Meniul zilei nr.12
Meniul zilei nr. 12
1.Aperitiv
-2 pacheţele de felii de caşcaval +200 gr muşchi file (sau şuncă presată sau muşchi ţigănesc) tăiate felii foarte subţiri +1 cutie mascarpone (sau altă cremă de brânză, se poate şi unt)
-puneţi o felie de caşcaval, unsă subţire cu crema de brânză, apoi o felie de muşchi file: ungem din nou cu brânză şi punem alternativ caşcaval şi muşchi file cu crema de brânză între ele, câte straturi dorim astfel ca deasupra să fie caşcaval (apăsaţi bine de fiecare dată să se “lipească”)
-puteţi tăia sandwich-ul astfel format bucăţi pătrate, dreptunghi sau romb cât de mari le doriţi; eu de obicei le tai cât ia omul odată în gură şi înfig în ele scobitori
-e un aperitiv uşor (de făcut şi ca aliment) puteţi să le seviti cu un sos alături (remoulade, usturoi, maioneză, tartar) pentru cei care preferă.
2. Ciorbă de legume
-iarna folosesc pacheţele de legume congelate-există în toate combinaţiile, mai adaug câteodată 1-2 cartofi tăiaţi mărunt şi un dovlecel tăiat mărunt
-pun sare, piper, curry, chimen praf, vegeta, opţional puţină boia
-când legumele sunt fierte pun amestecul meu de verdeaţă (vi l-am scris în primele meniuri) şi 1-2 linguri de smântână şi mai las să dea 1-2 clocote.
3. Creier
– mie îmi place foarte mult preparat numai aşa simplu
-lăsăm puţin creierul în apă rece cu sare, apoi curăţăm foarte bine toate vinişoarele de sânge
-punem creierul într-un castron cu puţină sare şi condimente (aici depinde ce vă place eu pun–curry, vegeta, cimbru, oregano, lemon grass) şi-l lăsăm să stea puţin
-punem într-o tigaie mai adâncă sau o cratiţă puţin ulei, creierul şi câte un pic de apă, pe rând până se pătrunde creierul (putem lasă cu un pic de sos sau fără)
-se poate mânca aşa cu garnitură (aici ce vreţi cartofi sau orez)
– eu când mănânc pun peste el puţină lămâie
4. Prăjitură zebră (cu nucă)
-punem într-un castron ½ kg făină +150 gr. untură (sau echivalentul în unt sau margarină) +un cub mic de drojdie (cam 10 gr.) muiată cu puţin lapte călduţ +3 gălbenuşe de ou +3 linguri zahăr +1 vârf de cuţit de bicarbonat stins cu puţină lămâie +coajă de la o lămâie
-le frământăm (dacă e nevoie mai punem puţină apă), le împărţim în 4 părţi egale
-le lăsăm să stea puţin până atunci facem “crema”
-“crema”: amestecăm 300 gr nucă măcinată cu 300 gr zahăr şi vanilie
-ne trebuie şi un gem preferabil de caise sau ce doriţi
-în tava unsă şi tapetată, punem o foaie peste ea, ungem un strat de gem apoi presăram bine din amestecul de “cremă”, apoi foaie -gem “cremă”
-deasupra să fie foaie (foile se pun crude), punem prăjitura la copt, o tăiem rece în tavă şi servim cu zahăr praf deasupra.
Poftă bună!
Mulțumesc bunicuțo, iar ne-ai tentat cu bunătăți!
Super retete ! Am cateva ingrediente in casa pentru restul, la piata cu mine! Multumim, Arci ! Tentatiile tale sunt irezistibile ! locco_smiley_37
Si eu creierul il fac aproximativ la fel, dar fara curry.
Oh Arci! Ne mai ispitesti mult cu aceste delicii? Prajitura zebra trebuie sa o incerc neaparat.
Eu acum ma intorc de la servici si as cam manca tot meniul tau. In orice caz, voi incerca aperitivul. Pare usor de realizat.
Cred ca voi incerca prajitura 🙂 Sper sa imi iasa, sa nu ma enervez, ca nu prea am rabdare. Cineva mi-a spus ca este posibil din cauza asta sa nu imi iasa prajiturile, ca nu am rabdare. Vreau totul pe repede inainte. =))
Arci colectionez toate retetele tale, le-am pus in dosarel si vreau sa fac cate putin din fiecare. Poate data viitoare ma rasfeti cu prajitura cu fructe sau ceva usor de fructe.
Ma tenteaza aperitivul ..si binenteles desertul. Multumim Arci
Interesant meniu 🙂
Ah, ce pofta mi-ai facut de creier 🙁