit rau de tot cu aceasta recenzie! Trebuie neaparat sa o cumpar si sa o citesc! Felicutari Cosmin, pt.minunata recenzie! locco_smiley_10

  5. Felicitari pentru recenzie! Planuiesc sa citesc aceasta carte de cand a aparut, insa nu am facut-o pana acum. Tot o voi citi eu candva. 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.