Cușca – Lilja Sigurðardóttir – recenzie

Cușca – Lilja Sigurðardóttir – recenzie

by -
0
Cușca - Lilja Sigurðardóttir - recenzie

Cușca – Lilja Sigurðardóttir – recenzie

Titlu: Cușca
Autor: Lilja Sigurðardóttir
Traducător: Liviu Szoke
Anul apariției: 2024
Număr de pagini: 280
Titlu original: Búrið

Lilja Sigurðadóttir s-a născut în Islanda, la Akranes, în 1972, și a crescut în Mexic, Suedia, Spania și Islanda. Operele de dramaturgie ale Liljei au fost răsplătite cu premii, dar a scris până acum și șase romane polițiste. Lațul, primul dintr-o serie nouă, a devenit bestseller internațional, iar drepturile de ecranizare au fost cumpărate de Palomar Pictures din California. În 2019, Lilja a primit „Drop of Blood”, premiul islandez pentru literatură polițistă, pentru romanul Betrayal (Svik).”

Ușile închisorii se închid în urma Aglai la sfârșitul sentinței, dar iubita ei Sonja nu e acolo s-o întâmpine. Când un grup de oameni de afaceri din străînătate încearcă să o atragă într-o ingenioasă schemă frauduloasă care se întinde din Islanda în toată lumea, Agla și redutabila ei adversară, jurnalista de investigații Maria, constată că miza crește cu o viteză îngrozitoare. Ingimar, baronul drogurilor, nu se dă în lături de la nimic ca să-și apere imperiul, însă habar nu are ce butoi cu pulbere zace în propriul lui cămin. În același timp, o amenințare mortală o aduce pe Sonja înapoi în Islanda, unde trebuie să regleze conturile cu dușmani vechi dacă vrea să rămână în viață… Drogurile, contrabanda, sumele uriașe de bani și intriga politică se intersectează în Islanda cu dragostea, trădările și crimele. Nu poate exista decât un singur învingător.

“Acțiunea complexă îți taie respirația prin originalitate, având răsturnări de situație la care nici nu te aștepți. Thrillerul anului.”(New York Journal of Books)

  Clar nu m-am așteptat la evenimentele din acest al treilea volum din Seria Reykjavik Noir, desemnat cel mai bun roman polițist islandez al anului.

  Cel mai bine este să citești volumele în ordinea apariției lor: “Lațul, “Capcana” și abia apoi “Cușca”, pentru că viețile personajelor au continuitate și puteți înțelege mai ușor întâmplările. Eu am recitit primele două cărți, dar despre ele v-am povestit deja. Așa că ajungem la “Cușca” și o luăm pe urmele personajelor.

  Agla este la închisoare, nevoită să-și execute pedeapsa, un an din care 6 luni cu eliberare condiționată. Este bine văzută de gardieni și de deținute, având acces la computer, le calculase taxele, le explica anumite lucruri. Sigur că între ele ținea cont și de ce avea de făcut pentru ea, vedea ce-i mai fac vechii tovarăși și ținea legătura cu unii dintre ei. Din păcate despre Sonja nu mai știuse nimic, până ce depistase că e la Londra, și abia acum, când îi simțea acut dorul, înțelesese sentimentele ei. Dar era prea târziu! Sonja nu mai voia să aibă nici o legătură cu ea, sau cu viața ei dinainte. În închisoare Agla are o tentativă de suicid, dar apariția unei alte deținute Elișa, arestată pentru droguri, relația care se înfiripă între ele, care continuă cu suișuri și coborâșuri, îi va aduce motivația de-a trăi. Plus că este căutată de reprezentantul unui Consorțiu, care are nevoie de talentele ei.

  Consorțiul format din: un producător de marcă de băuturi răcoritoare, un fabricant internațional de top de aeronave, și un gigant al calculatoarelor, avea o problemă majoră-lipsa de aluminiu din țară, ceea ce-i obligă să cumpere de pe piața liberă la prețuri astronomice.

 Agla va afla că un grup face bani frumoși din afacere, că aluminiul doar pare că iese din țară, în realitate este stocat în mari depozite, dar plățile circulă. Agla cere ajutorul Mariei, care din cauza grupului ei fusese concediată de la Procuratura Generală, acum era ziaristă freelancer și deținea postul de radio Veverița. Maria, “mirosind” un subiect răsunător, acceptă și va trece prin tot felul de aventuri. Este atacată, colegul ei moare, este rănită, dar scapă cu bine și-și va găsi un post la un mare ziar din Islanda.

  Agla va face ce știe ea mai bine, va cumpăra, va unelti, va vinde cu o sumă excelentă, se va răzbuna pe vechii colegi, care o scosesera “țap ispășitor” la bancă. În final va renunta la afaceri, cu un bonus uriaș, și-și va continua viața alături de “iubirea ei”.

   Elișa, după câteva căderi, va fi salvată de Agla din mâinile traficanților și mai ales ale ȘEFULUI, un apelativ de temut în lumea lor.

  Acum Sonja! La finalul celuilalt volum am văzut că ea află cine o chinuise atâta timp cu cărăuşia și traficul de droguri. Cine era șeful cel mare? Uluitor!

  Dar ruptura care are loc între șefii din Mexic, preluarea traficului de altă grupare, o aduce într-o poziție care-i permite să se răzbune pe cei care au chinuit-o și să-și vadă fiul mai des. Iar stabilirea la Londra îi aduce o altă viață. Doar că acum trece printr-o nouă cumpănă, unul dintre parteneri vrea s-o scoată din joc și propune o afacere care va înlesni aducerea unei cantități uriașe de droguri în Islanda, cu alte mijloace decât cele folosite până acum. Acesta era Huni Thor, fost parlamentar, un tip cu multe măști. Întâmplarea o aduce pe Sonja în casa lui Ingimar, al cărui fiu era prieten bun cu al ei, și pozele văzute acolo o “luminează”. Așa că va lua hotărârea să submineze transportul de droguri.

 Ce află Sonja ? Cum rezolvă lucrurile? Ce legătură avea ea cu lumea interlopă? Cine era ea acum? Ce legătură era între Ingimar și Huni Thor? Cum voia Thor să aducă drogurile în țară? Cine era ȘEFUL? Ce hotărâre vor lua Agla și Elisa? Ce se va întâmpla cu ele?

  Un volum la fel de interesant ca primele două, povești antrenante cu multă adrenalină, ură, dar și iubire, și multe întâmplări care ne arată cu câtă ușurință calcă unii pe viețile celorlalți, pe care nu-i consideră de nivelul lor. Vedem lăcomie, indiferență, căsnicii sacrificate pe altarul puterii, copii lăsați mai mult sau mai puțin de capul lor, dar mai ales siguranța celor puternici că lor nu li se poate întâmpla nimic. Și mai vedem multă corupție indiferent de nivelurile sociale.

  Mai ales că Lilja Sigurdardottir ne oferă: “Un roman dur, tulburător și care nu face compromisuri.” (Val McDermid)

 De fapt o serie de excepție: “Una dintre cele mai întunecate și captivante serii din literatura de suspans modernă”. (Sunday Express)

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: bookzone, libris şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.