Copilul care a supraviețuit – Ellie Midwood – recenzie
Copilul care a supraviețuit – Ellie Midwood – recenzie
Titlul: Copilul care a supraviețuit
Autor: Ellie Midwood
Editura: Litera
Anul publicării: 2024
Nr. de pagini: 304
Colecția: Buzz Books
Categoria: Ficțiune, Roman străin
Pentru un copil născut în lagăr, singura cale de supraviețuire este evadarea…
În ultimii ani am descoperit o varietate largă de relatări despre ororile din perioada Holocaustului, relatări ce aduc la lumină bucăți de istorie uitate. Fiecare dintre acestea vine cu o poveste ce implică multă durere, o luptă crâncenă pentru supraviețuire și puterea de a merge mai departe într-o lume care nu le-a oferit nicio șansă la viață. Și totuși, cei puțini la număr care au reușit să trăiască și au avut posibilitatea de a ne spune realitatea îngrozitoare pentru evrei acelor vremuri, nu au stat pe gânduri, au transmis-o indiferent cât de traumatizantă a fost retrăirea prin expunerea ei în repetate rânduri. Încă o dată au dovedit curajul de care sunt capabili, iar dorința de a nu se repeta istoria acelor timpuri rezistă clar din toate mesajele transmise de aceștia.
Mai există o categorie care a suferit împreună cu evreii și anume, cei care au avut curajul de a-i ajuta pe aceștia în lupta lor pentru supraviețuire. Într-un alt context, aceștia se puteau numi eroi, aici însă au fost considerați trădători și au plătit, de cele mai multe ori, cu viața. Respectul datorat acestor oameni este nemărginit și merită menționat, indiferent de metoda la care se recurge, cum este cea în cazul de față, împletirea grăitoare dintre ficțiune și adevăr, rezultând un impresionant roman.
Povestea despre care astăzi doresc să vă vorbesc începe cu evoluția unui proces intentat de un soț revoltat pe infidelitatea și lipsa de credință a soției sale. Plecare de acasă a acesteia pe o perioadă de câțiva ani din motive ce nu țin de voință, în cazul ei detenția în lagăre de concentrare și închisori, nu are nicio relevanță pentru acesta. Uimitor! Neputând să satisfacă un stagiu militar datorită unui boli de plămâni, soțul neînțeles și lipsit de cel mai elementar simț al realității, nu poate vedea și înțelege imaginea de ansamblu a perioadei, ci doar revolta sa că există undeva un copil al soției sale și nu el este tatăl…
Pentru că situația relatată ajunge să îl intrige pe judecător, acesta îi cere femeii să spună cu s-a ajuns la acesta. De ce o persoană care nu face parte din segmentul vizat de naziști și care deține o funcție ce denotă încredere în Agenția Centrală de Emigrare a Evreilor, ajunge ca deținut într-un lagăr de concentrare? Cum poate un angajat al naziștilor, neimplicat în luptă sau convingeri să trădeze încrederea acestora…? Eu zic că meritau și omorâți naziștii, dar aceasta este doar părerea mea… autoarea este mai delicată… în opinii.
Suferința și traumele pe care ajunge să le îndure acesta în perioada detenției le regăsim în următoarele capitole și sunt din ce în ce mai greu de citit și de acceptat ca realitate a acelor vremuri.
…Doar o bătaie, care a făcut-o să urineze cu sânge mai bine de o săptămână, și izolarea într-un buncăr atât de mic, încât putea să atingă ambii pereți cu brațele desfăcute.
Habar nu aveau ei că ea stătea acolo încovrigată ca un cățeluș, să-și țină de cald, învelită în câteva ziare pe care Oscar reușise să i le aducă cine știe cum, și zâmbea neîncetat, cu buzele ei sparte. Aici nu erau vizitatori. Nimeni care să o violeze zi de zi. Buncărul nu era o pedeapsă. Era o vacanță. Măcar de și-ar fi putut petrece acolo restul anului…
Primul bordel din Mauthausem a fost deschis la ordinele lui Himmler (cine altul?) în vara anului 1942 și a rămas în funcțiune până la eliberarea lagărului de către aliați. Descrierea atrocităților din rutina zilnică suportate de femeile care dintr-un motiv sau altul ajungeau acolo, această sclavie sexuală din lagărele de concentrare, merită să fie cunoscută publicului larg, în felul acesta putem păstra amintirea vie a victimelor sale. Cartea de față reușește să facă cu succes acest demers și autoarea merită, din punctul meu de vedere, aplauze la scenă deschisă.
Ce a determinat-o să îndure toate aceste ororii, care este motivația din spatele acestei puteri, de multe ori supraomenești, vă las să aflați citind această tulburătoare poveste de viață.
Reușește Hannelore să își găsească fiica și pe tatăl acestei, cum au reușit aceștia să supraviețuiască evadând din locul unde moartea este singura plecare admisă…
Primele furtuni ale iernii aduseră cu ele fiorul osândei iminente…
Primele furtuni ale iernii aduseră cu ele fiorul osândei iminente…
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: bookzone, libris şi cărtureşti