Poker cu rechinul de Daria Dontova – Editura ALLFA
Poker cu rechinul de Daria Donțova
Titlul original : Покер с акулой
Traducerea : Antoaneta Olteanu
Editura : ALLFA
Colectia : Strada Fictiunii Bestseller Crime
Numar pagini : 308
Gen :Roman politist
Evlampia este o mare amatoare de romane polițiste. Ori de câte ori viața îi oferă prilejul, nu ezită să devină detectivă de ocazie. De această dată lucrurile sunt cum nu se poate mai complicate: o necunoscută moare în brațele Evlampiei. Ksiușa Fedina, o studentă săracă, face schimb de identitate cu Tatiana Mitepaș, o fată bogată, care suferă de mitomanie. Toate cele trei personaje devin elementele unui caz aparent imposibil de dezlegat. Singura care poate descâlci tainele acestei poveşti este Evlampia, ajutată de bunul ei prieten, maiorul Kostin.
Zilele trecute am simțit nevoia să citesc un roman polițist, dar să nu fie ceva foarte complicat care să-mi pună la prea multă muncă micile celule cenușii, ci să fie o lectură uşurică, relaxantă. Iar privirea mi-a căzut pe cartea “Poker cu rechinul” scris de Daria Donțova. Chiar eram curioasă să văd ce “investigații” va mai întreprinde simpatica “detectivă “ Evlampia Romanova (Lampocika, Lampedel, Lampidusel, Lampeț, așa cum o alintă prietenii). Mai corect spus, ce năzbâtii va mai face ea.
Având în vedere că mai citisem un roman care o are ca protagionistă pe acestă tânără încăpăţânată, energică şi inventivă, mare amatoare de romane polițiste (de unde şi imaginația bogată de care dă dovadă), știam că în mod sigur îmi voi lua porția de râs. Şi așteptările nu mi-au fost înșelate, Evlampia fiind la fel de amuzantă şi înviorătoare ca şi în prima carte.
“Poker cu rechinul” este al doilea roman din seria de cărţi polițiste care o au ca protagionistă pe Evlampia Romanova, acțiunea având loc înainte de evenimentele din “Dragul meu ticălos”. Povestea este ceva mai încâlcită, la un moment dat mă întrebam cine pe cine a omorât şi cine cu cine este rudă. Apar numeroase personaje şi multe dintre ele au o strânsă legătură, încât am crezut că asist la o telenovelă mexicană. Fiecare personaj vine cu povestea sa şi tocmai din această cauză ni se oferă extrem de multe informații.
Adesea m-am încurcat în toate diminutivele utilizate în carte (Ksenia/Ksiuşa ; Tatiana/Tanecika) sau de faptul că în loc să se specifice numele sau prenumele cuiva, apărea scris patronimicul. Cred că acesta este de fapt singurul inconvenient adus cărţii. Însă ritmul alert, numeroasele răsturnări de situație şi momentele amuzante m-au ținut în priză până la final.
Ca şi data trecută, m-am trezit că mai mult urmăresc personajul Evlampia, interacțiunea pe care o are aceasta cu ceilalți membrii ai casei şi ceea ce i se întâmplă din cauza curiozității sale, decât intriga poliţistă. Tocmai curiozitatea şi dorinţa de a descifra tot felul de mistere o fac să intre în tot soiul de pericole. Până şi părul său are de suferit şi asta pentru că “investigațiile” o port într-un salon de unde scapă cu o coafură negru-alb-roz ce o face să semene cu un flamingo turbat sau cu “un porc spinos stropit din greşeală cu spumă de vișine.”
De altfel, întreaga carte este presărată cu tot felul de momente hilare, așa cum a fost întâmplarea cu împușcarea Valentinei, menajera din casa unde locuiește Evlampia. Un individ s-a dat drept curier, dar în loc să ofere coletul, a avut grijă să tragă un glonţ în pieptul femeii. Credeți că a murit? Nu! După ce Valentina cade ca secerată, iar Evlampia își face gânduri rele că iar va avea de-a face cu un cadavru, ”moarta” se ridica în picioare şi începe să se miște de colo colo. Minune? Nici vorbă! Menajera fusese salvată de proteza de silicon care îi făcea sânii ca niște pepeni, așa că nu s-a ales decât cu un hematom.
În “Poker cu rechinul” am reîntâlnit personaje dragi mie – familia doctoriței Katia, femeia care a ”adoptat-o” pe protagonistă: Serioja şi Kiliuska (fiii Katiei) şi Iulia (soţia lui Serioja). Şi să nu uit de grădina zoo pe care o are Katia: doi mopși, un terrier, hamsteri, la care se adaugă dresatul motan Maurice care deschide ușile şi răspunde la nume .
Despre viaţa Evlampiei sunt multe de spus. În copilărie a avut parte de o mamă mult prea protectoare care a ținut-o departe de pericolele lumii exterioare, iar mai târziu s-a decis să-şi mărite comoara cu Mihail Gromanov, un bărbat frumos, educat. Şi infidel. Când amanta soțului îi trimite o casetă video pe care era filmată o scenă de alcov pasională, protagoniști fiind soțul Evlampiei şi mai tânăra lui amantă, decide să se sinucidă, dar este salvată de o necunoscută care o aduce în propria locuinţă. Este nimeni alta decât Katia, căruia îi vine ideea genială să o angajeze ca servitoare.
În romanul de faţă, aflăm că simpatica Evlampia găsește un nou prilej de a-şi pune la încercare flerul de detectiv şi nimerește într-o poveste extrem de încâlcită. Într-o noapte primește un telefon din partea unei necunoscute care de fapt greșise numărul(respectiva crede că o sună pe Ania, prietena ei) şi o imploră să vina la ea acasă. Interlocutoarea era destul de speriată şi sigură că un bărbat va veni să o omoare. Săritoare de fel, Evlampia îi cere adresa ca să meargă să o liniștească pe Lana/Svetlana “tanti cea isterica”, numai că ajunge mult prea târziu: femeia îi moare în brațe.
În aceeași zi, Katia primește un telefon din partea unui pacient de-al său, bogatul Oleg Iakovlevici Pisemski. Acesta crede că soţia îl înşeală şi o întreabă pe Katia dacă cunoaşte vreun detectiv particular. La cine să apeleze Katia dacă nu la Evlampia? Contra sumei de 10000 de dolari protagonista noastră trebuie să afle ce ascunde Ksenia/ Ksiușa Fedina, soţia lui Oleg .
Cei doi erau proaspeți căsătoriți, fata fiind studentă la Academia economica ”Reznikov”. La început totul a mers bine, dar îndoieli neplăcute faţă de sinceritatea Ksiușei au început să i se strecoare în suflet în ultima luna. Mai întâi a început să primească telefoane enigmatice, persoana de la celălalt capăt refuzând să vorbească. Apoi Ksiușa a început să devină tot mai nervoasă, iar totul a culminat cu descoperirea făcută de Oleg: soţia îi punea somnifere în băutură. Dacă femeia avea un amant, atunci era evident de ce se comporta ca atare.
Nici bine nu a început Evlampia ancheta că soţia lui Oleg fuge fără să ia absolut nimic cu ea, lăsându-i acestuia un mesaj:
“Dragul meu, crede-mă, te-am iubit din tot sufletul şi nu am putut să fac o ticăloși. Nu mă căuta, este inutil. Divorțează şi trăiește fericit. Vreau să te previn: ai grijă cu fetele tinere, frumoase care vor face cunoştinţă cu tine, cel mai probabil vor fi mânate de interes. Adio, te iubesc foarte mult, Ksiușa.”
Odată cu căutarea Kseniei/Ksiușei, Evlampia descoperă că fata fusese exmatriculată de la Academia economică în urmă cu un an şi jumătate. Povestea ei este una destul de tristă. Venise la Moscova dintr-un sat amărât, Selihovo, ca să studieze, dar era cât pe ce să moară de foame. A fost nevoită să se angajeze la o colegă de facultate mai bogată,Vika Popova, şi să slugărească pentru ea toată ziua. Ca urmare a ratat sesiunea şi a fost exmatriculată. Vika a instalat-o la ea şi a trasformat-o într-o servitoare. Dar într-o zi ,Ksiușa a dispărut de acasă, furându-i colegei sale banii şi bijuteriile.
Evlampia continuă investigațiile în satul natal al Ksiușei şi descoperă că rudele o cred moartă pe fată. În urmă cu doi ani, fratele ei primise o adeverinţă de la spital în care se specifica faptul că aceasta murise, iar trupul ei a fost incinerat, nefiind solicitat de nimeni. Actul nu prezenta nici dată, nici ştampilă rotundă, numai o semnătură, iar textul avea greșeli gramaticale.
Povestea începe să se complice din momentul în care Evlampia primește un apel de la un bărbat care îi spune că lucrează la centrala telefonică şi o caută în legătură cu o factură pentru o conversație pe care protagonista noastră nu o recunoaște. Suspectând că ceva este putred la mijloc, îi dă acestuia o altă adresă decât cea pe care o avea – îi da corect numărul apartamentului, acelasi etaj, doar că era blocul vecin.
Stupoare! A doua zi se află faptul că Verka Zaiţeva, vecina care locuia la adresă furnizată de Evlampia celui de la centrala telefonică, a fost omorâtă. Cineva îi tăiase gâtul. De ce fusese oare omorâtă Zaiţeva? Oare bărbatul care se dăduse drept angajat al centralei telefonice era criminalul? Atunci rezultă că de fapt el incercase să o omoare pe Evlampia. Pentru ce?
Problema este că poliția consideră că este vorba de o crimă pasională şi îl arestează pe Anton Burlevski, amantul femeii. Acesta nu-şi mai amintește decât că băuse mult cu o seară în urmă, au petrecut împreună şi la un moment dat a adormit, iar mai târziu s-a trezit cu un cuțit în mână.
Din discuția pe care Evlampia o are cu Fiodor Burlevski, tatăl băiatului, se face o descoperire: cândva , Ksenia/Ksiuşa Fedina (soţia dispărută a lui Oleg) fusese dama lui de companie ( era prezenta la petreceri în calitate de însoțitoare) şi o luase că ”angajată” de la agenția Laura. Cum de ajunsese aceasta să lucreze aici? Interesant este faptul că deşi Evlampia arată fotografia fetei unor cunoștințe de la agenție, dar şi lui Fiodor, nimeni nu o recunoaşte în poză. Seamănă, dar parcă nu este Ksiuşa. Aceasta se machia foarte strident, pe când în poză, fata era nemachiată.
Totul începe să se încâlcească şi mai tare din momentul în care o cunoştinţă de-a Verkăi Zaițeva (vecina omorâtă în locul Evlampiei) afirmă că a avut-o ca şi colegă de cameră (dar şi la agenția Laura ) pe Ksiuşa Fedina. Numai că într-o zi, Ksiuşa s-a îmbătat atât de tare încât a făcut o afirmaţie pe care nimeni nu a luat-o în serios: ea nu este de fapt Ksiuşa Fedina, ci Tania Mitepaş, care nu este nimeni alta decât fiica ilegitimă a lui Fiodor Burlevski.
Deci, aici este vorba de un caz de schimb de identităţi. Ksenia/Ksiuşa Fedina (soţia dispărută a lui Oleg) şi Tania Mitepaş sunt cele două fete pe care Evlampia trebuie să le găsească. Una a fost dama de companie a lui Fiodor Burlevski, cealaltă a fost fiica lui. Până la urmă se constată că ele au o strânsă legătură cu acea femeie pe nume Lana/Svetlana, care a murit în braţele Evlampiei la începutul poveştii. Este că v-am zăpăcit rău de tot? La un moment dat nici eu nu mai știam unde anume a fost Ksiuşa şi unde Tania. Şi de fapt, când anume şi-au schimbat ele identitaţile şi de ce? Toate evenimentele au o strânsă legătură : schimbul făcut intre ele, moartea Lanei şi a Zaițevei. Ce s-a întâmplat până la urmă cu Ksiuşa şi cu Tania şi cine este criminalul ?
Se spune că umorul este cel mai bun medicament, motiv pentru care vă recomand să citiți romanul polițist “Poker cu rechinul”. Umorul de situație, replicile ironice si intriga polițistă se impletesc destul de bine, oferind cititorului o lectură relaxantă. Veți avea ocazia sa aflați cum simpatica Evlampia Romanova rezolvă un nou caz, numai prin intermediul minții sale extraordinare şi al perspicacității uimitoare.
9 puncte/10
Cartea Poker cu rechinul de Daria Donțova este oferită pentru recenzie de Editura ALL. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editura ALL. Activitatea editurii şi promoţiile pot fi urmărite pe pagina de facebook.
Felicitari Alina! Interesanta si amuzanta recenzia ta!
Alina, mi-a placut foarte mult recenzia ta, felicitari! E frumoasa si „spumoasa”, are sare si piper!
Chiar pare tentanta cartea!
Felicitari, Alina !
O recenzie amuzanta la o carte tentanta.
imi place recenzia ta,dar m-ai lasat cu ochi in soare!pai finalul unde l-ai lasat???te rog eu da-mi-l in privat,te rog eu!
Buna. Am ajuns pe pagina ta si am remarcat ca e foarte
valoroasa si are informatii importante. Da-mi voie sa propun si
eu despre un magazin pe internet cu produse foarte ieftine:
Aliexpress romana. Cred ca aiaflat deja de el. Spor in continuare.