Imperiul fluturelui vol. 1- seria În umbra tronurilor – Cecilia Carmen Sâna...

Imperiul fluturelui vol. 1- seria În umbra tronurilor – Cecilia Carmen Sâna – LiterPress Publishing – recenzie

Imperiul fluturelui vol. 1- seria În umbra tronurilor - Cecilia Carmen Sâna - LiterPress Publishing - recenzie

Imperiul fluturelui vol. 1- seria În umbra tronurilor – Cecilia Carmen Sâna – LiterPress Publishing

Imperiul fluturelui vol. 1

Seria În umbra tronurilor

Cecilia Carmen Sâna

Editura: LiterPress Publishing

Colecția: Blue Purple

Număr pagini: 346

An apariție: 2022

Gen: Fantasy

  Mi-am dorit foarte mult să citesc cartea ,,Imperiul Fluturelui”, mai ales că descrierea a acționat asupra mea precum cântecul de sirenă – războaie de cucerire, răzbunare, iubire și ură, lume arhaică, guvernată de Cavaleri – atrăgându-mă în mrejele ei, fără a avea posibilitatea să mă împotrivesc. Însă, ceea ce am descoperit pe parcursul lecturii, mi-a dat fiori pe șira spinării, părul mi s-a zbârlit de câteva ori, iar elementele dramatice chiar au avut efect asupra mea.

  Cu toate că am fost încântată de latura romantică, intriga a fost cea care mi-a captat atenția, mai ales jocurile de culise, în care se observă puterea femeilor asupra bărbaților. Situațiile dramatice prin care trec personajele, m-au ținut într-o permanentă stare de surescitare, pentru că nu știam în mod sigur dacă vor supraviețui până la final.

  Atmosfera sumbră, tensiunea apăsătoare, dorința unora de a cuceri noi teritorii, de a stăpâni ţinuturile ţărilor Fluturelui, ambiția altora de a uzurpa tronul, mezalianțele, ambiția, parvenirea, toate aceste lucruri m-au făcut să citesc cartea cu o aviditate inexplicabilă, asta în ciuda faptului că violența, meschinăria și răutatea, prezente la tot pasul, mi-au creat o stare de dezgust.

 

,,… în umbra tronurilor sunt jocuri de interese şi nu numai. Ajuns acolo, devii sclavul puterii. Şi niciodată nimic nu te poate salva (…) Puterea îi ţine legaţi de tron, setea de putere. Setea de putere! Odată ajunşi în preajma lui, se leagă de el cu toate puterile, dar rămân oameni supuşi dorințelor.”

  De asemenea, mi-a plăcut alegerea făcută de autoare, faptul că a conturat narațiunea într-o lume arhaică, guvernată atât de regi, cât și de cinci Cavaleri, fiecare provenind din unul din regatele Imperiului Fluturelui, astfel că deciziile să nu favorizeze unul din regate față de celelalte. În umbra tronurilor se fac jocurile de putere, dar singurii care au numai putere şi nimic altceva sunt acești cinci cavaleri. Nu au proprietăţi, fiind mai săraci ca cel mai sărac om al imperiului, dar au putere. Ei reprezentă garanţia că nu vor exista probleme între regate şi tot ei sunt cei care se îngrijesc ca graniţele din Imperiul Fluturelui să fie păzite de migratori şi de alții care râvnesc la pământurile lor bogate şi avutul lor.

  ,,O alegere proastă putea să ducă regatul pe o cale greşită. Şi atunci când regii greşeau, călăreții erau cei care trebuiau să aducă lucrurile pe făgaşul bun.”

  Un alt aspect care mi-a atras atenția – caracterul improbabil al personajelor, acestea stârnindu-mi interesul tocmai datorită naturii lor duale și a intrigilor urzite de ele. Nu greșesc dacă spun că în poveste sunt prezente mai multe personaje negative, decât pozitive. Personaje dominate de plăcerile trupului, care își bagă coada peste tot, făcând altora viața imposibilă.

  Sincer vorbind, am reușit să urăsc un personaj de la începutul poveștii și până la final, din cauza parșivității sale, și aici mă refer la frumoasa Timia din regatul Zalmuthos, fiica regelui Brizem. Este de o răutate fără seamăn, iar atitudinea sa de nimfomană mult prea vulgară, pur și simplu m-a dezgustat. Pe tot parcursul lecturii, am văzut-o cum încearcă să-și facă pașii spre tron, fiind în stare să treacă peste orice sau oricine îi stă în cale. Alege să se mărite cu Kayla, fiu de rege, gândind că bărbatul o să fie paravan, și că-n umbra tronului lui o să-și vadă propriile interese. Apoi, dacă fratele ei diform ar ajunge pe tronul Zelmuthosului, iar fi simplu să-l scoată din joc și ar fi astfel regina a două regate.

  ,,- Nimeni nu-mi va lua tronul și dacă ar fi umplute de morți toate drumurile regatului. Zeii? Ei cu lumea lor, eu cu a mea. Acum, aici, eu sunt zeița.”

  Foarte puține personaje au reușit să mă impresioneze: destoinicul Kegan, orfanul dat celor care slujesc în temple, al cărui vis dintotdeauna era să fie cavaler al Ordinului sacru; Zoralia, fiica lui Gupras, cel mai frumos dintre cei cinci cavaleri ai imperiului, care se decide să devină arcaș după ce este violată de un grup de tâlhari.

    Zaira, fiica regelui Variniu al Bahmudiei, mi-a atras atenția în mod special, datorită caracterului ei, iar povestea de dragoste pe care o are cu Zobar, parcă a adus un plus de culoare. Am numai cuvinte de laudă pentru Zaira – este destoinică, asemeni unui bărbat, învățând să vâneze la un loc cu tinerii care erau pregătiți să poată apăra Bahmudia de atacurile sălbaticilor care le râvneau avutul. Este atât de îndemânatică, încât câştigă respect în rândul tinerilor educaţi de mici să fie luptători. Însă firea ei visătoare şi curiozitatea fără măsură o bagă în bucluc, ajungând să fie ostatica lui Thorax, stăpânul muzgoţilor și cel mai înverșunat dușman al tatălui ei, care pentru eliberarea tinerei va cere o recompensă consistentă. Asta dacă nu va decide ca ea să rămână roabă, asemeni altor femei luate de pe pământurile cotropite de ei.

    Zobar, fiul lui Thorax și cea dintăi căpetenie (alt personaj pe care l-am îndrăgit destul de repede), se îndrăgostește de Zaira și încearcă să o ajute să evadeze, știind că, în cazul în care tatăl ei nu va plăti răscumpărarea, va ajunge soţia unui muzgar de rând, nu înainte să se bucure de trupul ei și alţii. Din nefericire, pe timpul prizonieratului ei, se va petrece un eveniment dramatic, iar cei doi îndrăgostiți vor fi puși față în față în postura de dușmani.

  O persoană foarte dragă regelui Bahmudiei, pleacă fără voia lui să-i aducă fiica înapoi, dar este omorâtă chiar în fața tinerei, fapt ce o determină pe Zaira să-l atace pe Thorax, încercând să-l injunghie, dar Zobar reușește să-și apere tatăl de o lovitura ucigașă. Și astfel, ajunge în situația de a avea drept de viaţă şi de moarte asupra iubitei sale. La rândul ei, Zaira nu mai dorește decât să se răzbune, trăieşte doar ca să-l ucidă pe Thorax.

  V-am povestit doar câteva dintre evenimentele petrecute la începutul romanului. Nu vă rămane decât să descoperiți singuri ce se întâmplă mai departe cu toate personajele. Lectură plăcută!

 

,,Cui îi este teamă de zei, îi este teamă de propriul destin. De necunoscut le este teamă tuturor. Pentru că, rege sau slugă, arcaş sau târgoveţ, cizmar sau căpetenie de trib, toţi, toţi au teamă pentru viaţa lor.

  Se minte, se fură, se înşală, se iubeşte, se uită, se iartă. Se trădează. Zeii, zeii croiesc destinele din umbra tronurilor. Ce va fi mâine? Zeii, zeii ne vor arăta.“

  “Imperiul fluturelui” își poartă cititorii într-o lume întunecată, plină de aventuri, mister, trădări, comploturi, iubiri interzise, planuri diabolice, evenimente terifiante, care te solicită din punct de vedere emoțional. Este un roman complex, care te bulversează și te ține cu sufletul la gură până la ultimul paragraf.

Carte disponibilă pe site-ul Literpress.ro

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti, bookzone

Recenzii cărți

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.