Cei patru mari (seria Hercule Poirot) de Agatha Christie
Cei patru mari (seria Hercule Poirot) de Agatha Christie
Titlu original: The Big Four
Autor: AGATHA CHRISTIE- cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor
Traducere din limba engleză: Costin Valentin Oancea
Editura: Litera,2016
Pagini: 264
În colecția Agatha Christie au apărut: O supradoză de moarte; Moarte printre nori; Crima din Orient Expres; Cu cărțile pe față; Tragedie în trei acte; Oglinda spartă; Cine l-a ucis pe Robert Ackroyd; Petrecerea de Halloween; Ceasul rău pe strada Hickory; Un buzunar plin cu secară,Primele cazuri ale lui Poirot; Moartea vine ca un sfârșit;trenul din Paddington; La hotelul Bertram; Calul bălan; A treia fată; Ultimele cazuri ale lui Miss Marple; Cei patru mari.
Despre autoare – Agatha Christie este cunoscută în întreaga lume drept” Regina crimei”. A scris 80 de romane polițiste și volume de povestiri, 19 piese de teatru și șase romane publicate sub pseudonimul Mary Westmacott. Autoarea a mai scris nonficțiune, o autobiografie, dar și povestiri amuzante despre numeroasele expediții în care a participat alături de soțul ei, arheologul sir Max Mallowan. A murit în 1976.( fragment descriere roman).
Hercule Poirot este un detectiv celebru, foarte asemănător ca și personaj cu Sherlock Holmes. Autoarea folosește ca detectiv pe Hercule sau Miss Marple, punând astfel o amprentă originală asupra romanelor polițiste. Acești doi detectivi deveniți faimoși au fost bine primiți pe marile ecrane, fiind subiectul mai multor ecranizări.
Nu e un secret că îmi plac foarte mult misterele, rezolvarea lor, cât și lecturile bine scrise. Romanul mi-a căzut cu tronc, încă de la începutul lecturii, am luat cartea în mână și în câteva ore am realizat că am terminat-o, a fost ca o vizionare a unui film bun, dar la care nu am luat pauză de publicitate.
Hastings este cel mai bun prieten al lui Hercule Poirot, se hotărăște să-l viziteze la Londra, nimerește chiar la începutul unui nou caz al detectivului și decide să-l ajute pe acesta la soluționarea misterului . Au loc multe crime sub semnătura celor patru mari. Cine sunt ei?
„ „ Cei patru mari”, care ar deține o instalație extrem de puternică – o sursă de energie a cărei forță depășește cu mult ceea ce cunoaștem noi în prezent și e capabilă să concentreze o rază de o foarte mare intensitate într-un punct predefinit. Posibilitățile atribuite acestei invenții par absurde,dar le-am comunicat totuși la sediu,care a încredințat studiul unuia dintre cei mai străluciți savanți ai noștri…..”
Hercule Poirot descoperă pe parcurs identitatea primilor trei membrii, iar mai apoi a celui de al patrulea, pe care-l întâlnește de mai multe ori, de fiecare dată deghizat atât de bine, încât era imposibil de recunoscut dacă-l va reîntâlni.
Numărul 1- un chinez – Li Chang Yen, o puternică minte, cel mai influent chinez. Creierul organizației,
Numărul 2 – un american bogat –Abe Ryland, multimiliardar.
Numărul 3- o franțuzoaică – madame Olivier, cea mai cunoscută și apreciată chimistă.
Numărul 4 – Distrugătorul, Claud Darrell, despre care se știa doar că e un actor grozav, având un tic: se joacă cu pâinea, face biluțe.
Să afle toate aceste nume, Poirot și Hastings trec prin multe pericole, rezolvă multe mistere, li se întind multe capcane, întâlnesc tot felul de oameni, uimiți fiind de deghizările uimitoare ale Distrugătorului. Multe crime, aparent independente de acest caz, mai apoi să descopere o legătură cu CEI PATRU MARI.
M-a amuzat teribil egocentrismul detectivului, aducând aminte de nenumărate ori că el își folosește materia cenușie, sau că rivalii săi uită că el își folosește materia cenușie, sau îndemnându-și prietenul să-și folosească materia cenușie.
„ – Mon ami, nu a luat în calcul micile celule cenușii ale lui Hercule Poirot.
Poirot are calitățile sale, dar modestia nu se numără printre ele.”
Demonstrând inteligența sa, dar nu și modestia, având în vedere fizicul personajului, oarecum pitic, cu capul în formă de ou, creează o imagine amuzantă ,plină de un amuzament , dar în același timp seriozitate. Și pentru că nu era destul un singur Poirot, acesta are și un frate geamăn Achille, de care se folosește oarecum în rezolvarea cazului.
Nu este ușor pentru detectiv să prindă acest cartel criminal cu puteri nelimitate, în diferite părți ale lumii, vor fi în pericol, mai ales Hastings.
Recunosc că nu am fost surprinsă de ușurința lecturii, doar e Agatha Christie, iar cărțile ei au fost traduse în peste 100 de limbi, peste 2 miliarde de exemplare vândute.
Recomand cu drag celor care iubesc lectura de calitate, celor care iubesc romanele polițiste și misterul.
Cartea Cei patru mari( seria Hercule Poirot) de Agatha Christie a fost oferită pentru recenzie de Editura Litera. Poate fi comandată de pe site/ul Editura Litera.
Eu sunt pasionata de romanele politiste, in general si de cele ale Agathei Christie, in specoal. Le recitesc mereu, fara sa ma plictisesc vreodata.
Aveti dreptate doamna Dorina. Niciodată nu poate plictisi o carte politista
Vero, felicitări pentru recenzie!
Mersi Ro
Eu, eu, eu. 😀 Imi plac romanele polițiste! Acum notez pe listuta! Felicitari! locco_smiley_10
Daniela mie mi-a placut mult
Imi place colectia asta tare mult si estetic si ca idee. Bravo, Editura Litera! Daca o sa se completeze cu toate cartile Agathei, va fi o realizare exceptionala. Vero, ca de obicei, ma faci sa vreau sa insfac romanul, imediat ce iti citesc recenzia. 🙂
Mulțumesc,Marius!
Felicitari! Am citit romanul, ca o fana Agatha ce sunt si mi a placut f mult.
Mersi Sorina. Stiu ca tu esti fană A.C.
Da, inraita! :))
Agatha Cristie citeam mult in adolescenta. Cautam la biblioteca si stiu ca nu prea gaseam pentru ca era foarte cautata. Recent am recitit „Crima din Orient Expres” si am parcurs cartea ca si cum art fi fost o lectura noua 🙂
Inegalabila autoarea
Uneori, mi-ar placea sa recitesc unele dintre cartile autoarei, le-am citit in adolescenta, si mi-au placut enorm.
felicitari draga mea,frumoasa prezentare.Acum citesc si eu o carte de celebra autoare,este irezistibila!
Ador autoarea ! Cu ani buni in urma era preferata mea ! Felicitari Vero ! locco_smiley_10
Una dintre autoarele mele preferate!Cartile ei ca si ale Rodicai-Ojog Brasoveanu le poti citi si reciti totdeauna descoperind un nou indiciu.
Felicitari Vero,frumoasa prezentare! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10
Faină recenzie, faină carte 🙂
Felicitări, Vero locco_smiley_10
Mulțumesc