Razbunatorul. Legenda lui Hugh Glass de Michael Punke-Editura Trei
Răzbunătorul. Legenda lui Hugh Glass de Michael Punke-recenzie
Titlul original: The Revenant. A Novel of Revenge
Traducere: Ciprian Șiulea
Editura: Trei
Colecția: Fiction Connection
Anul apariției: 2016
Număr pagini: 346
Michael Punke este ambasador al Statelor Unite la Organizaţia Mondială a Comerţului din Geneva, Elveţia. De asemenea, a activat în cadrul Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă şi la Capitol Hill. A fost corespondentul pe subiecte istorice al revistei Montana Quarterly şi profesor la Universitatea din Montana. Michael Punke este şi autorul a două cărţi de nonficţiune: Fire and Brimstone: The North Butte Mining Disaster of 1917 şi Last Stand: George Bird Grinnell, the Battle to Save the Buffalo, and the Birth of the New West. Locuieşte în Montana.
Vreau să încep prin a mărturisi că această carte mi-a plăcut foarte mult. Acțiune, suspans, încercare, izbândă, voință, dorință sunt câteva cuvinte ce o descriu. Fiind bazată pe fapte reale, reprezintă o modalitate de a cunoaște viața oamenilor din preajma frontierei americane de la începutul secolului al XIX-lea. Sunt nerăbdător să-i vizionez ecranizarea cu același nume. Dacă ați văzut-o și v-a plăcut, nu ratați această carte! Eu vi-o recomand și sunt sigur că vă va fi pe plac.
După cum spune și titlul, protagonistul este Hugh Glass, un vânător de blănuri extrem de iscusit, angajat al Companiei Rocky Mountain Fur. Viața trăită la frontieră este presărată de primejdii, precum triburile indiene, fiarele sălbatice, este lipsită de confort, unde principalul obiectiv îl reprezintă SUPRAVIEȚUIREA. Acțiunea este plasată în anul 1823. În august, Hugh și câțiva colegi se află într-o călătorie spre Yellowstone. Căpitanul Henry este cel care dirijează acest grup de-a lungul lui Grand River, făcând tot posibilul să ajungă la destinație cu cât mai mulți oameni. După dezastrul de pe Missouri, un conflict cu indienii, este confuz, derutat și îngrijorat.
,,În topul provocărilor zilnice ale vânătorilor de blănuri, găsirea hranei era cea mai urgentă. Asemenea altor provocări, ea implică un echilibru complicat între beneficii și riscuri. Nu cărau cu ei hrană aproape deloc, mai ales de când abandonaseră mahonele pe Missouri și continuaseră mai departe pe jos, în amontele lui Grand. Câțiva oameni mai aveau ceai sau zahăr, dar cei mai mulți rămăseseră doar cu o punguță de sare, pentru conservarea cărnii. Vânatul era abundent pe această porțiune a Grandului și ar fi putut să mănânce carne proaspătă în fiecare seară. Dar obținerea vânatului însemna focuri de armă, iar zgomotul unei puști ajungea la kilometri distanță, destăinuind poziția oricărui dușman care-l auzea.”
Hugh pleacă în căutarea vânatului și are parte de o surpriză neplăcută. La câțiva metri de el zărește doi pui de urs grizzly ce se jucau. Brusc, își face apariția și ursoaica ce vede în vânător un adevărat pericol. Se repede asupra lui, îl zgârie, îl mușcă, îl aduce în ultimul hal. Vânătorul a reușit s-o împuște în inimă ceea ce i-a fost fatal, însă el n-a scăpat nevătămat. Este găsit de colegii săi. Căpitanul Henry se străduiește să-i coasă rănile și pentru puțin timp este cărat după ei cu o targă. Pentru binele întregului grup, rănitul este lăsat în urmă alături de Fitzgerald și băiatul Jim Bridger, singurii care s-au oferit, evident, în schimbul unei recompense în bani. După ce Hugh va muri, el îl vor înmormânta și apoi voi porni în urma celorlalți.
,,Băiatul își amintea surpriza și admirația din ochii oamenilor atunci când se oferise să rămână cu Glass. Ce contrast față de furia și disprețul din acea noapte teribilă în care făcuse de pază. Își amintea cum căpitanul îl bătuse pe umăr după ce detașamentul plecase și cum acel gest simplu îl umpluse de un sentiment de apartenență, ca și cum și-ar fi meritat pentru prima oară locul printre ceilalți oameni. Nu de asta se afla aici, în luminiș – ca să-și salveze mândria rănită? Nu ca să aibă grijă de altcineva, ci ca să aibă grijă de el însuși? Nu era și el la fel ca Fitzgerald, profita de nenorocirea altuia? Orice s-ar fi putut spune despre Fitzgerald, cel puțin el era sincer în legătură cu motivul pentru care rămăsese.”
Fitzgerald este un om rău, lipsit de scrupule, care rămâne pentru bani. Jim Bridger, în schimb, e un băiat cumsecade, care încearcă să-i trateze rănile cu rășină de pin. Fitzgerald hotărăște să-l abandoneze pe Hugh Glass, fiind sigur că va muri, și îi impune băiatului să facă același lucru. Rănitul este lăsat fără arme, fără hrană, fără nimic…
,,Fiecare por de pe trupul lui Bridger părea să zvâcnească din cauza intensității momentului, însă lui i se părea că ochii lui Glass transmit o stare de calm senin. Înțelegere? Iertare? Sau e doar ceva ce vreau eu să cred? În timp ce băiatul privea fix spre Glass, vinovăția îl cuprinse ca niște colți încleștați. Oare ce crede Glass? Ce o să creadă căpitanul?”
Din acest moment, Hugh va duce o luptă pe viață și pe moarte pentru supraviețuire. Va porni, la început târându-se, pentru a ajunge la Yellowstone și pentru a se răzbuna. Va reuși Hugh Glass sau nu să se răzbune? Dar, cel mai important, va reuși să se ferească de pericolele ce apar la tot pasul? Răspunsurile la aceste întrebări le veți afla citind cartea lui Michael Punke, o adevărată lecție de viață. Vânătorul ambițios ar trebui să fie un model pentru noi toți. În viață nimic nu se face bătând din palme, ci trebuie realizat bucățică cu bucățică, pas cu pas. Asta este cheia reușitei…
Fragmente:
„Mormăitul crescu în intensitate, în timp ce ursoaica intra în luminiş. Îşi ţinea ochii negri aţintiţi asupra lui Glass şi capul plecat la pământ, în timp ce adulmeca mirosul străin, un miros care se amesteca acum cu cel al puilor ei. Ursoaica îl înfruntă direct, cu trupul răsucit şi încordat ca un arc puternic de trăsură. Glass se minună de muşchii incredibili ai animalului. Picioarele groase din faţă se continuau cu umeri masivi, iar deasupra de tot era cocoaşa argintie care făcea din ea un grizzly.”
,,Trebuie să mă încălzesc. Avu nevoie de toată puterea lui ca să ridice capul. Pătura se afla la vreo șase metri distanță. Glass s-a rostogolit de pe o parte pe burtă, scoțându-și brațul stâng în fața trupului. Cu singurul braț bun și singurul picior bun, s-a târât de-a curmezișul luminișului. Cei șase metri păreau șase kilometri, iar Glass s-a oprit de trei ori ca să se odihnească. Fiecare respirație îi trecea ca un rașpel prin gât și își simțea din nou pulsul monoton în spinarea spintecată. A întins mâna să ia pătura, când a ajuns aproape de ea. Și-a tras-o în jurul umerilor, îmbrățișând căldura grea a lânii Hudson Bay. Apoi a leșinat.”
,,Însă nu a găsit ceea ce dorea cu adevărat trupul lui. Trecuseră douăsprezece zile de la atacul ursului grizzly. Înainte să fie abandonat, Glass înghițise de două-trei ori câteva guri de supă. Altfel, șarpele cu clopoței fusese singura lui hrană adevărată. Fructele de pădure și rădăcinile îl puteau întreține câteva zile. Dar ca să se vindece, ca să-și redobândească piciorul, Glass știa că are nevoie de hrana bogată pe care doar carnea o putea furniza. Șarpele fusese un noroc aleatoriu, puțin probabil să se repete. Pe de altă parte, Glass se gândea că, dacă stă pe loc, n-are cum să-l găsească norocul. A doua zi dimineață avea să se târască iar înainte. Dacă nu dădea norocul peste el, avea să se străduiască să și-l facă el cu mâna lui.”
Părerile criticilor:
„O teribilă poveste despre trădare.” – The Washington Post Book World
,,Răzbunătorul. Legenda lui Hugh Glass are toate elementele unui roman clasic de aventuri, oferind forţă şi vitalitate poveştii dramatice a vânătorului Hugh Glass, pe care nici măcar o ursoaică grizzly nu a reuşit să-l omoare.” –– Craig Johnson, autorul seriei Walt Longmire
,,Una dintre cele mai impresionante legende despre Vestul Sălbatic.” – The Salt Like Tribune
LECTURĂ PLĂCUTĂ!
Cartea Răzbunătorul. Legenda lui Hugh Glass de Michael Punke este oferită pentru recenzie de Librăria Librex. Cartea poate fi comandată de pe Librăria Librex. Pentru a fi la curent cu noutăţile şi promoţiile periodice ale librăriei, vă puteţi abona la newsletter, dar puteţi urmări şi pe pagina de facebook.
Autor: Cosmin
Felicitari pentru recenzie ! Este superba ! 🙂
Mulțumesc mult de apreciere locco_smiley_37
Felicitari Cosmin daca imi cade in mana cartea o sa savurez. Sigur nu m-as plictisi
locco_smiley_37
Cos, ai prezentat foarte frumos, se simte ca te reprezinta stilul. Eu parca m-as gandi mai bine daca sa o cumpar. 🙂 Ar merge si filmul, macar pentru cultura mea.
locco_smiley_37
Felicitari pentru recenzie. Se pare ca aceasta carte are de toate. 🙂
E faină 🙂 Doar o poveste de dragoste îi lipsește 😀
Bravo Cos! Imi place recenzia 🙂 Cartea nu am citit-o dar am vazut filmul 🙂 Se pune?!!
Se pune 🙂 Pentru tine facem o excepție 😉
Am cartea, dar nu am citit-o inca. Sper sa o fac curand :). Nu stiu inca daca veau sa vad filmul.
Lectură plăcută 🙂 Cred că o să vă placă!
imi place recenzia ta Cosmin,felicitari!daca o sa am ocazia am sa o citesc si eu!
locco_smiley_37
Imi place tare mult recenzia ta, Cos! Asteptam sa-ti aflu impresiile. Banuiam ca „Razbunatorul” va fi pe gustul tau. Pana sa citesc cartea, cred ca am sa vad ecranizarea!
😀
Recenzia mă atrage şi abia aştept să citesc cartea. Wishlistul pe 2016 se măreşte frumuşel. Mulţumesc de tentaţie Cos 😀
😀
bravo cosmine!frumoasa recenzie!alta ispita pe lista!
🙂
Am văzut că e destul de citită cartea asta în ultimul timp, sper să reușesc să o citesc și eu. Felicitări pentru recenzie!
😀
Nu ma tenteaza cartea, dar recenzia ta e foarte buna, felicitari Cosmin! locco_smiley_20
Superba recenzia, Cosmin!! Eu am ceva reticente in a citi acest roman, dar probabil o voi face intr-o zi cu soare 😀