I.R.En. de Sandra Coroian-Editura Quantum Publishers

Editura: Quantum Publishers
An apariție: Noiembrie 2016
Număr pagini: 230

  Atunci când afli că viața pe care ai trăit-o nu îți aparține, ce ai de gând să faci?

  Într-o lume în care oamenii se ghidează după 5 coduri, sunt conduși de 5 Supremi, iar visele sunt interzise, Cehel Ynue, o tânără ce pornește în viață ca fiind un copil prodigy, se zbate să descopere adevărul, încălcând regulile. 

  Pe parcursul călătoriei sale, Cehel se întâlnește de mai multe ori cu termenul necunoscut I.R.En., care îi obsedează subconștientul și care o împinge spre aflarea adevărului.

  O singură lume, fenomene bizare greu de explicat, un Healer și un Mediator care refuză să accepte realitatea oferită de către sistem. 

  I.R.En., romanul care împinge cititorul să se îndoiască de propria realitate în care trăiește, făcându-l să întoarcă pagină după pagină pentru a afla răspunsul la toate întrebările pe care este constrâns să și le pună.

  Acum câteva minute am terminat de citit “I.R.En.” și încerc să-mi pun ordine în gânduri, dar  încă sunt sub influența evenimentelor din carte. M-am propus să-i scriu recenzia imediat după ce o termin de citit, dar  îmi dau seama că în mintea mea este o învălmășeală de idei, o adevărată furtună emoțională. Simt că sunt încă prinsă în mrejele acestei povești uluitoare și nu pot să revin la realitate. Scriu, apoi șterg, negăsind cuvintele potrivite pentru a vă explică ce înseamnă pentru mine “I.R.En”.

   După cum știți, devorez orice carte care apare la Quantum și nu de puține ori mi-am recunoscut dependența față de această editură. Dacă până acum m-a “hrănit” cu povești fantasy sau romance, de această dată a venit rândul unui roman SF, lucru care pentru mine reprezentă o provocare. Sunt  încă un învățăcel în materie de science-fiction și până în prezent nu am citit decât câteva cărți scrise de Pierce Brown, Lisa Price sau Amie Kaufman (după cum vedeți e vorba de partea mai light a SF-ului). Cu toate că prefer două genuri literare – thriller și romance, mi-am propus totuși să-mi depășesc zona de confort citind și altceva (sau cum îmi place să spun – să lărgesc aria de vânătoare), iar acum mă bucur că am acceptat provocarea.

  Genial! Tulburător! Șocant! Doar în acest fel pot caracteriza acest SF psihologic scris de Sandra Coroian. Am fost complet fermecată de stilul abordat, de felul cum este realizată narațiunea, de complexitatea personajelor, de trecerea de la lumea ireală la cea reală. La un moment dat, aveam impresia că autoarea se joacă cu mintea mea. Îmi făcusem tot felul de scenarii, dar de multe ori, când eram singură de ceva, îmi dădeam seama că e cu totul altceva. Ajunsesem în situația să nu mai știu ce se întâmplă în realitate. Iar la final am primit lovitura de grație! Efectiv am fost năucită la aflarea adevărului! Și sunt convinsă că și pentru voi va fi un șoc!

  “I.R.En.” este genul de carte care trebuie citită cu foarte mare atenție, care îți pune la treabă celulele cenușii, în încercarea de a descifra anumite indicii. Dacă ai trecut peste un pasaj se poate să fi pierdut câteva informații. De altfel, în ciuda ritmului foarte alert, subiectul cărții m-a făcut să pun din când în când frână pentru a digera anumite pasaje.

  De această dată, n-am să vă pot povesti prea multe pentru că v-aș servi niște spoilere de toată frumusețea, dar voi încerca să vă ofer câteva ceva, doar atât cât să vă tentez să citiți cartea. De fapt, dacă stau și mă gândesc bine, încercând să vă introduc puțin în acțiunea cărtii, voi fi nevoită să vă induc putin în eroare, pentru că de fapt nimic nu este ce pare a fi. Singurul pont pe care vi-l dau e că anumite lucruri din carte m-a făcut să-mi amintesc de tematica din Matrix.i-r-en

  Ceea ce m-a uluit pe mine a fost modul cum Sandra Coroian și-a imaginat această lume cu tot felul de sisteme, coduri și ranguri. Iar eu ca să nu vă derutez prea mult, am să vă furnizez câteva noțiuni de bază. Lumea pe care o descoperim la începutul cărții este condusă de 5 Supremi care au creat tot acest sistem. Iar oamenii trebuiau să țină cont de cele 5 Coduri pe care nu aveau voie să le încalce. De exemplu, nu aveau voie să își însușească bunurile deținute  de către sistem, nu aveau  dreptul să ia viața cuiva fără permisiunea sistemului sau a celor 5 Supremi, nu își puteau lega sufletul de o altă ființă umană decât cu aprobarea Supremilor și nici nu aveau voie să viseze. În aceasta lume existau și Healerii, un fel de savanți cu  IQ inuman de mare și care erau instruiți în investigarea manifestărilor fiziologice și intelectuale ale unei ființe umane  și care aveau la rândul lor câte un Mediator. În timp ce un Healer este o ființă umană, Mediatorul este jumătate om, jumătate mașinărie, fiind progamat să fie lipsit de sentimente.

Mediatorul avea un singur scop. Să recruteze, în primul rând, iar în momentul în care aveau să fie avansați, deveneau însoțitori, protectori sau un fel de bodyguarzi.”

   Povestea este spusă atât din perspectiva lui Cehel Ynue (28 ani), eroina cărții, dar și a altor personaje – Jason, Mun (tânărul care i-a oferit primul sărut), dar și a unui personaj căruia nu doresc să-i spun numele (pentru a nu vă strica surpriza).

   Pe când Cehel avea doar 14 ani, Mediatorii au constatat că fata poseda o inteligență cu mult peste  cea a copiilor de vârsta ei, așa că i-au contactat părinții, i-au plătit ca să uite că au avut vreodată o fiică, iar pe Cehel au dus-o în LaiDakam pentru a intra în programul de instruire și informare, susținut și supravegheat de un Healer. La vârsta de 18 ani a dat examenul de devotament și loialitate, prioritatea ei numărul unu fiind aceea de a îndeplini misiuni de urmărire și prindere a celor care încălcau codurile principale.

De fapt, prioritățile mi-au fost reprogramate. Sunt tot eu, toate amintirile mele sunt intacte, dar odată cu examenul de devotement și loialitate, prioritatea mea numărul 1 a devenit  îndeplinirea misiunilor și a scopurilor sistemului, indirect a celor 5 Supremi. Am fost transformată într-o unealtă.

Mi s-a spus despre I.R.En., dar nu și ce înseamnă. Din câte am înțeles pe atunci și din câte pot deduce acum, I.R.En. e un fel de sistem. Nu știu ce face. Nu știu care îi este scopul sau cu ce scop a fost conceput.

   La vârsta de 20 ani, Cehel, care a devenit și ea un Healer, a primit prima ei misiune oficială și tot atunci și-a întâlnit mediatorul personal care o va însoți pretutindeni-Jason. Misiunea era aceea de a identifica un suspect, extragerea lui din orașul Mundi și predarea acestuia mai departe. Numai că în timpul misiunii, Jason ucide un bărbat pe care îl consideră un pericol, încălcând astfel cel de-al 4-lea cod, dar în loc să-l raporteze Comandantului Helen și implicit celor 5 Supremi, Cehel se gândește să păstreze secret. De ce? Pentru că ceea ce îi spune Jason (care alege să-și dezvăluie chipul cât se poate de uman) o pune pe gânduri.

“ – Vezi tu, Cehel…nu toate lucrurile sunt așa cum par sau așa cum ți se spune că trebuie să fie. Există anumite căi prin care poți păcăli sistemul.

  –Și tu? Tu ai păcălit sistemul pentru a-mi salva viața?

 Atunci Jason mi-a zâmbit pentru prima oară.

  -Nu. Eu nu mă supun codurilor. Nu cred în coduri și nici tu nu ar trebui să o faci.”

   Nu doar aceste cuvinte au bulversat-o, ci și reacția suspectului atunci când l-au găsit. Bărbatul plângea și era ferm hotărât să-și pună capăt zilelor decât să fie prins, iar vorbele sale îi par fetei fără înțeles.

“ – Nu ai cum să înțelegi. Faci parte din sistem. Nu știi de fapt ce înseamnă sistemul. Oh, scumpă Healer, dacă ai ști adevărul. Îmi pare rău că trebuie să trăiești în realitatea asta. Îmi pare rău că nu ai cum să realizezi ce se întâmplă de fapt.”

 

   În loc să fie entuziasmată că prima ei misiune s-a încheiat cu succes, Cehel simte că ceva nu este în regulă. Și într-adevăr ceva rău se întâmplă! În momentul în care aduce prizonierul în fără Comandantului Helen, aceasta îl împușcă în cap, fără pic de remușcare, încălcând la rândul ei codul. A sfidat legea și pe cei 5 Supremi. Asta a făcut-o pe  Cehel să-și piardă încrederea în comandant, în coduri și în sistem.

  Din acest moment încep necazurile pentru Cehel și Jason. Li se dă o a doua misiune, acea de a cerceta teritoriul Kahleyla și de a raporta existența ființelor vii. Însă atunci când s-au apropiat de acel teritoriu, au fost azvârliți din helicopter, iar mai apoi, nu au mai putut lua legătura cu bază.

Nu cumva Comandantul Helen a încercat să scape de ei, trimițându-i într-o misiune falsă?

  Lucrurile încep să se complice foarte mult din momentul în care își dau seama că în Kahleyla timpul stă parcă pe loc, iar cel mai halucinat lucru e că aici totul pare că un fel de hologramă sau ceea ce se cheamă mirror effect. La un moment dat nu am știut precis dacă s-au intersectat cu ei înșiși sau dacă e vorba de niște clone.

În clipa în care nălucile au trecut pe lângă noi, am încremenit. Erau…noi. Eu și Jason, vorbind despre focurile pe care le auzise el.

– Hei! Am strigăt după noi, dar niciunul nu se întorsese.

 Își continuară drumul, ca și cum nici nu am fi existat.

– Jason, ce dracu’? Poate era o hologramă.

– O hologramă? Nu ți se pare ciudat că acum câteva clipe eu am auzit ceva și tu nu, iar când m-am trântit la pământ, tu ai auzit focuri de armă?

– Nu înțeleg. Poate, teritoriul ăsta se joacă cu mințile noastre.“

    Sunt nevoită să mă opresc aici și sper din tot sufletul că ceea ce v-am povestit(cam 25 % din ce se întâmplă în carte) până acum v-a stârnit interesul. Vă las pe voi să descoperiți ce s-a întâmplat mai departe cu Cehel și Jason, ce este I.R.En., cine este de fapt Cehel, ce sentimente are pentru Jason sau pentru Mun și ce parte a fost reală sau ireală/virtuală.

  Sandra Coroian a reuşit să mă surprindă cu talentul şi creativitatea de care a dat dovadă şi pentru asta ţin să o felicit! De asemenea, îi mulțumesc pentru faptul că a scris una dintre cele mai geniale cărți pe care am citit-o în ultimii ani.

  Sper din tot sufletul ca și alți oameni să o descopere și să-i citească cartea! Iar dorința mea cea mai aprigă e ca “I.R.En.” să aibă o continuare!

Nota 10+Quantum Publishers Logo

 

Cartea I.R.En. de Sandra Coroian a fost oferită pentru recenzie de către Editura Quantum Publishers. Poate fi comandată de pe site-ul Quantum Publishers. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook

 

Sursă imagini: pinterest.com

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

16 COMMENTS

 1. Nici eu nu sunt mare fana a genului SF, dar parca totusi ma tenteaza oarecum aceasta carte.

 2. FELICITARI ALINA,pt.recenzia minunata,FELICITARI SANDRA,pentru o carte atat de bulversanta!deci,credeti-ma,nici acum nu cred ca ultima parte e realitatea!E geniala,nu am citit pana acum asa ceva,abia astept continuarea.Ce ai povestit tu este o parte,iar prin cate treci eroii nostrii… locco_smiley_2

  • Sa stii ca asa am zis si eu la final. M-a naucit atat de mult , incat eram in stare sa recitesc tot, crezand ca am pierdut o informatie locco_smiley_15 Genial! Sandra m-a dat gata!
   Multumesc, Nicol! :*

 3. Mie imi place cum ai prezentat si imi place si subiectul . 🙂 Felicitari! locco_smiley_10

 4. Nu sunt fana a SF-lui. Momentan zic pas. Este prea intortocheata povestea 🙂 . De abia am inceput sa gust genul fantasy 🙂 . In timp…..

 5. felicitari alina,mi-a placut prezentarea ta(cartea stii tu nu e genul meu).felicitari autoarei! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

 6. Sună atât de fain. O trec și eu în wishlist-ul meu infinit 😀

  Felicitări, Alina locco_smiley_10

 7. felicitari pentru recenzie,nu pot sa zic decat woooow, nici eu nu prea citesc genul SF dar aceasta chiar e foarte tentanta. felicitari autoarei

 8. Suna tare bine recenzia ta!
  Chiar ma faci curioasa. Cartea o am de ceva vreme dar inca mai are de asteptat….

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.