O misiune riscantă de Ken Follett - Editura Rao - recenzie

O misiune riscantă, de Ken Follett – Editura Rao – recenzie

O misiune riscantă de Ken Follett
JACKDAWS
Traducere din engleză GRAAL  SOFT
Editura RAO 2018
Număr pagini: 502

  “Ken Follett s-a născut în 1949 la Cardiff, în Ţara Galilor. Licențiat în filosofie la University College din Londra, a lucrat ca ziarist la Evening News, în Londra, precum și ca director de editură la Everest Books. Primul său bestseller, The Eye of the Needle, a obținut premiul Edgar pentru cel mai bun roman, din partea Mystery Writers of America. Follett este membru al mai multor organizații active în domeniul culturii: în comitetul consultativ al Reading Is Fundamental (RIF) din Marea Britanie, membru al Royal Society of Arts, Național Literacy Trust și al Academiei din Ţara Galilor, precum și membru în comitetul director al Academiei Naționale a Scriitorilor.”

“Ziua Z se apropie – nemții nu știu unde și când va veni, dar știu că va fi curând. Felicity „Flick” Clariet, agent în cadrul Serviciului pentru Operațiuni Speciale, responsabil de sabotaje, știe că abilitatea germanilor de a demonta atacul Aliaților depinde de liniile lor de comunicație și în zilele premergătoare invaziei nimic nu este de o mai mare importanță strategică decât cea mai mare centrală telefonică din Europa. Însă atacul direct asupra acesteia eșuează în mod tragic și grupul lui Flick este distrus, soțul ei e dat dispărut și superiorii încep să se îndoiască de ea. Ultima speranța este ca o echipă de agenți să se infiltreze în cadrul centralei chiar sub privirile nemților – însă aceștia sunt preveniți deja și au propriile planuri. Căci acum există secrete de care Flick nu este conștientă – secrete în rândurile nemților, secrete ale echipei ei încropite în grabă și mai ales secrete ale celor în care ea are cea mai mare încredere.”

  E caracteristic pentru Follett ca,  indiferent ce subiect abordează, romanele să fie extrem de interesante, atractive, pline de adrenalină.

Povestea se desfășoară în Saint-Cecile, la catedrala din Reims, pe malul mării.

  La castelul din sec XVII-care domină întreaga piață erau încartiruiți gestapovisti, ei  păzeau centrala, care asigura convorbirile pentru armata germană. Dacă ar fi fost distrusă comunicatele s-ar fi oprit și armata ar fi fost paralizată.

  Tocmai asta urmăreau aliații, pentru că pregăteau Marea Debarcare.  Încercaseră să bombardeze locul, dar nu reușiseră să distrugă centrala, ascunsă în măruntaiele castelului.

  Castelul era și loc de tortură pentru cei prinși de oamenii lui Weber. Acesta ajunsese șef, maior în Gestapo, nu datorită unor calități deosebite, ci fanatismului și obedienței față de superiori. Încercase să între în poliție, dar nu fusese capabil. De aceea colaborarea lui cu Dieter Franck nu merge de loc.  Fuseseră colegi, dar, Dieter, devenise un polițist foarte bun în Koln. Doar că venise războiul și se înrolase, vorbea fluent franceză, avea talent la interogatorii, în Africa de Nord rezultatele sale fuseseră apreciate de Rommel. Acesta îl trimisese în Franța, în zona castelului, să distrugă rezistența franceză, și să afle tot ce se poate despre debarcare. Acum se afla cu prietena lui franțuzoaică, Stephanie,  în piață, în apropierea catedralei și a castelului.

Ochii lui antrenați prind mișcările din piațetă, dar nu poate interveni la timp.

  Rezistența din zonă era condusă de Michel. Celulele rezistenței erau divizate, nimeni, în afara conducătorului, nu știa totul, tocmai pentru a se preântâmpina problemele, în cazul în care erau capturați.

  Venise din Anglia și Flick, maiorul Clairet  Felicity, cu nume de cod “pantera”. În tinerețe , la facultate, se îndrăgostise de Michel, profesorul ei, și dintr-un impuls se căsătoriseră. Dar Michel era cam afemeiat și egoist și dragostea se stinsese. Flick se hotărâse să clarifice lucrurile, dacă vor scăpa teferi din război.

Acum erau în piață , cu membrii rezistenței, și voiau să atace castelul.

  Dar informațiile furnizate de MI6 erau eronate, în castel erau mai mulți soldați bine înarmați, așa că, din păcate, nu reușesc. Unii sunt uciși, alții arestați, dar ea îl salvează pe Michel și-l duce acasă la Gilberte, una dintre membrele grupului.

  Are grijă să fie pansat și tratat de doctor, și nu reacționează când își dă seama că soțul ei și fata trăiau împreună.

  Se întoarce la Londra pentru a pune la cale un alt plan. Află și cine era ofițerul în civil din piață, intuind în el un dușman redutabil.

  Se gândește și chiar îi propune șefului ei un plan: să caute un grup de femei, pentru că în castel puteau intra doar femeile de la curățenie, și era ultima soluție pentru a distruge centrala. Inițial planul nu este acceptat de aliatul american, datorită informațiilor eronate, date de cei doi bărbați care conduceau serviciile și eternei rivalități dintre ele.

  Sigur că șeful de la MI6 nu acceptă că e vina lor,  așa că va învinui SOE, și mai ales pe Flick, în fond era numai o femeie și după părerea lui ele nu aveau ce căuta în război.

  Din partea americană responsabil fusese numit un tânăr maior, Paul, care, din cauza rănilor primite pe front, lucra acum în biroul generalului. Acesta, fiu de general, își dă seama de realitate, ia legătura cu Flick și pun la cale următoarea operațiune.

  Flick va găsi femeile, va încerca să le instruiască cât mai bine și vor pleca. Până la urmă ajung la destinație Flick, alte trei  femei, și un travestit-inginer de comunicații.

Adversarul cel mai redutabil era Dieter, care luase personal situația și voia neapărat s-o prindă pe Flick și să distrugă rezistența.

  Și au loc arestări, falsificări de situații, urmăriri, lupte. Aflând că telegrafistul fusese prins, Paul pleacă și el în Anglia. Nu voia ca Flick să moară, se îndrăgostise de ea instant când o întâlnise.

Torturarea, interogarea membrilor rezistenței, îl vor duce pe Dieter cu un pas mai aproape. Și totuși…

Vor reuși femeile să distrugă centrala?

Vor reuși aliații să debarce fără probleme?

Ce se va întâmpla cu Michel și prietena lui?

Ce se va întâmpla cu Dieter?

Va reuși s-o prindă pe Flick?

Câte din grup supraviețuiesc?

Ce se va întâmpla cu ele?

Ce se va întâmpla cu Flick?

Va reuși să scape?

Ce se va întâmpla cu Paul?

Sunt doar câteva întrebări, veți afla totul citind cartea.

Sigur că doar v-am schițat evenimentele, cartea este mult mai complexă.

  Ken Follett nu ne spune doar povestea de război, ci ne introduce în viața personală a protagoniștilor, în interacțiunile dintre ei, în rivalitățile, ura, lupta lor pentru putere.

O carte care merită citită, la fel ca toate romanele autorului.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

O misiune riscantă de Ken Follett – Editura Rao – recenzie

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.