Recruții – Proiectul Lucinda – Maria Ileană – Tritonic – recenzie
Recruții – Proiectul Lucinda – Maria Ileană – Tritonic
Recruții
Autor: Maria Ileană
Editura: Tritonic
Seria: Programul Lucinda
Volumul 1
Număr de pagini: 198
Recenzie Recruții – Maria Ileană
Perioada liceului este una dintre cele mai frumoase și aventuroase din viața noastră. Atunci simțim fiorii primei iubiri, începem să ne gândim din ce în ce mai serios la viitorul nostru, la urmările deciziilor noastre, dar în același timp ne distrăm din plin pentru că încă suntem lipsiți de griji majore. Dar dacă lucrurile ar deveni și mai provocatoare? Maria Ileană ne propune în romanul său „Recruții – Proiectul Lucinda” să ne transpunem în pielea unor tineri care au parte de aventura vieții lor timp de doar o vară.
Laila Danciu este o puștoaică de liceu, cu înclinații spre artă și literatură, a cărei viață este condimentată de prietenia cu Daiana. Spre deosebire de fratele ei mai mic, Andreas, care excelează la învățătură și pare că reușește cu ușurință să depășească nivelul copiilor de vârsta lui, protagonista pare genul acela de elevă aflată undeva la nivel mediu, fiind mai mult un spirit creativ, decât unul practic. Când în liceul la care învață apare oportunitatea participării la o școală de vară pentru tineri cu IQ ridicat la Caraș Severin, intitulată „Programul Lucinda”, Laila nu este deloc încrezătoare că ar putea reuși să intre. La insistențele Daianei însă, acceptă provocarea și norocul pare să-i surâdă când află cu stupoare că este acceptată alături de aceasta, dar și de Andreas, care în ciuda faptului că nu îndeplinea condițiile de vârstă, a participat la examen pentru a câștiga un pariu cu sora sa.
Dar se pare că aventura de-o vară se anunță cu peripeții încă de la început, când, pe drumul cu autocarul spre tabără, acesta alunecă pe șosea și aproape cade într-o râpă. Toți pasagerii scapă teferi, fiind doar puțin șifonați în urmă incidentului, cu excepția Lailei care, în încercarea de a salva un coleg, este accidentată mai grav. Odată ajunși în tabără, cei aproximativ 200 de participanți sunt împărțiți pe grupe în funcție de interese și abilități, urmând să aibă fiecare un program special de cursuri și antrenamente fizice. Dacă Daiana și Andreas se integrează imediat și sunt foarte încântați de tot ceea ce se întâmplă, despre Laila nu se poate spune același lucru. Simte că antrenorii fac tot posibilul să-i facă zile amare, dar nici ea nu pare a fi prea cooperantă, oferind permanent replici acide tuturor. Totuși, atunci când programul începe să testeze mai mult decât abilitățile lor teoretice și fizice prin antrenamente, trecând la provocări mai serioase, poate chiar periculoase, sângele rece, ambiția și abilitățile Lailei o fac remarcată, atrăgând în același timp invidia colegilor. Ce vor fi aceștia capabili să facă pentru a o elimina din joc? Cât de departe sunt dispuși antrenorii din tabără să meargă pentru a găsi cei mai buni candidați pentru „Programul Lucinda”? Vor reuși protagoniștii să facă față provocărilor până la final? Răspunsurile acestor întrebări vă vor fi dezvăluite pe parcursul lecturii și vă vor ține cu sufletul la gură până la final.
Fiecare personaj intră în „Programul Lucinda” încercând să-și atingă un țel personal. Andreas vrea să devină mai bun, mai competent, să acumuleze cât ai multe cunoștințe și să-și demonstreze abilitățile. Pe de altă parte, Laila pornește în această aventură pentru a-și schimba viața și a se schimba pe sine. Plecarea tatălui său de acasă a lăsat un gol imens în familia Danciu, iar tânăra a fost nevoită să țină și locul mamei, care lucrează intens pentru a le oferi tot ceea ce au nevoie, ajungând să se epuizeze și să nu le fie alături prea mult.
„Era frumoasă. În ciuda orelor de lucru suplimentare, alimentației proaste care a făcut-o să slăbească prea mult, a stresului și a tristeții…era încă frumoasă.”
Pe lângă povara acestei responsabilități, protagonista se simte diferită și puțin marginalizată deoarece nu are aceleași pasiuni, înclinații și abilități ca cei din familia sa. Aventurile din tabără vor ajunge să o determine să se cunoască mai bine și să-și dea frâu liber trăirilor. Cu toate acestea, în unele momente am perceput reacțiile Lailei puțin exagerate, poate chiar impertinente, la adresa antrenorilor și a colegilor, care nu aveau permanent intenții rele. Nu în ultimul rând, Daiana este tipul acela de fată populară din liceu, pe care cu toții o cunoaștem, care excelează la toate materiile și nu se agită prea tare nici pentru a atrage atenția tuturor băieților. Totuși, acest statut nu pare să-i ofere prea multe satisfacții personale, iar „Programul Lucinda” reprezintă pariul cu ea însăși pentru a demonstra cu adevărat ce poate, pentru a le arăta părinților că este cu adevărat specială.
Romanul „Recruții” deschide cu succes seria „Proiectul Lucinda”, având o scriitură ușoară, care permite oricărui cititor să pătrundă cu ușurință în acțiune și să nu-l lase jos până când nu află deznodământul poveștii. Fiind o carte plină de acțiune și aventură, nu se pune prea mare accent pe construcția personajelor, însă nu pot spune că am fost deranjată de acest aspect, având în vedere că firul poveștii mi-a captat atenția până la final. Totuși, cred că ar fi trebuit să se fi pus mai mult accent pe editarea cărții deoarece nu de puține ori am regăsit greșeli de ortografie și nu numai.
Concluzionând, romanul „Recruții”, semnat de Maria Ileană este unul aventuros, potrivit pentru cei care vor să iasă din tiparul cotidian și să se cufunde pentru câteva ore în lectură. Tinerii, în special, se vor regăsi în povestea Lailei și a prietenilor săi și vor desprinde câteva învățături pe care le-ar putea aplica și în viața de zi cu zi.
Cartea Recruții – Maria Ileană poate fi comandată de pe site-ul Editura Tritonic
Recenzii cărţi Editura Tritonic
Verifică disponibilitatea cărţii Recruții – Maria Ileană în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
Felicitări pentru recenzie. Îmi place ce-ai scris, pare interesantă cartea.
Un subiect interesant .Felicitari pentru recenzie Roxana!
Felicitari pentru recenzie! As citi cartea, am senzatia ca in ea s-ar regasi toti cei un pic diferiti de cliseele impuse de societate.
Felicitari pentru recenzie, Roxi 🙂
[…] Recenzie de Roxana C pe Literatura pe tocuri […]