Să nu plângi! de Mary Kabica – Editura Herg Benet – recenzie

Să nu plângi! de Mary Kabica – Editura Herg Benet – recenzie

Să nu plângi! de Mary Kabica

Să nu plângi!, de Mary Kabica – Editura Herg Benet – recenzie

Să nu plângi!

Titlu original: Don’t you cry

Autor: Mary Kubica

Editura: Herg Benet

Colecția: Passport

Data apariției: 2019

Traducător: Laura Nureldin

Număr de pagini: 352

  Să nu plângi! de Mary Kabica thriller.

   Mary Kubica este o autoare americană ce deține o licență în domeniul artelor la Universitatea Miami din Oxford, Ohio, în istoria și literatura americană. Trăiește cu soțul și cei doi copii lângă Chicago, iar în timpul liber se ocupă de grădinărit, fotografie și voluntariat la un adăpost local de animale. În trecut a fost profesoară de istorie la liceu, asta până când s-a decis să-și publice primul roman, Fata cea bună, cu care a făcut senzație. Romanele sale, cinci la număr, s-au tradus în peste treizeci de limbi și s-au vândut în peste două milioane de copii la nivel mondial. Pe data de 18 februarie 2020 se preconizează apariția noii sale cărți, The Other Mrs.

   În centrul orașului Chicago, Esther dispare din apartamentul său fără a lăsa nicio urmă, ci doar o colegă de cameră bulversată. Aceasta nu are niciun semn și nu știe de unde să înceapă căutările, iar în momentul în care sună poliția, aceștia îi spun că ”Aproape șaptezeci la sută dintre persoanele dispărute pleacă de bunăvoie și se întorc în patruzeci și opt, până la șaptezeci și două de ore, din proprie inițiativă. Dacă doriți, sigur că puteți veni la secție să depuneți o sesizare de dispariție, deși poliția nu poate face mare lucru în cazul dispariției unui adult. În lipsa unor dovezi în acest sens, nu putem să ne gândim imediat că a fost comisă o infracțiune. Oamenii au voie să se ridice și să dispară dacă vor.” Nu foarte încurajator, nu-i așa? Dar pe măsură ce Quinn găsește mai multe detalii ce o pun pe gânduri, începe să se întrebe cât de bună a fost ca și colegă de apartament și dacă Esther ar fi vrut să scape de ea.

   În același timp cu dispariția lui Esther, o persoană care seamănă cu ea, din descriere, apare într-un orășel de pe coasta din Michigan, exact în vizorul unui băiat de 18 ani, Alex, căruia soarta nu i-a prea surâs. Mai retras din fire, el începe să studieze apariția misterioasă și se cam îndrăgostește de fata ce pare mai mare ca el, dar care are un farmec aparte.

Femeia care se uită pe geam își construiește castele de nori. Visează cu ochii deschiși. Chiar e o chestie, se întâmplă ceva diferit pe aici, unde nu se-ntâmplă nimic diferit niciodată. Dacă Nick sau Adam ar mai fi pe aici în loc să fie la colegiu, i-aș suna și le-aș povesti despre fata care a apărut azi. Despre ochii, despre părul ei. Iar ei doi ar vrea să audă toate detaliile: dacă e cu adevărat diferită de fetele de duzină pe care le vedem în fiecare zi, aceleași fete pe care le știm din clasa întâi. Iar eu le-aș spune că este.”

   Totuși, ceva e în neregulă cu necunoscuta apărută ca din senin. Refuză să-și dea numele, nu are o locuință, un program, face baie în apa rece fără să-i pese că ar putea răci. Toate astea în timp ce Alex o urmărește. Iar atunci când descoperă că stă în singura casă bântuită din oraș, cea care se află vizavi de el, nu știe ce să creadă. Cine e fata asta cu adevărat misterioasă și de ce o interesează așa mult istoria Genevievei, fetița rea ce a murit și a cărei fantomă se spune că s-a aciuat în casa veche?

   Cele două planuri pe care este construită cartea par să-ți dea un sentiment de nesiguranță. Pari să nu știi exact unde te afli și de ce se întâmplă. Finalul e absolut de neimaginat, nu am înțeles foarte mult timp cum de Esther a dispărut și a apărut altcineva. Să fie ea? Poate nu e același timp? Dar este… vorbim de aceeași perioadă. Lucrurile sunt extrem de alambicate!

   Esther pare că și-a căutat o colegă nouă de apartament, are ascunse scrisori de dragoste, primește telefoane misterioase și pare că ar avea legătură cu moartea fostei sale colege de apartament. Oare Esther e o criminală? Quinn e oripilată și ajunge să aibă adevărate atacuri de panică. Groaza e absolut terifiantă și atinge apoteoza în momentul în care se simte urmărită de un om al străzii, care de fapt nu dorea decât să-i înapoieze telefonul. Ești practic târât în ambele perspective și în ambele scene de război. Și ajungi și tu să nu mai înțelegi unde te afli.

   Să nu plângi! este un thriller cu o idee nouă, la care nu te-ai aștepta! Nu merge pe firul clasic, personajele sunt mai mult decât diametral opuse. Quinn e o persoană temătoare, Alex e un tip mult prea empatic, iar necunoscuta pare a fi o manipulatoare desăvârșită. Singura absenta, Esther, cea care nu se poate apăra în niciun fel, pare a fi oaia neagră din poveste. Dar oare cum stau lucrurile și cât de previzibile sunt? Te provoc să citești cartea și să îți dai cu părerea înainte de final! Știu și cred în karma… dar cum oare dispariția cuiva poate declanșa apariția altcuiva în locuri diametral opuse? Mai ales atunci când habar nu ai care e legătura între ele….

Cartea Să nu plângi! de Mary Kabica o găsiţi pe site-ul Editura Herg Benet.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărţi thriller

***Gabriela Bratu***Mămică de beagle, devoratoare de cărți, curioasă din fire. Sunt o tipă sociabilă, loială celor dragi, iubitoare de animale, dar și de oameni. Îmi place să cred că fiecare din noi are ceva frumos în interior. La fel, îmi place să cred că oricine poate să citească, trebuie doar să vrea! Poate că ingineria nu se pupă extraordinar cu literatura, dar cititul și scrisul sunt viața mea. Am răbdare, însă fără să mă calce cineva pe coadă. O dată ce sunt stârnită, chiar îmi pun ambiția să fac un lucru. Și mai ales, să-l fac bine!

6 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.