Lebăda neagră din Paris de Karen Robards - Editura Rao - recenzie

Lebăda neagră din Paris, de Karen Robards – Editura Rao – recenzie

Lebăda neagră din Paris

Karen Robards

Editura Rao 

THE BLACK SWAN IN  PARIS
Traducere Iris-Manuela  Anghel
Număr pagini: 454

  “Celebra cântăreață Genevieve Dumont este o cântăreață de succes admirată de naziști, dar poziția ei privilegiată îi permite să fie un aliat important al Rezistenței. Când mama ei, baroana Lillian de Rocheford, este capturată de naziști, Genevieve știe că nu va trece mult timp până ce Gestapo-ul va reuși să obțină informații de maximă importanță privind viitoarea invazie a Aliaților. Genevieve împreună cu sora ei trebuie să găsească o modalitate de a-i salva viața la timp lui Lillian.”

  “Concepută cu îndrăzneală și plină de evenimente,această poveste emoționantă și puternică a lui Karen Robards se situează în fruntea romanelor despre cel de-al doilea război mondial.”(Pam Jenoff,autor de bestselleluri New York Times)

Așa este !!!!

“Lebăda neagră din Paris” este o carte pe care o citești cu plăcere și interes.

  Autoarea a combinat povești de viață și de luptă desfășurate pe fondul războiului, de fapt pe finalul lui.

  Suntem în 1944, într-o Franță aflată sub jugul cizmei germane, sărăcită dincolo de limite, cu multe pierderi de vieți omenești. Și totuși o Franță care luptă pe frontul nevăzut, o luptă de gherilă unde fiecare pierdere produsă inamicului este valoroasă.

  Partizanii și ceilalți luptători din umbră sunt vânați de Gestapo, torturați și uciși, în încercarea de-a afla când și unde vor debarca aliații.

  Aproape de malul apei, moșia lui Paul de Rocheford era un loc  unde se salvau și se adăposteau piloți ai aliaților, doborâți deasupra portului. Paul și soția lui Lillian, după o căsătorie din tinerețe, doi copii și o dragoste puternică, luptau acum umăr la umăr ajutând Rezistența franceză cu tot ce puteau.  Ei erau doar una din multele celule ale Rezistenței, astfel organizate încât chiar dacă unii cădeau nu puteau da prea multe nume.

  În seara aceea totuși cineva trădase, Paul este ucis, iar Lillian, care insistase să meargă cu el, pentru că era singura care cunoștea drumul prin mlaștini până la mare, este arestată și torturată. Gestapoul era convins că ea știa tot ce știa și soțul ei.

Fetele cuplului după o copilărie și o adolescență fericite, porniseră fiecare pe drumul ei.

  Emmy, sora mai mare se căsătorise, împotriva avertizarilor familiei, cu Alain, care se va dovedi un ticălos ucigaș, dar care murind o va elibera de-o căsnicie chinuită. Apoi își cunoscuse actualul soț, ajunsese la Londra și activa cu el în SOE, luptând împotriva nemților.

  Genevieve, sora mai mică, avusese o scurtă noapte de dragoste cu Phillippe (fostul iubit al surorii ei, ucis de Alain) și rămăsese gravidă. Lillian o trimite să nască la o mătușă, sfătuind-o să dea copilul, dar ea refuză. Se îndepărtează de familie, și-și crește fetița, care din păcate la doi ani are un accident și moare.  Distrusă, debusolată, Genevieve ajunge sub un alt nume în Casablanca, unde cântă pentru a-și asigura traiul.

  Acolo îl cunoaște pe Max,care va deveni impresarul ei și o va propulsa în lumea spectacolului, în Parisul ocupat. Cine ar fi putut crede că “Lebăda neagră” sau impresarul ei sunt agenți din umbră ai SOE. Și totuși….

  Povestea  curge cu diferite întâmplări, necazuri, salvări miraculoase, până ce află că mama ei a fost arestată de Gestapo. Max chiar primise mesaj de la șefii lor, că dacă nu reușește s-o salveze pe baroană s-o ucidă, pentru a nu putea trăda datele debarcării.

Și începe o cursă contra cronometru!!!

Genevieve și Emmy se întâlnesc și conlucrează pentru salvarea mamei lor.

Prima încercare de salvare dă greș, partizanii fiind din nou trădați, și baroana mutată în altă locație.

  Genevieve și Emmy îi spun lui Max adevărul despre originea lor, despre mama lor, vor descoperi și pedepsi și trădătorul, dar și nemții descoperă și ucid câțiva agenți.

Vor reuși s-o salveze pe baroană?

Unde o dusese Gestapoul și cine o tortura?

Vor reuși să se salveze cu toții?

Ce se va întâmpla cu Emmy?

Ce se va întâmpla cu Genevieve?

Dar cu Max?

Vor mai avea o poveste de dragoste?

Veți afla totul citind cartea.

Este o poveste interesantă antrenantă, care nu te lasă să respiri până la final.

“Captivant,intens și plin de acțiune”- după cum apreciază  whatsbetterthanbooks.com

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.