Ochi de poveste - Windows to The Blue - Simona Prilogan
Literatura pe tocuri.ro

Ochi de poveste – Windows to The Blue – Simona Prilogan – Două volume de poezii – recenzie

   Astăzi am plăcerea să vă prezint o autoare contemporană pe care am cunoscut-o de curând – Simona Prilogan. Am cunoscut-o întâmplător pe rețelele de socializare, unite de dragostea pentru poezie. Așa am aflat că această doamnă are publicate două volume de poezie, pe care le-am primit cadou, sosite din afara țării.

   Simona s-a născut și a copilărit în Hunedoara, orașul fierului. Scrie poezie și proză scurtă încă din clasele primare, luând parte în diferite competiții și evenimente culturale interjudețene. A debutat în 2000 în “Cuvantul Liber”, o publicație județeană hunedoreană care i-a publicat numeroase poezii. Din 2017 scrie pentru “Webcultura” (română) iar din 2018 și pentru “Spillwords Press NYC” (engleză). În 2018 a publicat la Lulu Press (SUA) două volume de poezie și proză scurtă: “Ochi de Poveste” (română) și “Windows to The Blue” (poeme -engleză). Pe Simona o puteți citi atât pe blogul personal „Fiat Lux”, unde scrie dar și jonglează cu jocuri de matematică, cât și pe blogul colectiv „Literatura ca utopie”. Simona împarte bucuria de a scrie cu cea a profesiei care îi aduce multe satisfacții. De 5 ani locuiește în Regatul Marii Britanii, unde lucrează ca și tehnolog de radiologie. Are doi fii, studenți ai Universității din București (Filozofie și Fizică – Măgurele).

  Simona a publicat de asemenea în numeroase antologii, în limba engleza.(5 in SUA şi 2 în Marea Britanie). Din 2018 este membră a Studioului Scriitorilor din Nottingham. ( Nottingham Writers’ Studio).

           Ochi de poveste

Editura Lulu Press, 2018 /SUA

   Acest volum este compus din poezii cu rimă sau vers alb, dar conține și proză foarte scurtă. Modul de expunere al acestora între-pătruns oferă o viziune originală, contrazicând orice opinie pe care ți-ai format-o ca cititor, înainte de lectură.

Un frison puternic pusese stăpânire peste trupul firav ce era acum plin de vânătăi și răni sângerânde. O sete cruntă îi ardea cu forță gâtlejul. Apoi totul devenise iar întuneric… Câteva zile mai târziu se trezise. Era lumină, cald și senin. Fratele ei îi mângâia  ușor fruntea. „ Bine ai revenit, om bun!” O bucurie nemărginită îi zâmbea sufletului. Erau vii amândoi.  …”

   Sensibilitate, durere, dragoste sunt câteva din caracteristicile acestor cuvinte născute dintr-un suflet blând sub formă de artă poetică în versuri sau creație literară în proză foarte scurtă.

„Mâna visului

 Vreau a iubi îmbrățișând

Lumina-n miile de fețe,

Să-mi dărui clipei visul meu

Când a trăi o să mă-nvețe.

În jocul lumii să mă pierd

Lucind cu zâmbetul gândirii,

Prin ochiul timpului să-nving

Nimicul din voința firii.

Sperând mai mult decât iluzii

Mă-nalț voind pe-un curcubeu,

Dar mă trezesc o jucărie

În mâna visului… doar eu.”

  Îmi plac poeziile care spun multe în versuri puține. Nu e ușor să transmiți imagini expresive folosindu-te de un număr mic de cuvinte, dar tocmai acesta e farmecul talentului, iar Simona sculptează imagini poetice.

         Windows to The Blue

Editura Lulu Press, 2018/ SUA

  Acest al doilea volum de poezie este publicat în limba engleză. Mie mi s-a părut că sună excepțional. Nu știu dacă limba engleză e de vină pentru versurile melodioase sau faptul că întâlnim natura atât de expresivă în lunile de toamnă, ploaia, zăpada. Poeziile așternute de autoare sunt ca un curcubeu. Fiecare culoare simbolizând o stare sensibilă și specială.

Warm

 Raining pouring tears and fears

Calling times in memories.

Winter cold and darkness deep

Play with ligth while try to keep

Sun to temperate the days.

Hope to bright with its warm rays.  … „

  Mi-a făcut plăcere să descopăr o scriitură nouă și diferită faţă de ce am citit până acum în poezia contemporană.

Felicitări, Simona!

Recenzii cărţi

 

 

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

17 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.