Secrete îngropate de Lynda La Plante - Crime Scene Press - recenzie

Secrete îngropate, de Lynda La Plante – Crime Scene Press – recenzie

Secrete îngropate de Lynda La Plante

Crime Scene Press 

BURIED
Traducere din engleză Oana  Dușmănescu
An apariție 2022
Număr pagini: 393

  “Lynda La Plante s-a născut la Liverpool. A scris aproape patruzeci de romane – toate au devenit bestselleruri. A studiat actorie la Royal Academy of Dramatic Art și a jucat la Teatrul Național din Londra înainte să devină actriță de televiziune. După aceea s-a apucat de scris și s-a afirmat cu serialul TV Widows (Văduve), care a avut un succes extraordinar. Scenariul Lyndei pentru Prime Suspect (Suspect de crimă) a câștigat premii BAFTA, Emmy, distincții din partea British Broadcasting and Royal Television Society, precum și Premiul Edgar Allan Poe din 1993. Lynda este membru onorific al British Film Institute și a primit Premiul BAFTA Dennis Potter pentru Cel mai bun scriitor în anul 2000. În 2008 a primit Ordinul Imperiului Britanic în grad de comandor pentru servicii aduse Literaturii, Teatrului și Filantropiei.”

“Jack Warr e un tânăr ofițer din Poliția Metropolitană. Fermecător, dar neavând vreo țintă, Jack nu pare să-și găsească locul în lume – asta până când e atras într-o anchetă care îi întoarce viața cu susul în jos.

În rămășițele arse ale unei case părăsite e găsit un cadavru carbonizat, alături de resturile pârjolite a milioane de bancnote furate, cărora nu li se poate da de urmă – moștenirea ascunsă a lui Dolly Rowlins și a bandei ei de Văduve.

Misiunea lui Jack în cadrul cazului coincide cu o investigație în propriul lui trecut. În căutarea adevărului despre identitatea sa, Jack se pomenește atras tot mai mult într-o lume ascunsă și tulbure a corupției și fărădelegii de orice fel – o lume prin care constată că îi e neașteptat de ușor să navigheze.

Dar, pe măsură ce limitele legii devin tot mai neclare, până unde e dispus Jack să meargă ca să găsească răspunsurile – și cât îl va costa această căutare?”

Jack Warr e menit pentru lucruri mărețe și aștept cu interes să văd cum evoluează.” (Peter Robinson)

Și eu, pentru că “Secrete Îngropate” este primul volum al noii serii “Jack Warr”.

  Volumul este legat oarecum de întâmplări din trecut, povestite în romanul “Văduve”. Doar că Lynda La Plante ne vorbește despre suficiente amintiri și evenimente din trecutul protagoniștilor pentru a putea înțelege acțiunea. Avem două fire principale care se întâlnesc, se completează, și-n final explică vechi întâmplări și personaje.

Acțiunea începe cu un incendiu, a luat foc o căsuță din aproierea conacului The Grange.

  Căsuța fusese închiriată, până murise, unei polițiste din brigada de Poliție Călare,Norma. Focul scoate la iveală un cadavru și o mulțime de bancnote de 5 și 10 lire, arse. În urma cercetărilor se constată că mortul era un polițist pensionar, acum detectiv Mike, dar fusese ucis înainte de a i se da foc, iar bancnotele făceau parte dintre cele furate untr-un jaf feroviar din 1995. Se furaseră 30 de milioane de lire, care s-au evaporat și nu au reușit să aresteze pe nimeni. Echipa mai constată că focul a început cu o mică explozie controlată. Datorită inscripției găsită pe perete, polițiștii cercetează și cazurile de pedofilie, dar fiind vorba de un polițist reiau și cercetările făcute de Bill Thorne,detectivul care investigase jaful trenului.  Verifică mărturiile luate atunci, identifică persoanele care mai trăiesc, apoi fiindcă bănuită fusese banda lui Rawlins caută și supravietuitoarele de la conac. Conacul îi aparținuse lui Dolly Rawlins, soția lui Harry. Doar că ea fusese închisă imediat după jaf pentru că-și ucisese soțul, iar când ieșise certându-se cu Ester, aceasta o împușcase. Așa că mai trăiau Ester, Julia,Connie și Angela.

  Fiecare dintre cele patru, deși chestionate și în privința jafului de tren, care avusese loc în apropierea conacului, fuseseră exonerate. Așa că jaful rămăsese nesoluționat, la fel ca furtul diamantelor, care avusese loc cu puțin înainte, polițiștii presupunând că e aceeași bandă.

  Jack este însă convins că ambele jafuri sunt legate cumva între ele și de locatarele de la Grange, dar nici șeful nici colegii nu-i împărtășesc părerea.

  Descoperirea identității cadavrului și mai apoi a ucigașului, fost militar și el, care avea în rucsac o sumă mare de bani (din cei din jaf), pare a fi rezolvarea cazului.

  Și totuși vor ajunge până la urmă la concluzia lui Jack, dar pare a fi prea târziu, femeile și aparținătorii lor dispăruseră.

  Polițiștii descoperă tunelul de sub casa Normei, își dau seama cum și unde fuseseră ascunși banii, și află că femeile au plecat cu un autocar, asta le dă soluția întrebării referitoare la cum au ascuns banii.

  Jack va descoperi, de unul singur, actele false, falsificatorul, dar relația cu șeful și colegii îl pun pe gânduri, la fel ca și datele pe care le aflase despre el însuși.

  Tatăl lui, Charlie, este diagnosticat cu cancer în fază terminală. El și Penny, mama lui, îl anunță că au luat o hotărâre, au vândut casa și vor călători cu vaporul în jurul lumii până la final. Știa că fusese adoptat și ,înainte de plecare, Charile îi dă dosarul lui de adopție, în caz că ar vrea să-și afle originile.

  Cercetând Jack își va găsi rudele din partea mamei biologice și în final și pe fratele tatălui biologic, care fusese un gangster cunoscut și temut în acele vremuri.

Aflând mai multe despre originea lui Jack va înțelege cu cine seamănă o parte din el.

  Iubita lui Maggie, doctoriță, este câteodată în dezacord cu el în timpul cercetărilor întreprinse, dar îl susține de fiecare dată. Sigur că până la final Charlie moare, dar o altă viață își anunță sosirea.

  Descoperindu-și originile și sprijinit de familie, Jack va căpăta o nouă tărie și încredere în el, care-l vor face să decidă mai ușor pe viitor.

Ce decizii va lua Jack?

Cine a fost tatăl  biologic al lui Jack?

Ce vor face Jack,Maggie și Penny?

Ce va hotărâ Jack legat de jaful trenului?

Le va căuta pe femeile dispărute?

Ce vor face cele patru femei?

Cum se va descurca Jack la serviciu?

Cum se comportă colegii lui?

Veți găsi răspunsuri citind cartea.

Mi-a plăcut Jack, descris de autoare  cu bune și cu rele, pentru că nu este un erou tipic.

  Este foarte uman, are îndoielile și incertitudinile lui, dar este consecvent în crezurile sale. Are doza lui de amărăciune, dar și de încredere în sine, are nemulțumirile lui, iubește, dar și plânge atunci când suferă.

Abia aștept să văd ce noi evenimente vor avea loc în viața și munca lui.

Cartea este scrisă într-un stil  alert și direct, ca un scenariu cinematografic.

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Secrete îngropate de Lynda La Plante – Crime Scene Press – recenzie

 

 

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.