O cerere in casatorie-de Vanessa Kelly-Editura Alma/Litera

O cerere in casatorie-de Vanessa Kelly-Editura Alma/Litera

O cerere în căsătorie de Vanessa KellyO-cerere-in-casatorie de Vanessa Kelly

Titlul original: Confession of a Royal Bridegroom
Editura: Alma/Litera
Colecția Iubiri de poveste
Anul aparitiei: 2015
Număr pagini: 340
Gen: Romantic, Istoric
Cotație Goodreads: 3,86

Seria The Renegade Royale: 0,5-Lost în a Royal Kiss (2013), 1. Farmecul unei relaţii interzise (Secrets for Seducing a Royal Bodyguard-2014), 2. O cerere in casatorie (Confessions of a Royal Bridegroom-2014), 2,5. Tall, Dark and Royal (2014), 3. How to Plan a Wedding for Royal Spy (2015), 4. How a Marry a Royal Highlander

Cum deja ați văzut mai sus, O cerere în căsătorie este o carte din colecția Iubiri de poveste, făcând parte din seria The Renegade Royale. Ca majoritatea romanelor autoarei, acțiunea se petrece în perioada de Regență a Angliei, adică în secolul XIX. Probabil mulți veți spune: „Aaa, romantică! Nu-mi plac cărțile romantice!”. Vă spun un secret: nici mie!
Dar O cerere în căsătorie este mai mult decât o carte romantică. Pe lângă povestea de dragoste nelipsită, care dă un strop de savoare, Vanessa Kelly ne condimentează lectura cu puțină istorie, intrigi politice, acțiune și ceva mister.
Romanul ne prezintă o fâșie de istorie, acțiunea având loc în perioada de după înfrângerea lui Napoleon, când ducatele italiene au încetat să facă parte din imperiul acestuia, fiind restituite Italiei. Ce legătură au toate aceste lucruri cu Anglia? Veți afla citind cartea.
Pentru că sunt sigură că deja vă întrebați despre povestea de dragoste și cine pe cine a cerut în căsătorie, vă voi spune câte ceva și despre acest aspect. Povestea de dragoste este una atipică. În majoritatea romanelor și filmelor de dragoste, există un EL și o EA care se iubesc și se potrivesc ca nimeni alții, tot timpul luptând împotriva obstacolelor pentru iubirea lor, finalul culminând cu o nuntă. „Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.”
Ei bine, în romanul nostru, lucrurile au loc un pic invers: cei doi se căsătoresc de la început, forțați de împrejurări, abia cunoscându-se. Gândindu-ne la fiecare separat, par cele mai nepotrivite persoane pentru a forma un cuplu:
EA: domnișoara Justine Brightmore, fiică de spion, cu o educație aleasă, tânără pentru vremurile noastre, dar considerată fată-bătrână pentru Anglia secolului 19. Astfel, 24 de ani era o vârstă la care majoritatea femeilor erau căsătorite și cu copii.
EL: Griffin Steele, unul dintre cei mai bogați și controversați bărbați din Londra, patron de tripou și săli de jocuri. Fiul ilegitim al ducelui de Cumberland și al unei fete de 15 ani, a fost abandonat la naștere, având o copilărie nefericită. A luptat pentru supraviețuire de mic, ridicându-se prin forțele proprii și ajungând un adult arogant și rece. Să fie doar o aparență, un mecanism de apărare, ca și sarcasmul lui?
Probabil vă întrebați ce împrejurări i-au forțat pe cei doi la o căsătorie. Totul începe când la ușa lui Griffin este adus un bebeluș, cu un inel și un bilet. Din bilet, aflăm că acel copil făcea parte dintr-o familie importantă și că se găsește într-un mare pericol, singura ascunzătoare sigură fiind locuința lui Griffin; nimeni nu ar căuta un copil într-un tripou.
Prin urmare, se impune căutarea unei doici. Nu putea fi decât cineva de încredere, care să nu ducă vorba despre copil. Așa ajunge Justine Brightmore, nepoata și fina lui Dominic Hunter (membru al Guvernului și persoană de mare încredere), în casa lui Griffin Steele. Ați spune că s-au întâlnit și s-au îndrăgostit. Ei bine, nu!
Cum pentru acele vremuri în care onoarea prima, reputația era lucrul cel mai de preț al unei domnișoare. Așadar, prezența lui Justine într-un tripou sau în casa unui patron de tripou era ceva scandalos. Într-o zi, inevitabilul s-a produs: câțiva membri ai înaltei societăți au văzut-o pe Justine în casa lui Griffin și au recunoscut-o. Cum puteau să motiveze? Că Justine avea grijă de un copil, când prezența acestuia în casă era ținută sub secret? Singura soluție a fost afirmația lui Griffin cum că Justine este soția lui. Evident că asemenea declarație a trebuit să fie pusă în aplicare cât mai curând.
Și de abia acum începe aventura… Copilul este căutat intens de anumite persoane care vor să-l îndepărteze. De ce ar dori cineva să anihileze un copil nevinovat? Veți afla numai descâlcind intrigile politice, și anume citind cartea.
Ce pot să vă dezvălui? La sfârșit, acțiunea se precipită, devenind ingredientul principal. Tot la sfârșit, se vor lămuri toate misterele, cu implicații profunde din trecutul lui Griffin.
Planurile romanului se articulează într-un amestec interesant: povestea lui Griffin și a lui Justine, care pe durata romanului se apropie din ce în ce mai mult unul de altul, dar se și ceartă, amândoi având caractere puternice, situația copilului, încercările lui Dominic de a găsi familia micuțului și de a afla cine și de ce l-a adus la Griffin, trecutul lui Griffin și reticența acestuia de a vorbi despre el, ceea ce ne trezește curiozitatea.
Voi ce credeți? Vor rămâne Justine și Griffin împreună? Vor ajunge ei să se iubească? Sau complet incompatibili cum par, se vor despărți cu ușurință? Ce se va întâmpla cu bebelușul misterios?
Răspunsurile la toate aceste întrebări le puteți afla citind cartea. Lectură plăcută!

Despre autoare
Vanessa Kelly este o scriitoare cunoscută pentru romanele sale istorice și de dragoste, a căror acțiune se petrece în perioada Regenței a Angliei. A câștigat premiul Maggie Award și printre cele mai importante creații se numără seriile The Renegade Royals (din care face parte O cerere în căsătorie) și Stantons.

Autor: Sorina Ciocârlan
Review overview
5
***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

9 COMMENTS

  1. Sunt o fana a genului historical romance, dar cartea de fata mi-a scapat. Trebuie sa remediez situatia. Multumesc Sorina!

  2. Mi-a placut recenzia si trebuie sa recunosc ca, desi am cartea, nu o citisem inca. O voi face, cat mai repede.

  3. Multumesc pentru comentarii! Ma bucur ca v-a placut si ca v-am starnit interesul :). Lectura placuta!

  4. Nu stiu cartea. Imi place genul acesta de carti dar nu am citit multe. Mersi de recomandare.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.