Moștenirea: Făuritoarea de vise – Ioana Mihaela Curaleț – recenzie

Moștenirea: Făuritoarea de vise – Ioana Mihaela Curaleț – recenzie

Moștenirea: Făuritoarea de vise - Ioana Mihaela Curaleț - recenzie

Moștenirea: Făuritoarea de vise – Ioana Mihaela Curaleț – Editura Petale Scrise

Moștenirea: Făuritoarea de vise

Autor: Ioana Mihaela Curaleț

An aparitie: 2022

Nr. de pagini: 360

Gen: fantasy, dark fantasy

  Mi s-a întâmplat de câteva ori să fiu surprinsă plăcut de scriitorii români care abordează genul fantasy. Profunzimea scriiturii, imaginația debordantă, complexitatea universului conturat – toate acestea m-au făcut să realizez că ei pot rivaliza oricând cu autorii străini. Iar Ioana Mihaela Curaleț este un astfel de exemplu. Ea mi-a demostrat că are un talent narativ de invidiat. De fiecare dată a reușit să mă surprindă cu niște povești inedite (mă refer aici la ,,Recviem pentru umbre”, un thriller dark fantasy care m-a ținut în suspans de la prima până la ultima pagină, dar și la ,,Mireasă de sacrificiu” un historical romance, plin de mister și suspans). Are o minte ascuțită, știe să-și aleagă bine subiectele, își pune personajele în situații limită, motiv pentru care, pe parcursul lecturii, stau cu sufletul la gură, întrebandu-mă ce se va întâmpla mai departe. Însă, de această dată, s-a întrecut pe ea însăși, calitatea de scriitoare fiind evidențiată mai mult decât în oricare altă poveste scrisă de ea, prin faptul că a reușit să contureze un univers complex, cu aspect de basm, populat de creaturi fantastice și de personaje cu puteri supranaturale, unele dintre ele fiind preluate atât din mitologie, cât și din basmele românilor – Minotaur, Muma Pădurii, Moșul Codrilor, spirite ale pădurii, zmei, zâne, iele etc.

  Un alt aspect care mi-a atras atenția a fost caracterul improbabil al personajelor, imperfecțiunea ființei umane fiind foarte bine scoasă în evidență. De altfel, aproape toate personajele au un caracter dual sau ambiguu, fiind marcate de propriile greșeli. Ela face notă discordantă, fiind singura persoană sufletistă, sinceră, dar naivă, motiv pentru care are și cel mai mult de suferit. Din cauza bunătății sale ajunge să fie luată de proastă, părinții o tratează ca pe o cârpă, iar Alexa, o colegă de facultate, profită de ea, o îmbrobodeşte cu nişte complimente la nimereală și o ține prin preajmă doar pentru că are nevoie de ea.

   ,,O parte din mine ghicise din prima clipă ce fel de poamă era Alexa, totuşi, atâta timp cât se purtase frumos și nu îmi spusese adevăratele ei gânduri, mă bucurasem de compania și de atenția ei, tocmai pentru că mă făcuse să mă simt importantă şi îmi alimentase încrederea în mine însămi – care începuse cu desăvârșire să-mi lipsească de când mă mutasem de nevoie la părinți. Alesesem intenționat să ignor toate impertinențele ei, pentru că îmi crease convingerea că eram o persoană pe care se putea baza la nevoie. Îi crezusem laudele goale şi diferitele poveşti de autovictimizare menite să-mi stârnească mila.”

  M-a întristat teribil povestea de viață a Elei, tot acel trecut marcat de evenimente neplăcute. Nu mai vorbesc despre situațiile oribile în care a fost pusă din cauza propriei sale mame, o creatură absolut insuportabilă. În viața mea nu am întâlnit o personaj atât de avar, viclean și manipulator, precum Silvia. Nici nu mă mai puteam concentra, îmi venea să intru în poveste și să o iau la șuturi. De altfel, m-a scos din minți felul îngrozitor în care s-au comportat părinții ei de-a lungul timpului. Pe tot parcursul lecturii, m-am tot întrebat ce rău le-a făcut Ela, cu ce le-a greșit, încât să fie permament jignită și umilită. Am aflat ulterior motivul, dar chiar și așa, este inadmisibil ca un adult să se poarte atât de inuman cu un copil.

   ,,Atitudinea lor fusese puțin spus rece. Tata nu-mi vorbea decât dacă era absolut necesar, iar mama părea enervată de simpla mea prezenţă în casa lor, astfel că, în loc de comunicare, primeam adesea tratamentul cu tăcerea. N-am îndrăznit niciodată să-i întreb de ce se purtau aşa rece, ba chiar cu aversiune, în plus, îl obligau pe fratele meu, Emanuel, să păstreze și el distanța.”

  Ela nu a avut niciodată o relație bună cu părinții. Dacă atitudinea lor față de fratele Elei a fost întotdeauna binevoitoare, tratându-l cu dragoste şi grijă, pe fată o ignorau în permanență. De mică am fost lăsată în grija bunicii, iar mama ei își făcea apariția doar atunci când avea nevoie de bani, însă de fată nici nu se interesa. Abia după ce s-a îmbolnăvit bunica, părinții au încercat să se dea bine pe lângă ea, gândul lor fiind la moştenire.

  Tânăra chiar a vrut să refacă relația cu părinții, a acceptat propunerea lor, să urmeze cursurile facultății de Litere, însă niciodată nu a fost suficient. După moartea bunicii, purtarea lor a devenit și mai îngrozitoare, pentru că bătrâna i-a lăsat moștenire toată averea. Iar lucrurile au degenerat atunci când fata a picat restanța, ea fiind pusă în situația de a se muta în căsuța de la țară moștenită de la bunica. Dar nici aici nu a avut parte de liniște pentru că un clan de cămătari i-au spart locuința, vrând să pună mâna pe niște bijuterii. Și tot în acea noapte, Ela a ajuns să dea nas în nas cu niște ființe supranaturale, Aurora, Bruma și Nox. Trei zâne care o vor ajuta, la un moment dat, să scape din ghearele morții, fiind silite să o aducă pe tărâmul lor. Abia atunci începe adevărata aventură pentru Ela, dar am să vă las pe voi să aflați despre ce este vorba.

  “- Nu te lăsa doborâtă aşa uşor! rosti Nox apăsat. N-o mai ai pe Ana ca paravan în fața lumii și nu te mai poți retrage în cochilia ta, prefăcându-te că răutățile nu te ating. Până acum ai evitat orice situație dificilă, n-ai ripostat niciodată la certuri și te-ai lăsat călcată în picioare de prieteni falși și familie. Trezește-te, Ela! Eşti pe cont propriu şi trebuie să faci tot ce-ţi stă în putere să trăieşti. Dacă vor să te omoare, uită legăturile de sânge. Ochi pentru ochi. Nu e la fel şi în lumea asta? Plăteşte-le cu aceeași monedă sau loveşte-i de să nu mai aibă curajul să se ia de tine, altfel tot o vei încasa şi va fi doar vina ta. Nu eşti o ființă neajutorată. Arată-mi determinarea ta de mai devreme!”

    Romanul ,,Moștenirea: Făuritoarea de vise” împletește realitatea cotidiană cu lumea supranaturală, suspansul cu magia, misterul cu aventura. Avem de-a face cu personaje misterioase și creaturi fantastice, întâmplări neprevăzute, evenimente terifiante, situații tensionate, dezvăluiri șocante, uneltiri, răpiri, amenințări, secrete și blesteme.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.