Surorile zăpezii de Astrid Foss - Editura Paralela 45 - recenzie

Surorile zăpezii, de Astrid Foss – Editura Paralela 45 – recenzie

SURORILE ZĂPEZIIO serie care conține patru povești:

SECRETUL ȘOIMULUI ARGINTIU

TRANDAFIRUL DE CRISTAL
CURCUBEUL ÎNGHEȚAT
CASCADA FERMECATĂ

  Astrid Foss – chiar dacă acesta este numele ei adevărat – este foarte ascunsă. Nimeni nu este sigur unde locuiește, dar probabil că este într-o cabană din bușteni unde își poate plimba câinii husky în fiecare dimineață, apoi se relaxează cu o ciocolată caldă și visează aventuri înghețate. Un lucru este sigur… îi plac prăjiturile cu ghimbir și să tricoteze pălării complicate!

În copilărie, lui Monique i-a plăcut să deseneze, să imagineze și să creeze.

  Când a ajuns la momentul  alegerii unei cariere, a devenit clar că inima ei a condus-o întotdeauna să devină ilustratoare. La 19 ani, Monique a plecat în frumosul oraș Cape Town, Africa de Sud, unde a studiat animația la City Varsity. Acolo a descoperit magia povestirii! Apoi a fost angajată la una dintre singurele companii de animație din Africa de Sud la acea vreme, Clockwork Zoo. Ea a avut ocazia să lucreze la o animație pentru canalul Disney numită „Florrie’s Dragons”. Astăzi, Monique este ilustratoare independentă, iar pasiunea ei este să creeze imagini care să cuprindă lumină, viață, căldură și culoare.

TRANDAFIRUL DE CRISTAL – VOL 1

THE SILVER SECRET

ILUSTRAȚIILE – MONIQUE DONG

TRADUCERE – DIANA GEACAR

EDITURA – PARALELA 45

PAGINI -120

  ‘‘Prințesele Magda, Ida și Hanna își serbează ziua de naștere, dar părinții lor întârzie la serbare. Neliniștite, surorile descoperă că au fost luați prizonieri de mătușa lor Veronika, teribila Vrăjitoare a Tenebrelor.

Scopul ei este să pună stăpânire pe Luminile Mereu-Schimbătoare și să domnească peste insula Nordovia. Vor putea prințesele să îi țină piept și să-și salveze părinții?,,

  O poveste magică. O recomand celor mici cu încredere. De fapt, nepoțica mea venită în vizită a pus mâna pe această carte și mi-a cerut voie să o citească. Ezitam, voiam să i-o ofer cadou, dar încă nu o citisem pentru a-i face o prezentare. Nu a fost nici o problemă!  Nepoțica mea a citit-o pe loc, la mine, și i-a plăcut! Am foarte surprinsă cât de  rapid a citit cartea. Așadar,  cei cărora li se adresează această serie,  nu ezitați. Deja a fost recomandată de o cititoare de nouă ani.

  Acum să vin și eu cu o părere ca și adult. Foarte bine prezentată povestea, curaj, dârzenie, loialitate și multă magie!  Ce nu mi-a plăcut? Fontul negru din ilustrații. Prea închis,  prea puțin citeț pe unele pagini.  Eu aș fi lăsat doar desenul pe acele pagini (sunt cârcotașă, părere de adult). Pentru nepoțică, ilustrațiile au fost: Foarte frumoase!

Ar fi trebuit să o las pe Miruna să îmi povestească prin ochii unui copil.  Ei, acum vă povestesc eu.

  ,,Freya Aurora avea un rol special în Nordovia: era Păzitoarea Luminilor. Magicele Lumini Mereu-Schimbătoare ajutau și protejau insula, iar familia Aurora avea grijă de puterea lor magică din vremuri străvechi. Păzitorii Luminilor erau cei care păstrau echilibrul, veghind asupra locuitorilor de pe insula, ca și asupra tuturor viețuitoarelor care trăiau acolo. Hanna, Magda și Ida știau că într-o zi aveau să ia locul mamei.”

  Invitați la un banchet, dat în cinstea lor de locuitorii orașului vecin, părinții fetelor promit să fie acasă a doua zi, când fetele își vor serba ziua de naștere și totodată când le vor apărea fiecăreia puterile magice. Însă,pe drum, cei doi vor cădea în capcana întinsă de sora mai mică a Freyei, Veronika. Aceasta alesese o cale foarte diferită să își folosească magia. De data aceasta s-a întors pe insula și era hotărâtă să pună  mâna pe putere.

,,Distrasă de Magnus, Veronika a slăbit pentru o clipă puterea cu care strângea încheietura surorii ei. Freya a profitat de ocazie și a murmurat repede una dintre vrăjile ei puternice. Trei globuri incandescente au țâșnit din mâna ei liberă și s-au ridicat pe cerul întunecat. Luminile Mereu-Schimbătoare au pâlpâit pe cer, apoi au scăzut în intensitate în timp ce globurile se umpleau cu vârtejuri de culoare: unul purpuriu, unul azuriu și altul trandafiriu. La un gest al magicienei, globurile și-au luat zborul și au dispărut.

– Nu! a urlat Veronika.Încerci să mi te opui, surioară? N-o să reușești! Ai mai încercat o dată să mă alungi, dar magia mea e mai puternică decât a ta! O să preiau controlul asupra Luminilor Mereu-Schimbătoare și o să fiu stăpâna insulei. De data asta n-o să poți să mă oprești!

A deschis gura și din ea s-a revărsat un șuvoi de cuvinte, rostite cu o voce șoptită, răgușită! Freya și-a dat seama ce era: un blestem!

Veronika voia să-i sece puterea magică.

Femeia a izbucnit în râs – un sunet straniu, gutural, iar Freya a privit-o îngrozită.

Veronica, Vrăjitoarea Tenebrelor, se întorsese în Nordovia, mai puternică și mai diabolică decât fusese vreodată.”

  Când părinții nu au apărut la ceremonia care trebuia să aibă loc, fetele și-au dat seama că ceva s-a întâmplat. Părinții lor nu ar fi lipsit de bunăvoie.

Orele încep să treacă fără nici o veste din partea căutătorilor.

  Globul de sticlă din cameră a început să strălucească și mama lor a apărut în el,  cu ultimele puteri,  pentru a le da indicații fetelor și pentru a le spune despre sora ei, care a devenit Vrăjitoarea Tenebrelor, care vrea să scufunde insula lor în beznă, dar  și despre cum pot să își salveze părinții.

  Le va sfătui să caute cele trei globuri incandescente ascunse de ea, timpul este limitat, pentru că globurile pot să ascundă magia Luminilor Mereu-Schimbătoare doar până în Ziua Soarelui de la Miezul Nopții. Această zi va fi peste câteva săptămâni.

  Globurile incandescente sunt răspândite în cele patru colțuri ale insulei. Primul indiciu, pe care  l-il dă  mama lor,  este că trebuie să găsească un cuib al unui șoim al zăpezii. Acolo s-ar afla primul glob.

  Fetelor, deși le este frică, vor pleca chiar în acea noapte să descopere cuibul șoimului.  Ajutorul lor va fi Oscar, un pui de urs magic.

  Ce pericole le pasc în noaptea friguroasă de iarnă, ce daruri vor descoperi că au fiecare, vă las pe voi să aflați.

TRANDAFIRUL DE ARGINT

THE CRYSTAL ROSE
ASTRID FOSS
ILUSTRAȚII – MONIQUE DONG
TRADUCERE – DIANA GEACAR
EDITURA-PARALELA 45
PAGINI-119

“Magia reginei Freya scade pe zi ce trece. Pentru a-și salva mama, prințesele trebuie să se aventureze în munții înzăpeziți, în căutarea trandafirului de cristal.
Cu Vrăjitoarea Tenebrelor mai decisă ca oricând să le oprească, vor putea face față cu bine călătoriei periculoase?”

  Din primul volum aflăm despre răpirea Pazitoarei Luminilor Mereu-Schimbătoare și a soțului său.  Aceștia  sunt ținuți prizonieri de către Veronika, sora Freyei. Aceasta, folosea magia neagră și setea de putere o transformase în Vrăjitoarea Tenebrelor. Este hotărâtă să îi fure toate puteriile surorii sale și să stăpânească ea peste Insula Nordovia. Freya, în timpul răpirii,  va reuși să pună la adăpost în trei globuri cele trei Lumini Mereu -Schimbătoare și să le ascundă în cele patru colțuri ale insulei. Freya are triplete, iar cu ajutorul lor și prin intermediul globului de zăpadă din camera fetelor, le va transmite indicii. Fetele vor trebui să fie curajoase și să se grăbească să găsească Luminile, pentru a reuși să își salveze părinții. Primul glob va fi recuperat de  fete, după ce înfruntă atacul unui lup Singuratic,  aflat sub vraja Veronikai.

  Toate femeile din familia Aurora erau Păzitoare ale Luminilor Mereu-Schimbătoare și primeau puteri magice în cea de-a doisprezecea aniversare.

  Hanna era tot timpul activă, iar puterea ei era acea de-a mișca lucruri cu puterea minții. Ida era gânditoare și ușor timidă, îi plăcea nespus să deseneze și să picteze, darul ei era acela de a da viață desenelor sale. Magda era foarte descurcăreață, iubea toate animalele, puterea sa era acea de a se transforma în orice animal. Freya, mama tripletelor,  avea puterea de a opri timpul în loc, iar Veronika știa să facă plantele și arborii să crească.

  În volumul doi asistăm la încercările repetate ale Veronikai de-a o secatui pe sora sa  de puteri. Deși este ținută prizonieră împreună cu soțul său este optimistă în privința fetelor. Trebuie ca acestea să găsească neapărat toate Luminile până la o anumită dată, pentru a putea salva Insula și părinții.

  Al doilea indiciu, venit de la mama lor prin intermediul globului de zăpadă, este incomplect, se vede că este din ce în ce mai secătuită de puteri. Tripletele, cu ajutorul tapiseriei deosebite, care înfățișează steagul Nordoviei, vor ști unde să găsească trandafirul de cristal și al doilea glob. Pentru aceasta, fetele,  vor avea de făcut o călătorie periculoasă, până la câmpul de gheață de la poalele Munților Barba-Iadului.

,,Ida puse caietul de schițe în haină,la loc sigur. Din tot ce citise aflase cât de periculos este muntele: sub stratul gros de zăpadă erau ascunse crevase adânci și exista permanent riscul de avalanșă. Pereți întregi de omăt cădeau de pe culmile înalte și se rostogoleau pe pantă, îngropand totul în calea lor.

Presimțea că le așteaptă un mare pericol, pe ea și pe surorile ei.Mai mult,de când ieșise din cameră, Ida simțea pișcături pe piele și s-a întrebat dacă nu cumva mătușa lor nemiloasă le spiona chiar în acel moment…”

  Cu o mătușă pe urmele lor, hotărâtă să le impiedice cu orice preț în a-și atinge țelul, tripletele vor porni în noapte, neștiute de nimeni, alături de poneiul  lor și de Oscar puiul  de urs alb, magic. Pericolele vor fi la tot pasul. Vor reuși fetele să ajungă la Trandafirul de cristal și să găsească globul magic?

Rămâne să descoperiți singuri peripețiile și curajul fetelor.

Carti disponibile pe site-ul Editura Paralela 45

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

 

.

 

 

5 COMMENTS

  1. Mulțumesc, pare o poveste frumoasă poate o să-i stârnesc interesul și fetiței mele ♥️

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.