Foc cu foc – Bogdan Hrib – recenzie
Foc cu foc – Bogdan Hrib – recenzie
povestiri cu Stelian Munteanu și Tony Demetriade
Titlu: Foc cu foc
Autor: Bogdan Hrib
Data publicării: 2024
Editura: Tritonic
Nr. pagini: 286
Colecție: Thriller and Mystery
“Bogdan Hrib s-a născut și trăiește în București. Inginer constructor fără să fi lucrat o singură zi, fotojurnalist în anii 1990, are un doctorat în media și cinema, a publicat articole despre piața de carte și jurnalism; este lector universitar la Facultatea de Management a SNSPA.
În 1993 se numără printre fondatorii editurii Tritonic și de atunci, fără întrerupere, este editor de carte.
În 2007 apare prima ediție a romanului polițist Filiera grecească, avându-l ca personaj principal pe Stelian Munteanu, urmat de alte patru volume din aceeași serie: Blestemul manuscrisului (co-autor Răzvan Dolea), Somalia, Mon Amour (co-autor Sofia Matei), Ucideți generalul, Patimile doamnei ministru.
Romanul Ultima fotografie nu face parte din serie și este mai curând un roman social sau de dragoste.
A mai publicat două volume de povestiri și a editat două volume colective: Noir de București și Gastro Noir. Experiența lui în zona editorială se află adunată în volumul Editor de unul singur. Management în industria cărții.”
“Aceste povestiri au fost scrise de-a lungul multor ani.
Prima, Bicicleta roz, a apărut într-o carte care promova mersul pe bicicletă, un volum gratuit care nu se mai găsește pe nicăieri. Apoi, împreună cu următoarele două a făcut parte dintr-un mic volum de povestiri.
Vânătoare de asfințituri pe Strada 42 s-a adăugat celor trei de mai sus într-o altă cărticică având același titlu, apărută prin 2015. Nu cred case mai găsește prin librării.
Au urmat apoi povestirile din volumele colective Noir de București (2017), Gastro Noir (2018), Noir de Timișoara (2019), Noir de Brașov (2021) și Noir de Cluj (2022).
Toate au ca personaje principale pe Stelian Munteanu (de la o vreme însoțit de Sofia Matei) și pe Tony Demetriade (și el de la o vreme însoțit de Anabella Păduraru). Alte povestiri care nu-i conțin pe cei doi au apărut în Schițe de iubire și Marea despărțire, ele nu sunt incluse în acest
volum, poate într-unul viitor. Cel prezent e doar despre Stelică și Tony.
Acest volum se numește Foc cu foc pentru că nu am vrut să folosesc niciunul dintre titlurile povestirilor incluse în el.
Nouă povestiri, ca nouă focuri de armă!
Cam așa.
Vă mulțumesc.”( Bogdan Hrib)
Cartea lui Bogdan Hrib conține 9 povestiri, publicate de autor, după cum mărturisește, cu diferite ocazii. Doar că aici sunt așezate într-o anumită ordine cronologică și surprind momente speciale din viața protagoniștilor.
De fapt volumul începe cu o întâlnire a celor doi: Stelian Munteanu, ziarist de investigații, și Tony Demetriade, acum comisar șef. Cei doi ar fi trebuit să dea un interviu, dar întârzierea reporterului îi determină să pornească doar ei doi pe “calea amintirilor.”
În “Bicicleta Roz”, povestirea care deschide volumul, aflăm cum, fiind în Copenhaga într-un schimb de polițiști, Tony îl roagă pe Stelian să-l învețe să meargă pe bicicletă. Așa circulau colegii lui danezi și nu voia să facă notă discordantă. Momentele amuzante, uneori dureroase, se încheie cu busculada în care Tony o cunoaște pe Ilse, pictorița, care va fi marea lui dragoste. Din păcate o va pierde în explozia de la Copenhaga.
Apoi Stelian Munteanu, revenit de la Iași, asistă la o scenă incredibilă (povestea “Ziua în care nu s-a întâmplat nimic”) în Gara de Nord în București. Un tip scoate 2 arme și începe să tragă în mulțime. Stelian anunță poliția și ține legătura cu ei. În final, ieșit din gară, tipul este încolțit și ucis.
Dar cine a fost? De ce a tras? De ce în Gară?
Comisarul îi spune lui Stelian că pe lângă că nu avea nici un element de identificare nici nu-l recunoscuse nimeni. Totuși omul fusese un trăgător excepțional, erau 63 de victime toți adulți, nici măcar un copil rănit. Dar nu prea aveau ce face așa că până la urmă după cum conchid polițiștii a fost “o zi în care nu s-a întâmplat nimic”. Nu-i așa?
În “Moartea unui om de cultură” Stelian Munteanu este invitat de un editor Loren Stamatiu la o lansare. Cartea era un colaj de eseuri, un volum de publicistică al unui cvasi necunoscut, Nicușor Tătărescu, un tip mediocru, cu care Stelian avusese unele probleme în trecut, la o emisiune televizată. După câteva discursuri editorul îl împușcă în cap pe autor.
De ce? Pentru ce? De ce așa? De ce acolo?
Puteți afla citind cartea.
Celelalte povestiri din volum sunt: “Vânătoarea de asfințituri pe stradă 42”; “Crimă în cartier”; “Fusilli rossi”; “O zi la Timișoara”; “Apă rece și vânt puternic la Marea Nordului” și “Sala 101. Prezent și perspective.”
Fiecare povestire este un caz interesant plin de acțiune, adrenalină, rezolvări rapide sau nu, motivații și interese uneori meschine, dar surprinzătoare de fiecare dată.
E atractiv și să facem cunoștință cu viețile personale ale celor doi, cu iubitele lor, să aflăm cum s-au cunoscut, ce i-a legat. Vedem comportarea prietenoasă și nepretențioasă a lui Tony Demetriade în relațiile cu colegii mai mici în grad sau egali, mai tineri sau mai bătrâni.
Toate poveștile au o doză bună de umor, nu poți să nu fii amuzat de dialogurile spumoase, de gândurile uneori hilare ale personajelor.
Cam atât, în rest vă las să descoperiți singuri povestirile, să parcurgeți cu protagoniștii și perechile lor toate momentele, fie că sunt periculoase sau amuzante.
Vă mai spun doar că le-am recitit cu multă plăcere și că, mie personal, mi-a fost “dor” de Stelian Munteanu, de Tony Demetriade și mai ales de Bogdan Hrib.
Felicitări Bogdan Hrib !
Iar vouă lectură plăcută!
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: bookzone, libris şi cărtureşti