Cele șapte morți ale lui Evelyn Hardcastle de Stuart Turton

Cele șapte morți ale lui Evelyn Hardcastle, de Stuart Turton – Editura Rao – recenzie

Cele șapte morți ale lui EVELYN HARDCASTLE

The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle, 2018

Autor: Stuart Turton

Editura RAO Distribuție, 2018/2020

Traducere din limba engleză de Cristina-Mihaela Tripon prin Lingua Connexion

Pagini: 490

   Cele șapte morți ale lui Evelyn Hardcastle de Stuart Turton mystery thriller.

                       THE SUNDAY TIMES BESTSELLER

Despre autor

   STUART TURTON este un jurnalist de călătorii, liber-profesionist, care a lucrat anterior în Shanghai și Dubai. A absolvit filosofia la Universitatea din Liverpool. Cele șapte morți ale lui Evelyne Hardcastle e romanul său de debut. Este câștigătorul Premiului The Costa First Novel Award, al Premiului Brighton and Hove, pentru povestiri scurte, și a fost ales pentru competiția Openind Lines, organizată de BBC Radio 4. Trăiește în vestul Londrei împreună cu soția lui.

                                                          @Stu_Turton

   Ador cărțile apărute la Editura RAO, calitate garantată, grafică extraordinară, iar cele cartonate sunt favoritele mele, arată superb în biblioteca mea.

   La raftul cu volumele cartonate am așezat și romanul Cele șapte morți ale lui Evelyn Hardcastle. Foarte tentant titlul și grafica, povestea este originală, scriitura bună. Nu este una dintre cărțile care m-au cucerit, dar merită citită doar pentru povestea din spatele poveștii.

   Locația în care se desfășoară toată povestea este ruina unui castel, conacul Blackheath, deținut de familia Hardcastle, lăsat în paragină după decesul lui Thomas, unul din copiii soților Peter și Helena. În urma acestui tragic eveniment, familia aproape se destramă. Evelyn este trimisă să studieze la Paris, Michael este puțin mai răsfățat de părinți.

   De moartea lui Thomas a fost acuzat un angajat, Charlie Carver, iar acum, după mulți ani, pe invitația la conac pentru un Bal Mascat, se cere să nu se menționeze numele celor doi, chiar dacă toți cei invitați sunt aceeași cu cei care au fost la conac în perioada morții lui Thomas.

   Balul mascat este un pretext pentru a anunța logodna lui Evelyn cu Lordul Cecil Ravencourt, bancher. O logodnă impusă de părinții tinerei pentru a ieși din impasul financiar din prezent.

   Subiectul se învârte în jurul morții lui Thomas, dar cei ce vor descoperii vinovatul acestei crime sunt cei ce sunt oarecum obligați să descopere persoana care o ucide pe Evelyn în seara balului.

   Acesta este elementul fantastic. În spatele celor 8 persoane care rezolvă misterul, este un sigur om, Aiden Bishop. Într-un spațiu temporal diferit, ca un suflet prizonier în conac, acesta are la dispoziție 8 gazde, 8 zile să descopere criminalul, pentru a putea fi eliberat din închisoarea în care a intrat singur căutând-o pe Anna, cea care i-a omorât sora și de care este îndrăgostit în captivitate.

   Cu fiecare zi petrecută în trupul gazdelor sale, Aiden, acumulează abilități noi care-l ajută să descopere secretele tuturor invitaților din conac. Forțat de un anume Dr. Ciumei, Aiden sare din gazdă în gazdă, cu frica unui lacheu pe urmele lui și cu dorința de a fi liber, dar împreună cu Anna.

   Evelyn nu moare doar o dată, ci moare în fiecare zi până ce Aiden va descoperi asasinul. Moartea acesteia se petrece în același fel, dar diferit în ochii fiecărei gazde. Abilitățile acestora ajutând rezolvarea misterului.

   Mi-a plăcut aprofundarea psihologică a fiecărui personaj, construită pe diferite tipologii umane – Drogat, cartofor, șantajist, bârfitor, adulterin, etc.

   Nu vreau să povestesc mai mult. Vă las să descoperiți singuri cine l-a omorât pe Thomas , cine o omoară pe Evelyn și ce ascunde fiecare personaj.

   Nu a fost o lectură pe placul meu din cauza lipsei acțiunii, dar și pentru că povestea se repetă prin ochi diferiți cam în același mod, singurul lucru diferit fiind câte o informație nouă. Cred că povestea ar fi fost mai captivantă dacă s-ar fi înjumătățit numărul paginilor. Încurajez citirea acestui roman pentru originalitate și aspectele psihologice.

„ Coplex, fascinant, surprinzător… Un debut extraordinar de rafinat.” The Times

„Pregătește-te să înnebunești. O lectură explozivă!” Daily Expres

Carte disponibilă pe site-ul Editura Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

11 COMMENTS

  1. Vero, mulțumim pentru recomandare! Eu aș citi cartea, mai ales că ai amintit de aspectele psihologice.
    Felicitări pentru recenzie!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.