Rose Nort de Ionela Raluca Barbu

Rose Nort, de Ionela Raluca Barbu – Libris Editorial – recenzie

Rose Nort

Ionela Raluca Barbu

Editura: Libris Editorial

Data apariției: ianuarie 2019

Nr. de pagini: 204

Gen: Fantasy, romance

Autori români

Un roman fantasy pentru adolescenți, cu subiect amplasat în Anglia. Eroina, Rose Nort, visează să intre la Universitatea de Teatru și Dans. Aici descoperă că cei doi copii ai rectorului, Alisha și Luke, sunt chiar prietenii împreună cu care a crescut la orfelinat și pe care i-a căutat mereu de când ei au fost adoptați. De la început, Rose se confruntă cu mici întâmplări misterioase, pe care nu le înțelege (inclusiv propriile puteri magice), iar clădirea universității se dovedește a fi locul în care studiau în trecut vrăjitorii. Încetul cu încetul, fata află că face parte, fără să fi vrut, dintr-o grupare de magie rea, în timp ce gemenii au puteri de magie bună, de aceea, povestea ei de iubire cu Luke nu pare posibilă, dar finalul se dovedește a fi neașteptat!

     Nu mai e un secret pentru nimeni că îmi plac poveștile de dragoste supranaturale, în special cele cu vrăjitoare. Vânez cam tot ce apare pe acest tronson literar, indiferent că e vorba de opera unui autor consacrat sau a unui debutant. Romanul ,,Rose Nort” mi-a atras atenția încă din momentul în care l-am văzut pentru prima dată. Cu asemenea copertă superbă și cu o descriere atât de atrăgătoare, nici nu aveam cum să îl ratez. Iar acum, după ce l-am citit, mă bucur că i-am acordat o șansă, pentru că am avut parte de o lectură plăcută, ușoară și dulce. Am descoperit o poveste de dragoste impregnată nu doar cu magie și mister, ci și cu multă gingășie, inocență și candoare. Cu toate că scriitura mi s-a părut puțin sfielnică, simplă, m-am trezit prinsă în mrejele ei. Mi-a plăcut ritmul alert în care este scrisă cartea, m-am atașat ușor de personaje, însă aș fi vrut să aflu mai multe detalii despre frământările sufletești ale celor doi îndrăgostiți, Rose și Luke, lupta lor interioară etc. Per total, pot spune că este un roman surprinzător de bun pentru un debut literar.

   Trebuie să recunosc că am început lectura cu inima îndoită, dar ideile, gândurile împărtășite de autoare în prefață, m-au făcut să-mi deschid inima și mintea: ,,Îmi este atât de clar faptul că singura mea poveste scrisă este una specială pentru mine, dar poate nesemnificativă pentru mulți alții. Îmi este atât de clar c-aș îmbunătăți-o iar și iar, ori de câte ori aș citi-o, că odată cu creșterea mea mentală, povestea mea inițială ar trebui rescrisă. Dar nu, știu că ATÂT am putut atunci, pentru că ATUNCI asta eram, acolo eram, acolo scriam și, mai ales, acolo simțeam… aia simțeam. Sunt foarte fericită că pot face asta, c-aș rescrie tot ce scriam acum 3 ani și poate c-aș rescrie peste 3 ani ce-aș scrie azi”.

   „Rose Nortîși poartă cititorii într-o lume captivantă, plină de mister, aventuri, magie și iubiri imposibile. Romanul este o combinație de romantism, fantezie și magie, și se adresează tuturor celor care își propun să pășească pentru prima oară în lumea fantasy. Avem de-a face cu o poveste în aparență simplă, dar totuși complexă, cu personaje misterioase, cu o acțiune care se desfășoară într-un ritm foarte alert, de nici nu-ți vine să crezi că se pot întâmpla atâtea evenimente în cele 200 de pagini.

   Viața lui Rose Nort, protagonista cărții de față, nu a fost prea roz. Pentru un copil abandonat și crescut într-un orfelinat, visele și dorințele pe care le avea, erau mult mai dificil de atins. Devenind adultă, a tot încercat să-și facă prieteni, în ciuda faptului că îi căuta pe cei pe care îi pierduse în urmă cu câțiva ani buni, Luke și Alisha, doi frați gemeni, mai mari decât ea cu patru ani. Exista o șansă la nu știu câte milioane să-i întâlnească, mai ales că plecase din orașul natal ca să dea admiterea la Universitatea de Teatru și Dans din Surrey. Și totuși, tocmai aici îi reîntâlnește pe prietenii ei din copilărie. Din prima clipă în care îl revede pe Luke, își dă seama că mai simte ceva pentru el.

 

,,Știu, de fapt inima știe, totul mi se pare că se mișcă în slow-motion, îl văd cum intră în cameră surâzând, de parcă știa, da, de parcă știa că ziua asta avea să vină. Un surâs satisfăcător, atât pentru el, cât și pentru mine. Văzându-l, inima îmi bate cu putere; când se apropie de mine simt că deja a explodat. Ochii lui verzui, buzele atât de bine conturate și, ooo, în ce bărbat s-a transformat.”

   După ce Rose află că cei doi copii ai rectorului Earl sunt tocmai cei mai buni prieteni ai ei, cei care au fost adoptați pe când ea era doar o copilă abandonată într-un orfelinat, aceasta este nerăbdătoare să-și trăiască fiecare clipă alături de ei. Nu știa dacă vor mai fi așa de apropiați cum au fost cu ani în urmă, dar speră că totul să fie bine. Însă, fericirea de pe chipul ei nu se reflectă și pe chipul lui Luke. Tânărul părea adesea pierdut în gânduri și foarte atent cum se comportă în preajma tatălui său adoptiv. Oare de ce?

   Rose se confruntă cu mici întâmplări misterioase încă din prima zi petrecută la universitate: semnul apărut brusc pe obrazul drept, desele amețeli, visul premonitoriu în care Ryan, colegul și prietenul ei, are un accident, tunetele și fulgere care apar și dispar în mod misterios. De asemenea, ea descoperă că universitatea a fost înainte sediul tuturor vrăjitoarelor din anii 1800 și că descendentul lor este chiar rectorul universității.

 

,,Dansăm lent, pe ritmul muzicii, și Luke își pune mâna dreaptă pe capul meu, mângâindu-mi părul și sărutându-l. Un fior îmi trece prin corp, și mă așez mai bine în brațele lui. Luke îmi prinde cu mâna dreaptă bărbia și-mi ridică privirea spre el. Se uită nedumerit la mine, la fața mea, în special la obrazul meu drept. Închide ochii și-i închid și eu, crezând că mă va săruta. Dar nu, simt cum picioarele îmi devin potrivnice și cum Luke mă prinde mai bine în strânsoare. Aproape că stau atârnată de el și simțurile mele se acutizează. În special cel al auzului. Muzica e mai tare, pe Luke îl aud strigându-mă și totul devine confuz.”

   Încetul cu încetul, Rose află că face parte dintr-o grupare de magie rea, în timp ce Luke și Alisha au puteri de magie bună. Și tocmai pentru că fac parte din magii diferite, povestea lor de iubire nu pare posibilă. Ceea ce s-a întâmplat până acum, toate acele lucruri ciudate, sunt o nimica toată pe lângă ce se va întâmpla dacă mai continuă să stea în preajma lui Luke. Cei doi sunt ca apa și uleiul, niciodată nu se pot amesteca. Cu cât stă Luke mai aproape de ea, cu atât tânăra se va simți mai rău. Rose trebuie să învețe să-și stăpânească sentimentele pentru Luke. Oare va reuși acest lucru? Pe cine încearcă să ascundă și să protejeze rectorul? Cine este Eve și de ce încearcă la rândul ei să o protejeze pe Rose? Ce sentimente are Luke pentru Rose? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!

Cartea o găsiţi pe site-ul Cartepedia

Autori români

Recenzii cărţi fantasy

Recenzii cărţi romance

 

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

22 COMMENTS

 1. Nu am vazut cartea pana acum. Multumesc de recomandare, Alina. Eram sigura ca tu ai scris recenzia înainte să îți vad numele. Felicitări

 2. Woau, ce super recenzie tentantă!Eu nu prea le dau șanse la cărțile cu pagini puține,dar descrierea ta ma convins! Felicitări!

  • Multumesc, Nicol! Eu am inceput sa achizitionez si cartulii de pana 200 de pagini. Am ajuns sa prefer povestile fara inflorituri, lungi si plictisitoare. Uneori, cartile cu foarte multe pagini m-au dezamagit pentru ca lungeau aiurea povestea…

  • Sa stii ca asa e. Am destul de multe carti de la Libris Editorial, mai ales cele fantasy sau romance 😀 Doar ma cunosti… nu rezist in fata acestor doua genuri literare 😀

 3. Alina, mi-ai facut dimineata muuuult mai frumoasa! Mie imi place oricum vremea asta asa ploioasa, dar tu ai facut-o deja furtuna!
  Multumesc pentru recenzie!

  • Ma bucur tare mult! Si ce compliment fain! Ador vremea asta, iar comparatia cu furtuna… Exact ce voia sa fac :)) Sa stii ca astept cu nerabdare volumul 2 :*

 4. Wow! Ce recenzie captivantă!
  Am tot văzut cartea pe facebook dar nu știam la ce să mă aștept .
  M-ai făcut curioasă și acum mă tentează…. Deși eu nu citesc fantasy .

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.