Puterea de Naomi Alderman-Editura Storia Books-recenzie

Puterea de Naomi Alderman-Editura Storia Books-recenzie

Titlul original: The Power, 2016

Editura: Storia Books, 2018

Nr. pagini: 424

Traducere din limba engleză  de Miruna Voiculescu

„ Electrizantă! Șocantă! O să vă facă părul măciucă! După care o să vă revizuiți atitudinea în legătură cu tot. „ Margaret Atwood, autoare romanului Povestea slujitoarei

Despre autoare

  „Naomi Alderman este autoarea romanelor The Liars’ Gospel și Disobedience. Pentru aceasta din urmă a câștigat Premiul Orange pentru debut, cartea fiind publicată în zece limbi și urmând să fie adaptată ca film cu Rachel Weisz, Rachel McAdams și Alessandro Nivola.

  Alderman a fost inclusă pe lista Granta a celor mai buni zece tineri romancieri britanici, top publicat o dată la zece ani, și a fost selectată de Margaret Atwood pentru a fi inclusă în programul Rolex Mentor and Protege Arts Initiative. Este coautoare și redactor principal al cunoscutei aplicații de aventuri pentru smartphone Zombies, Run! Scrie periodic pentru Guardian și a prezentat emisiunea Science Stories de la BBC  RADIO 4. Locuiește la Londra.”

Femeile din întreaga lume descoperă că posedă Puterea. E de-ajuns să scapere din degete și pot provoca durere cumplită-chiar moartea. Brusc toți bărbații de pe planetă simt cum pierd controlul. Ziua Fetelor a sosit-dar cum se va termina totul?”

   Am terminat de citit acest roman și am făcut o pauză de câteva zile înainte să încep să scriu câteva impresii despre carte. O pauză de la subiectul care nu-ți dă pace de la începutul lecturii până la final. Chiar dacă o citești într-o perioadă mai îndelungată.

   Puterea este genul de carte condensată, pe care nu o citești în pauzele scurte dintre anumite momente ale zile, nu la cafeaua de dimineață, și nu o poți citi să te relaxezi. Să citești acest roman ai nevoie de o minte odihnită și de toată atenția posibilă.

  Am să vă spun și de ce. Povestea merge pe mai multe planuri. Planuri care au la bază mai multe personaje, dar și timp diferit. Alternativ apar anumite personaje, apoi timpul de acțiune sare „Cu zece ani înainte”, „Cu opt ani înainte” , „Cu șase ani înainte” …

   Subiectul romanului pare unul care se îndreaptă spre genul fantasy. Fetele se nasc cu o anomalie a jurubiței. Foarte puține se nasc fără ea. Sunt cazuri extrem de rare în care se nasc băieți cu această anomalie. Unele fete pot activa această anomalie și femeilor mature. Această anomalie creează un câmp energetic, iar cu ajutorul acestei puteri interioare fetele pot curenta. Pot crea anumite fulgere. Unele își folosesc puterea în jocuri erotice sau în a face rău anumitor persoane. Răul acesta poate fi folosit în autoapărare sau răzbunare. Știm cu toții cât de rele pot fi femeile câteodată.

  Am spus că pare un roman fantasy pentru că, de fapt, această carte e mai profundă decât pare. Este un joc al minții în care lupta pentru putere este prezentă la fiecare personaj principal. Unii se folosesc politic de energia fetelor, alții religios, unii se folosesc de energie pentru traficul cu droguri, iar alții sunt obsedați de puterea informației.

  Personajele principale sunt folosite ca titluri ale capitolelor, asta pentru a face distincția între acțiunile petrecute în viața fiecăruia .

  Roxy  e o tânără a cărei mamă a fost ucisă în fața ei. Cu un tată care avea o altă familie, cu trei băieți. Doi mai mari și unul doar cu câteva luni mai mare care el. Soția tatălui său nu a acceptat-o niciodată. Se folosește de putere când tatăl ei o solicită, iar mai apoi pentru a răzbuna moartea mamei ei. Ca în final să-și folosească puterea pentru a conduce afacerea tatălui ei de trafic cu droguri.

  Ea o cunoaște pe Maica Eva la o mănăstire. Fugară fiind după câteva crime comise. Maica Eva este un pseudonim al unei adolescente. Numele ei fiind Allie. Această tânără a fugit după ce și-a omorât tutorele, părintele de împrumut dintr-o casă de plasament. Un părinte foarte religios care o pedepsea de câte ori credea că fata merită profitând de trupul ei crud. Lucru știut chiar și de soția acestuia. Allie învață să regleze energia altor fete, pentru o scurtă perioadă, acest lucru fiind văzut ca o vindecare. Ea se folosește de acest lucru și se creează o adevărată sectă cu venerarea Maicii Maria. Roxy o sponsorizează pe Maica Eva, ajutând-o să-și mărească adepții, iar Allie o sprijină pe Roxy oferindu-i fete ca „ soldați” în anumite situații periculoase în anturajul traficului cu droguri.

  Margot este primar. Fata ei, Jocelyn, nu-și stăpânește foarte bine puterile. Se folosește de influența ei să obțină fonduri pentru a construi un centru în care fetele învață să controleze puterea. Un fel de armată feminină. Dar mai folosește această energie și informația despre ea în scopul de a avansa în funcția de senator.

Camera video îi dă un sentiment de putere; ca și cum ar fi și nu ar fi acolo. Voi vă vedeți de viață, se gândește, dar eu sunt cel care va transforma ceea ce faceți într-o știre. Eu sunt cel care spune povestea.”

  Tunde este interesat de această energie și descoperă că poate face bani din informații. Vinde mass-mediei video-uri și știri. Văzând cât de ușor se câștigă banii din acest lucru pornește în mai multe călătorii. Petrece mult timp în compania femeilor, inconștient de ce ar putea păți. Călătorește în Delhi, Afganistan, Singapore și multe alte locuri, unde lupta femeilor împotriva dușmanului, adică al bărbatului, este dusă la extrem.

Scopul tuturor personajelor este unul singur. Puterea.

Ce se întâmplă când puterea cade în mâinile cui nu trebuie?

  Acest roman în care femeile dețin Puterea este viziunea asupra unei alte lumi. Una plină de violență, ură, răzbunare. Un război pentru matriarhat dus în toate punctele de conducere: religie, politică și dragoste. Luptele în care femeia deține puterea absolută, iar bărbații se tem.

   Dragostea, dorința și frica devin cameleonice. Emoția fantastică transmisă de la personaj la cititor este electrizantă. Scenele sunt foarte explicite. Ai spune că doar o minte diabolică ar putea crea o fantezie atât de realist.

   „Doamna președinte și guvernul au plăcerea de a o invita pe doamna senator Margot Cleary la o recepție miercuri…

   Doamna președinte și guvernul au plăcerea de a o invita pe domnișoara Roxxane Monke la o recepție miercuri  seară, ora 19:00.

   Doamna președinte și guvernul au plăcerea de a o invita pe Maica Eva la o recepție miercuri seară, 15 iunie, ora 19:00.

   Doamna președinte și guvernul au plăcerea de a-l invita pe domnul Tunde Edo la o recepție miercuri seară, 15 iunie, ora 19:00.”

   Margot are putere politică, Roxxane putere mafiotă, Maica Eva putere religioasă, iar Tunde are puterea informației. Cu aceste invitații se unesc cele mai influente persoane. Nu am putut să nu observ cine a făcut invitația. „Doamna președinte” . Așadar tot o femeie.

   Vreți să aflați cum se va termina totul?

  Sper că v-am trezit curiozitatea în legătură cu acest roman. Și dacă ați crezut că acest roman este fantasy, vă spun că este mai mult decât un roman care se joacă cu psihicul uman.

„Una din lecturile preferate ale președintelui Obama din 2017″.

  Spun sincer că această afirmație mi-a trezit curiozitatea asupra romanului și în același timp mi-au crescut așteptările. De aceea pe tot parcursul romanului așteptam o surpriză, un element nou, ceva neașteptat. Am fost puțin dezamăgită să descopăr că povestea este statică pe toate planurile, diferența fiind dată de conjunctura acțiunii.

   Afirm cu sinceritate că Puterea este o carte originală și o merită recomandată.

Cartea Puterea de Naomi Alderman poate fi comandată de pe site-ul Editura Storia

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi Editura Storia Books

  

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

22 COMMENTS

 1. Interesant si totusi putin infricosator subiectul,Desi cateodata in viata chiar mi-ar fi placut asa puteri.Felicirari Vero frumoasa recenzie!

 2. Pe mine m-a atras această carte încă de când a fost publicată la noi, dar, odată cu această recenzie, sunt sigur că vreau s-o citesc 🙂 Felicitări!

 3. După cum ai descris-o, sunt sigură că mi-ar plăcea să o citesc, Vero!
  Foarte frumoasă recenzia!
  Felicitări!

 4. Nu mi s-a parut deloc ca-ti trebuie vreo minte odihnita ca sa citesti cartea asta. Adica fix pe dos. Din punctul meu de vedere e lectura perfecta pentru metrou: cu ritm alert, usor de citit, fara mare profunzime a scriiturii. Scriitura care, de altfel, pe mine m-a enervat teribil.

  • Apreciez puctul de vedere. De asta imi place sa am propria opinie. Doar citind. Multumesc pentru ca ai împărtășit cu noi parerea ta

 5. Tocmai pentru că am auzit și păreri pro și păreri contra, mi-aș dori să citesc această carte!
  Oricum.. suntem diferiți și percepem totul diferit, chiar și cărțile, iar asta e perfect!
  Felicitări pentru recenzie, Vero!

 6. Felicitari pentru recenzie! Am vazut ca a aparut, m-a atras coperta, eram curioasa. Poate o voi citi, desi e parca prea fantasy pentru mine.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.