Candidatul Kremlinului de Jason Matthews – Editura Meteor Press – recenzie

Candidatul Kremlinului de Jason Matthews – Editura Meteor Press – recenzie

Candidatul Kremlinului de Jason Matthews

Candidatul Kremlinului, de Jason Matthews – Editura Meteor Press – recenzie

Candidatul Kremlinului

Autor: Jason Matthews

Editura: METEOR PRESS

An apariție: 2020

Număr pagini: 560

Traducător: Mihai Dan Pavelescu

   „Ultimul volumul al faimoasei trilogii „Vrabia roșie” începe la 18 luni după acțiunea din volumul anterior, prin plănuirea asasinarii unui înalt demnitar american de catre ruși, pentru a-l înlocui cu o „cârtiță” pe care serviciul secret al lui Putin o cultivase de peste cincisprezece ani.

  Prinzând de veste, Dominika, Nate și colegii lor din CIA sunt angajați într-o cursă contracronometru de găsire a „cârtiței”, înainte ca aceasta să poata afla că Dominika era spioană americancă și s-o trimită astfel în beciurile morții din Lubianka.

  Ca și cărțile anterioare, și aceasta este o tapiserie vastă, întrețesută cu firele altor operațiuni de spionaj și intervenții ale serviciilor secrete rusești și americane în Turcia, Austria, China și Sudan, în care sunt implicate personaje deja cunoscute iubitorilor trilogiei. În cele din urmă totul va converge spre weekendul cercului de intimi al lui Putin, găzduit în spectaculosul palat prezidențial de pe țărmul Mării Negre.

  Lumea creată de Matthews este reală, violentă, senzuală și provocatoare, și abundă în planuri ticluite cu grija marilor maeștri de șah, care anticipează jocul cu multe mutări înainte.”

  Jason Matthews, născut în 1951 este autorul trilogiei „Vrabia roșie”. Înainte de a deveni scriitor, a lucrat timp de 33 de ani pentru CIA, ca diplomat trimis adesea  în Europa, Asia și Caraibe, însă adevărata sa responsabilitate era aceea era aceea de a recruta agenți străini.  Pentru cei care au citit deja „Vrabia roșie” și „Palatul trădărilor”, stilul special al lui Jason Matthews nu mai este un secret. Există, cu siguranță, mulți scriitori care au abordat tema spionajului și au reușit să capteze atenția cititorilor, însă Jason Matthews are un mare atu: a lucrat la CIA și acest lucru s-a observat în claritatea și precizia cu care descrie situații, dar și personaje. Acuratețea cu care evenimentele sunt descrise, profilul psihologic al fiecărui personaj, toate acestea sunt elemente care alcătuiesc un roman somptuos prin structura sa, dar și prin tehnica de creionare a personajelor. Este evident faptul că un lucrător al agenției CIA va ști mai multe despre comportamentul agenților, decât scriitorii care se bazează doar pe documentație, de aceea această trilogie este atât de apreciată de către cititori.

   Colonelul Dominika Egorova, o personalitate puternică, o femeie pe cât de frumoasă și atrăgătoare, pe atât de periculoasă, este șefă a Direcției KR, secția de contrainformații a SVR-ului (Serviciul de informații externe al Rusiei). Pe lângă atceste atribuții, ea mai culege informații, sub numele de cod DIVA. Viața Dominikăi este departe de a fi liniștită. Ea spionează pentru americani, însă se află în mijlocul unor parteneri ruși pentru care corupția este un mod de viață. Pe aceștia, ea plănuiește să îi încolțească. Dacă în primele două volume ale trilogiei, autorul a scos-o deasupra tuturor vicisitudinilor cu care a avut de-a face, acum, parcă situațiile în care este implicată devin mult mai complexe. Personaje puternice, cu nume rezonante în lumea politică, intrigi, comploturi și suspans, toate acestea sunt elemente care fac din această carte un thriller exceptional.

  În acest ultim volum al trilogiei, Dominika este numită de către președintele Putin general și director al SVR-ului.

  Pe lângă agitația și suspansul vieții de agent secret, Dominika trăiește și o poveste de iubire, cum altfel, decât tot cu un agent CIA. Lucrurile se complică atunci când directorul CIA este lichidat de către ruși. Cine urma să fie noul director? Dacă noul director ales ar fi pus mâna pe lista cu numele reale ale tuturor agenților ruși care spionau pentru americani, ar fi fost un adevărat dezastru. Cu siguranță, Dominika ar fi fost în pericol, nu doar de pierdere a jobului, ci chiar de pierdere a vieții. În plus, americanii nu ar mai fi aflat secrete esențiale.

  Povestea Dominikăi este una fascinantă, dar pentru a o cunoaște în cele mai fine amănunte, este necesar să citiți și cele două volume anterioare. Cert este că Dominika nu a fost o favorizată de soartă, ci și-a câștigat fiecare drept, prin sacrificii și prin perseverență, dar mai ales, prin curaj. Cu toate dezamăgirile care s-au lăsat asupra ei din partea conducătorilor ruși, Dominika este una dintre cele mai patrioate personaje despre care am citit. Ea detestă conducătorii ruși, dar își iubește țara.  Nate, agentul secret de care este îndrăgostită, își dă seama de pericolele la care amândoi se supun și își dorește o viață simplă, departe de toată agitația pe care o presupune munca de spion.

  Astfel, în timp ce Nate nutrește la o viață dominată de liniște și anonimat, Dominika speră ca lupta și sacrificiile sale să îi salveze țara din mâinile tiranului Putin. Ce se va întâmpla cu cei doi veți afla citind cartea!

  Stilul scriitorului este unul alert, dar plin de detalii foarte fine, care nu fac altceva decât să dezvăluie faptul că autorul e un fin cunoscător al circumstanțelor. Dialogul este predominant, replicile sunt concise și alcătuiesc un cumul de discuții relevante care duc romanul la perfecțiune.

  Totul se construiește pe intrigi de un calibru colosal, răsturnările de situație creează un suspans perpetuu.

  Un farmec deosebit îl au rețetele de la sfârșitul fiecărui capitol. Cu alte cuvinte, dacă doriți să aflați ce mănâncă un spion, această carte vă va ajuta și în acest sens!

  Recomand cartea celor care au citit primele volume, veți fi uimiți de deznodământ! Celorlalți le recomand primele volume, apoi acesta și vă promit o călătorie plină de suspans în lumea spionilor!

Iată câteva citate:

  „-Sunt dispusă să risc totul pentru țara mea, pentru Forsyth, Benford și bratok, adăugă ea. Pentru părinții mei și pentru Korcinoi, Ioana și Udranka. Și mai ales pentru noi. Pentru ca să pot continua, am nevoie de un singur lucru. Am nevoie să știu că tu mă iubești.

  „Putin se aștepta ca Dominika să-I fie concubină. Femeia își înghiți cunoscuta mânie interioară care se alătura durerii pentru soarta Repinei. Toate vilele și toate medaliile din lume n-ar fi putut minimalize ce făcea intrigantul ăsta mărunt și blond cu Rusia ei, în timp ce cetățenii își așteptau pensile amărâte ca să poată cumpăra pâine.”

Carte disponibilă pe site-ul Meteor Press.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Candidatul Kremlinului de Jason Matthews – Editura Meteor Press – recenzie

 

 

 

 

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.