Orb în zăpadă - Ragnar Jónasson - Crime Scene Press
Literaturapetocuri.ro recenzii cărţi mystery&thriller

Orb în zăpadă, de Ragnar Jónasson – Crime Scene Press – recenzie

Orb în zăpadă

 Ragnar Jónasson

Editura: CRIME SCENE PRESS

Anul publicării în limba română: 2018

Titlul original: Snjóblinda (2010)

Traducător: George Arion Jr.

Număr de pagini: 272

Format: trade paperback cu supracopertă

   Orb în zăpadă mystery&thriller.

   Întotdeauna am avut probleme cu autorii scandinavi/nordici de thrillere, din cauză că de câte ori răsfoiam vreun roman de-al lor, descopeream că e continuarea altor volume dintr-o bogată saga ce-l are protagonist pe un anumit detectiv. Așa că, în afară de trilogia Millennium a lui Stieg Larsson, pe care editurile o tot prelungesc acum, fără să țină seama de insignifiantul detaliu că scriitorul ei a decedat, nu am mai citit decât trei-patru deschideri de serii de-ale lor.

  Mi-a sunat tare bine sinopsisul la Orb în zăpadă (Snowblind) și m-am bucurat să aflu că este primul volum din ciclu-i literar aferent, Dark Iceland, și totodată întâiul roman al lui Ragnar Jónasson tradus în limba română.

   Cartea a fost selectată printre cele mai bune opt titluri mystery & thriller din 2015, de către The Indepenent, și nominalizată la Premiul Barry, în Statele Unite, pentru Cel mai bun roman paperback. În Marea Britanie și Australia a fost No. 1 Amazon Kindle Bestseller.

  Distincții meritate, poți găsi între paginile romanului acea atmosfera sumbru înzăpezită, înghețat-melancolică, dătătoare de fiori reci fizici și psihici, pe care o așteptai de la un noir nord-european reușit.

   Siglufjördur, orășel de pescari din punctul cel mai arctic al Islandei, plasat într-un fiord format de ape și stânci, legat de restul țării la sol doar printr-un vechi tunel ce perforează munții, se cufundă în nămeți la fiecare venire a iernii.

   Un tânăr polițist, Ari Thór Arasson, care de-abia a ieșit din Academie, acceptă transferul în aceste izolate locuri, părăsindu-și viața comodă de la Reykjavík și pe logodnica lui Kristin, care e în ultimul an la medicină și cumplit de dezamăgită că iubitul ei a preluat postul fără măcar să se consulte cu ea înainte.

   Îl întâmpină sergentul Tòmas, noul său șef, cu genul de cordialitate specifică polițistului de provincie ce nu are multe de făcut în timpul anului, și-l prezintă comunității. O lume mică, unde toți se cunosc între ei și străinii ce nu sunt din zonă sunt priviți cu reticență.

   În timp, Siglufjördur își confirmă pe deplin categorisirea de loc în care nu se întâmplă nimic și nimeni nu are nevoie să-și închidă ușa cu cheia… Până de Crăciun, când o succesiune de evenimente stranii tulbură crâncen rutina pașnicului orășel.

   Un celebru scriitor octogenar, cea mai de vază personalitate a orașului, moare după o cădere suspectă pe scări, în culisele teatrului local unde se pregătea punerea în scenă a unei piese.

O femeie este găsită în zăpadă sângerând, pe jumătate dezbrăcată și în stare de inconștiență.

   Ari Thór, care înainte de a intra la Academie a urmat Teologia, devenind polițist aproape din întâmplare, deloc integrat în viața socială băștinașă, însingurat și răvășit de problemele cu iubita rămasă în capitală, este singurul care poate începe o anchetă cu adevărat serioasă. Chiar împotriva dorinței propriilor colegi.

   Străinul proaspăt sosit trebuie să dibuiască adevărul într-o străveche țesătură de minciuni și să rezolve cazuri de crime cu rădăcini adânci în trecut, dintr-o comunitate unde nu poate avea încredere în nimeni și nimeni nu are încredere în el.

   Ragnar Jónasson s-a născut la Reykjavík în 1976. Avocat și jurnalist, predă legislația privind drepturile de autor la Universitatea din Reykjavík și este un apreciat traducător în limba islandeză a operei scriitoarei Agatha Cristie.

În romanul Orb în zăpadă, autorul a reușit să închege o climă de tensiune ce se acumulează treptat, până la un apogeu claustrofobic, care stă sub amenințarea furtunilor de zăpadă și a întunericului total.

Cartea o găsiţi pe site-ul Editura Crime Scene Press

Recenzii cărţi

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

 

 

 

 

 

 

 

16 COMMENTS

  1. Imi place subiectul. Dacă ai recomandat-o tu , atunci sigur e o carte buna. Felicitări pentru recenzie, Marius!

  2. Imi place recenzia,asteptam o parere despre carte.Eu citesc mult de la Crime Scene Press dar am o retinere cu scriitorii nordici.Felicitari Marius

  3. Oho! Clar trebuie sa citesc cartea! Imi pac romanele nordicilor. Preferatete mele sunt Camilla Lackberg ( seria a aparut complet la ed. Trei) si Yrsa Sigurdadotir ( seria Tora- 4 din 6 volume au aparut la noi).
    Multumesc pentru recomandare, Marius!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.