„Cartea asta nu reprezintă istoria cuiva, este povestea mea.”

Carlos Santana cu Ashley Kahn și Hal Miller - Tonul universal. Povestea mea la lumina zilei

Tonul universal. Povestea mea la lumina zilei – Carlos Santana cu Ashley Kahn și Hal Miller

Titlul original: The universal tone.

Bringing my story to light

Editura: Nemira

Anul apariției: 2014, 2020

Traducere din limba engleză de: Mihaela Ioncelescu

Număr pagini: 795

Gen: Autobiografie

Cotație Goodreads: 4,08

   Cartea de față este, după cum probabil v-ați dat seama, despre viața și evoluția unuia dintre muzicienii de seamă ai zilelor noastre, Carlos Santana. De când am văzut reclama mi-a atras atenția. Îmi place cum cântă Santana, sunetul chitarei lui este unic. Pur și simplu, de la primele acorduri, îți dai seama că e Santana la „butoane”.

„- Santana, vreau să-ți spun ceva. Nu ai un sound bun. Ai un sound magnific.

La naiba! În clipa aia am trecut clasa. Să fiu lăudat de însuși B.B. King?

– Vă mulțumesc, domnule!”

  Carlos Santana se dezvăluie pe sine în paginile acestui roman, din fragedă copilărie până în prezent. Ne spune povestea întâlnirii părinților săi (tatăl și bunicul său fiind muzicieni, la rândul lor, deci tradiția s-a transmis din tată în fiu), viața pe care a dus-o în Mexic, în copilărie, relația cu părinții și frații săi. Vorbește chiar despre un episod tulburător și mai puțin cunoscut de public, în care a fost abuzat.

„Aveam în mine focul mamei mele, care și acum mă bagă în bucluc. Câteodată nu știu să îmi țin gura sau nervii în frâu. Biata mama, dau vina pe ea. Tata era exact opusul ei. Nu l-am văzut niciodată pe tata să își piardă cumpătul cu mine sau să se înfurie atât de tare. Mai târziu mi-am dat seama că tata era un exemplu spre care puteam să tind – să îmi păstrez calmul dacă simt că sunt pe punctul să izbucnesc. Am încercat să învăț de la el cum să fiu mai atent, mai înțelegător și mai încrezător. Vă pot spune că, în ceea ce mă privește, învăț asta în fiecare zi.”

„Odată cu pasiunea pentru chitara electrică, întreaga mea lume a început să se schimbe și să se transforme. Ca și cum toată energia și toată credința care se rispiseră între box, fete, jucării și bomboane s-au canalizat dintr-odată asupra unui singur lucru: chitara electrică.”

   Aflăm despre relația cu Deborah, fosta soție, și cei 3 copii ai cuplului, despre cum s-au despărțit, despre cum a cunoscut-o pe actuala soție, Cindy, muziciană, la rândul ei.

  O parte însemnată în roman o are viața spirituală a chitaristului. Împreună cu fosta soție, Deborah, a făcut parte dintr-o comunitate spirituală, ulterior s-au îndepărtat, însă el a păstrat până azi obiceiul de a medita.

  Parcursul profesional al lui Santana este, de asemenea, ilustrat: debutul său, relațiile cu alți muzicieni, fondarea trupei Santana, turneuri…

  Atât viața personală, cât și profesională, sunt ilustrate în cuvinte și imagini; în carte există fotografii cu membrii familiei, membrii trupei, momente de la concerte.

  Santana vorbește și despre părți mai întunecate ale vieții sale, cum ar fi consumul de droguri sau depresia după despărțirea de fosta soție. De asemenea, le este recunoscător prietenilor, care l-au ajutat să treacă peste această perioadă.

  Cum am perceput eu romanul? Este o carte bună, iar fanii lui Santana probabil o vor adora. Cei care îi iubesc muzica și vor să afle cât mai multe despre viața lui. Eu, una, nu mă încadrez în această categorie. Îmi place muzica lui, sunt încântată să aud „Corazón espinado” și „Smooth”, două dintre melodiile ce au marcat sfârșitul anilor 1990, respectiv începutul anilor 2000, însă nu cunosc multe despre parcursul lui; necunoscând muzica și personalitățile de la începutul carierei sale (anii 1960-1970), nu prea aveam nimic în comun cu cele scrise în carte. Mi-au plăcut pasajele despre viața lui personală, despre legăturile sale cu familia, însă ceva a frânat ritmul lecturii. Mi-a luat în jur de o lună să termin cartea, în parte din cauza volumului ei (aproape 800 de pagini nu sunt de ici, de colo), dar și a stilului narativ. Nu este un stil care să mă prindă, să mă captiveze, deși lucrurile povestite sunt interesante în felul lor. Probabil este și interesul meu „de vină”, care nu vizează neapărat biografia lui Santana.

Despre autori:

  Carlos Santana este chitarist, compozitor, membru fondator al trupei Santana. A înregistrat și contribuit la peste 90 de albume.

  Ashley Kahn este autor, jurnalist, pedagog și mamager de producție, activând în industria muzicală din anii 1980. A mai publicat „A love supreme: The story of John Coltrane’s Signature Album”.

  Hall Miller este toboșar de jazz, scriitor, lector la mai multe instituții muzicale și unul dintre cei mai mari colecționari de videoclipuri jazz din lume.

Carte disponibilă pe site-ul Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

11 COMMENTS

  1. Mulțumesc mult pentru impresii, Sorinache!
    P. S. De fiecare dată când au de Santana, îmi vine sa fredonez :Maria, Maria..

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.