A fost odată..Poveşti adevărate

Teroare la priveghi-Anii`50, poveste adevărată.

   În articolul trecut, vă vorbeam de unchiul tatălui meu, care venea din Oltenia cu tot felul de povești. Prinzând gustul, îl tot băteam la cap să-mi spună povești de groază petrecute în sat. Unele erau adevărate, trăite pe propria piele, altele inventate chiar de el, pentru că tot îl înnebuneam cu „cererile” de povești… O să vă mai împărtășesc câteva:

 Chip de diavol: câine sau hârtie?

   O poveste trăită de celălalt unchi, fratele celui care povestește. Se întorcea într-o noapte de la un bal. Era vremea balurilor, nu ca acum, a cluburilor. Întorcându-se, pe uliță era întuneric, când vede un câine alb urmărindu-l. Peste puțin timp, nu mai vede câinele, ci un rotocol de hârtie. Atunci îl fulgeră un gând: dacă este diavolul? Nu știu unde auzise el că diavolul își schimbă înfățișarea. A fugit cât l-au ținut picioarele, dar până la urmă a dispărut și rotocolul de hârtie.

  Auzind povestea, ni se pare prostuță, cum să crezi că un simplu cățel sau un rotocol de hârtie ascunde un diavol? Însă așa gândim cu mintea de acum, din secolul XXI. Atunci, pe vremuri, străzile nu erau luminate, poveștile cu fantome și duhuri se auzeau peste tot, nu exista informarea de acum, nu exista Internetul. În plus, să luăm în considerare vârsta celor ce au trăit întâmplările: mai mici decât mine acum, niște tineri lipsiți de experiență, de abia ieșiți din adolescență.

Teroare la priveghi…Anii `50, poveste adevărată.

   Un priveghi, mortul în coșciug, babele curioase, ca de obicei, pe lângă. Deodată, mortul mișcă un deget. Toate babele au luat-o la fugă afară din casă, îmbulzindu-se spre ușă și chirăind cât le țineau puterile.

Ce s-a întâmplat de fapt: cineva pus pe șotii a legat degetul cadavrului cu o sfoară și la un moment dat a tras de ea.

  Știu, poate părea o glumă proastă și macabră, însă chiar și în ziua de astăzi, aș da orice ca să le văd pe acele femei bârfitoare și curioase, pentru care priveghiul și înmormântarea nu sunt decât evenimente de bârfă și de „studiere” a celor prezenți, fugind speriate, cât le țin picioarele, convinse că mortul se scoală din coșciug și le urmărește.

Copilul din cimitir

   Deja cam secase repertoriul, îmi spusese toate poveștile de groază adevărate, mi le repetase de sute de ori, așa că s-o fi gândit el să vină cu ceva nou. O fi fost din folclor, o fi fost inventată de el, din păcate nu voi ști niciodată, nu mai am pe cine întreba acum….

Cică un copil murise, având probleme cu un picior. Dacă te duceai noaptea prin cimitir la mormântul lui, auzeai de undeva:

– Mă doare picioru’! Mă doare picioru’! Mă doare picioru’!

 Știa el cum să te țină captivat în poveste, inducea tensiunea, vorbea cu o voce egală, iar când erai cu toată atenția acolo, în mijlocul acțiunii, striga „Mă doare picioru’!” și te prindea de picior. La început m-am speriat, am țipat, apoi îl rugam de fiecare dată când venea pe la noi să-mi spună povestea. Îmi plăcea să mă sperii, chiar dacă știind poanta, efectul nu mai era același…

Strigoaica din podul bisericii

   Aceasta este o poveste spusă fiului său, adică unchiului meu. De fapt, de la el am aflat-o, după moartea tatălui său și chiar m-am mirat că am ratat-o, mie nu mi-o spusese. Este inventată, desigur, probabil unchiul meu, pe când era copil, se ținea de capul lui la fel ca mine pentru a-i spune povești de groază și bietului om îi sărăcise repertoriul, așa că a început să inventeze. Îi spusese că în podul bisericii exista o „strigoaică” care ieșea noaptea de acolo și speria credincioșii.

Sau știu și eu, n-am fost niciodată noaptea în biserica din sat, așa că nu pot jura că nu umbla pe acolo vreo strigoaică…

 

 

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

12 COMMENTS

  1. Interesante povesti. Si bunicii mei paterni ne spuneau multe povesti cu strigoi, cand eram mici, dar nu mi le mai amintesc. Oricum, ma ingrozea ideea.

  2. Tare faza la priveghi, cu mortul 😛 . M-ai facut sa rad. Si eu sunt curioasa cum ar reactiona barfitoarele =))

    • Daaaa. In zilele noastre cred ca ar aparea la televizor si pe primele pagini ale ziarelor, cu titlul de break news: „Inviere spectaculoasa: Mortul care a miscat din deget” :)))))))))))))))

  3. eii,cam macabre,pe care le stiu eu cu strigoi,sunt aceia care duc laptele de la vaca deghizati in pisica.Daca reuseai sa prinzi pisica,ii rupeai o mana,un picior,a doua zi stiai cine este strigoiul din sat.

    • Serios, Nicol? Eu nu stiam! Cum sa duca laptele de la vaca in pisica? Foarte interesant, ia sa faci si tu un articol! Sunt mega-curioasa acum! :))

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.