Salată de cartofi cu ou și smântână, Supă de pui, Aripioare lipicioase, Ștrudel cu dovleac
Salată de cartofi cu ou și smântână, Supă de pui, Aripioare lipicioase, Ștrudel cu dovleac
1.Aperitiv: Salată de cartofi cu ou și smântână (Iliuţa):
-6 cartofi se fierb în 1.5 l apă în care am adăugat sare aromată și rozmarin după gust, după ce au fiert și s-au răcit, cartofi se curăță de coajă și se taie cubulețe;
-din 4 ouă fierte scoatem galbenușurile pe care îl vom mixa cu 200 g smântână;
-într-un bol încăpător punem cartofii, amestecul de ou cu smântână, 4 cepe verzi tăiate feliuțe, pătrunjel tocat, 2 linguri ulei de măsline, albușurile tocate cubulețe și piper; amestecăm totul foarte bine;
-se lasă 15 minute la frigider înainte de servire.
2. Supă de pui (Vero):
-am pus 1 bucată de carne de pui crescut la curte, legume – ceapă, morcov, ardei, țelină, cartof;
-se fierb toate la foc mic cam o oră;
-până fierbe supa se fac găluştele;
-se bat bine ouăle, eu am făcut găluşte din 3 ouă;
-la fiecare ou pun 3 linguri pline de griș cu granulație mare;
-se lasă 20 min să se umfle;
-după ce strecurăm supa adăugăm cu o lingură găluştele și mai fierbem 10 minute la foc mic;
-adăugăm leuștean și acoperim câteva minute înainte să punem în farfurie.
3. Aripioare lipicioase (Iliuţa):
-avem nevoie de 8 aripioare spălate bine în prealabil pe care le condimentăm cu sare aromată după gust, piper proaspăt măcinat, cimbru, usturoi granulat și boia dulce;
-ungem fiecare aripioară cu ulei de măsline pentru gătit și le așezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt;
-în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius lăsăm aripioarele pentru 25-30 minute sau până se formează o crustă maronie;
-punem aripioarele într-o tigaie cu capac adăugăm 200 ml sos Sweet chili sauce, susan și busuioc verde tocat mărunt, lăsăm pentru 5-6 minute la foc mediu;
-noi le servim cu salată acrișoară și cubulețe de telemea.
4. Ștrudel cu dovleac (Vero):
-Aluat – făină, sare, ulei, zahăr vanilinat, bicarbonat, unt;
-Cantitățile le alegeţi singuri, eu am făcut 32 de ștrudele;
-700 gr făină, puțină sare, 2 pliculețe zahăr vanilinat, 100 ml ulei, 1 linguriță rasă de bicarbonat pe care-l stingem cu lămâie și apă călduță cât cuprinde;
-frământăm bine;
-împărțim în 2 și întindem;
-ungem cu unt moale fiecare bucată o împăturim în 2, mai ungem o dată și o mai împăturim;
-apoi o dăm la frigider 1 oră;
-pentru umplutură pregătim dovleacul ras, zahăr și griș;
-tăiem aluatul în felii și facem biluțe mai mici ca un ou de găină, întindem fiecare biluță foarte subțire;
-punem un rând de dovleac, apoi 1 lingură și jumătate de zahăr și deasupra presărăm puțin griș;
-rulăm și punem în tavă pe hârtie de copt;
-când băgăm la cuptor ungem fiecare ștrudel cu ou și presărăm puțin zahăr brun sau când sunt reci adăugăm zahăr pudră.