Reciclează, nu mai sta pe gânduri
Reciclează, nu mai sta pe gânduri
Cine reciclează în ziua de azi? Nici nu avem nevoie de statistici, se vede cu ochiul liber că nu știm să facem colectare selectivă. Adunăm gunoaiele și le aruncăm la ghenă. Dacă ar exista un câștig suplimentar pentru autoritățile locale, atunci nu s-ar mai da cap în cap, ci ar face de ochii lumii un artificiu. Un exemplu concret a fost în Târgoviște. Acum câțiva ani a existat o tentativă de reciclare, localnicii separau produsele și gunoiul se colecta la grămadă. De ce se prefac că le pasă, dacă nu le pasă?
În jurul nostru vedem gunoaie, câini, oameni care își plâng de milă la colțul străzii, întinzând mâna. Așa arată civilizația, așa ne prezentăm cartea de vizită. În loc să prețuim, să conservăm, noi nu suntem în stare să ne reinventăm, nici măcar să reciclăm. În mediul rural unele obiecte se ard, putrezesc sau le sunt date o formă de către gospodari, de multe ori folosesc resturile rămase ca îngrășământ, sporind resursele din sol. În mediul urban sunt selectate din gunoiu numai peturile, ele aduc bani amărâților, dar nu-i suficient. Și totuși acceptăm, așteptăm pentru că aceasta este societatea în care trăim.
Oricum ar fi, important este să ne pese, nu să contribuim zi de zi la acest declin. În loc să aruncăm gunoiul din mers pe geam sau pe stradă aiurea, mai bine îl punem în coș sau îl ținem în buzunar.
Să ne educăm, să vedem valoarea care ne înconjoară și să reciclăm.
Dacă cei care ne conduc nu pot, nu vor, nu au chef/bani, atunci cel puțin noi suntem capabili să luăm decizii în acest sens.
Mereu fac comparații cu Franța și Anglia, le-am vizitat, am locuit o perioadă de timp acolo și am văzut puterea lor, modul de a trăi.
Veți spune că ce, noi nu suntem ei și nici ei nu sunt noi. Așa este, dar voi când vedeți ceva bun la alt om, nu îl luați de exemplu?
Eu una așa mă comport.
De asta zic că Totul a început cu o sticlă de băutură – „Please recycle me”.
Un îndemn care funcționează pentru că în Anglia se reciclează selectiv. Aici nu este de ochii lumii și pe hârtie. La tot pasul veți găsi tomberoane: roșii (gunoi menajer), mov (pentru plastice, sticlă), albastru (carton, hârtie), verde (verdeață, frunze uscate, pământ) și gri pentru mâncarea rămasă.
Fiecare casă sau apartament are obligația de a respecta regulile și săptămânal vin și colectează gunoiul. Dacă cetățenii nu respectă condițiile și gunoiul se aruncă/triază aiurea, angajații refuză să îl preia și la scurt timp se trimite adresă de notificare, în unele cazuri inclusiv amendă.
Ești avertizat și automat te obligă să te alinjezi standardelor.
Se știe că în unele orașe din România s-a încercat reciclarea selectivă. În Târgoviște a fost o astfel de tentativă, cetățenii reciclau selectiv, puneau în containere colorate și ei colectau în aceeași mașină. Unde era logica? Eu mă chinui și tu ce faci?
Același lucru s-a întâmplat în Mangalia (au dat cazul la România, te iubesc), au investit în tomberoane colorate și produsele se adunau în containere subterane. Extrem de ingenioasă ideea, dar colectarea gunoiului se făcea la grămadă. Urmărind filmulețul, vă puteți da seama și singuri. Dacă nu aveți răbdare, derulați direct la 7.42 și 9.10.
De ce în alte țări se poate și la noi nu?
Cum să ne educăm și să ajutăm comunitatea dacă lucrurile merg pe dos?
Fotografie creată de mali maeder, de la Pexels
Buna intrebare!Si la noi sunt containere separate,dar n-am urmarit ce fac pe masina
In alte orase poate s-a reusit sa se implementeze corectitudinea, altii inca mai viseaza.
Cu siguranță, va deveni și la noi o obișnuință.