Seraphina de Rachel Hartman

 Titlul original: Seraphina

Seria Seraphina: 0,5 – The Audition (2012); 1 – Seraphina (2012); 2 – Shadow Scale (2015)
Editura: Youngart, Grupul Editorial Art
Anul apariției: 2014

Traducere din engleză de: Mihaela Ghiță
Număr pagini: 495
Gen: Fantasy, Aventuri, Young Adult
Cotație Goodreads: 4,00

     Seraphina de Rachel Hartman este un roman fantasy, prima carte din seria omonimă. The Audition (Audiția) a fost probabil scrisă prima, însă ea este integrată la sfârșitul volumului Seraphina.

    Țin să menționez că nu sunt o fană a genului fantasy, însă această carte mi-a plăcut. Departe de a fi o capodoperă, are o poveste drăguță, ritmul alert o face ușor de parcurs, iar umorul și povestea de dragoste dintre Seraphina și Lucian Kiggs au rolul de condimente.

    Întâlnim caracteristicile unui basm: acțiunea este aspațială și atemporală, elementele fantastice abundă (doar e un fantasy), iar evoluția prințesei Glisselda de la o fetiță răsfățată de viță nobilă la o moștenitoare responsabilă a tronului ne duce cu gândul la un bildungsroman.

     Titlul romanului ne este dat de Seraphina, personaj principal și narator, o fată de numai 16 ani, dar foarte matură pentru vârsta ei și cu o poveste încărcată în spate: mama ei a murit la naștere, tatăl, de care nu pare foarte apropiată, se străduiește să ascundă ceva legat de originea mamei ei, iar ea tocmai a obținut o slujbă foarte importantă: asistenta maestrului de muzică Viridius, ea însăși fiind foarte pricepută în acest domeniu. Are o relație specială cu unchiul său, Orma, despre a cărui origine veți afla singuri mai multe.

    Seraphina nu este o fată obișnuită: la vârsta de 11 ani, după întâlnirea față-n față cu un dragon, îi apar solzi argintii pe brațul stâng și pe talie; are viziuni și o grădină mentală de îngrijit, plină de personaje ciudate; posedă un talent muzical ieșit din comun, moștenit, se pare, de la mama ei, despre care nu se vorbește niciodată. Probabil cei cu experiență în lecturi fantasy v-ați prins ce este Seraphina, însă prefer să nu vă dezvălui.

   Toată acțiunea din roman este dominată de interacțiunea a două lumi: oameni și dragoni. După mult timp în care s-au războit, cele două popoare au semnat un tratat de pace în urmă cu 40 de ani. În ciuda importanței acordate tratatului și a sărbătorilor organizate cu ocazia aniversării acestuia, o tensiune mocnită stăruie de ambele părți. Oamenii îi urăsc pe dragoni, considerându-i monștri și invers. Conform tratatului, dragonii sunt obligați să ia formă umană (saarantras) atunci când stau printre oameni. Nu toată lumea dorește pacea, existând un plan diabolic pentru izbucnirea unui nou conflict.

    Toate aceste lucruri îmi par ca metafore la adresa realității, a politicii, a conviețuirii mai mult sau mai puțin pașnice dintre popoare.

    Dar să-i prezentăm puțin pe dragoni: raționali, lipsiți de emoție, excelează la științele exacte, au inventat multe instrumente utile (printre care și banalul creion!), pot lua formă umană, atunci când sunt în formă naturală au simțurile mult mai ascuțite, scuipă flăcări și sunt acoperiți de solzi și un lucru ce-i poate diferenția de oameni atunci când sunt în saarantras, au sângele argintiu. Pot detecta un alt dragon prin miros.

    Cine anume preferă conflict în loc de pace și acționează în consecință? Ce se va întâmpla până la urmă și ce rol are Seraphina în toate acestea veți afla citind cartea. Spre final veți avea un șoc, o descoperire la care nici eu nu m-am așteptat. Dar mai multe nu vă spun, vă invit să aflați pe cont propriu.

    În tot acest timp, Seraphina se îndrăgostește de Lucian Kiggs, nimeni altul decât un membru al familiei regale și logodnicul prințesei Glisselda, moștenitoarea tronului. Va avea sorți de izbândă povestea lor de iubire, în ciuda acestor aspecte și a ceea ce este Seraphina?

    Le recomand acest roman atât adepților genului fantasy, cât și celorlalți (printre care și eu); este o lectură plăcută, relaxantă și pe alocuri amuzantă.

    Ce mi-a plăcut: ritmul alert, metafora pentru politică, pace și război, umorul, faptul că acțiunea este înțeleasă chiar și de cei nefamiliarizați cu lecturile fantasy; poate fi parcursă repede, foarte convenabil în ziua de azi, când totul se desfășoară în viteză și nu mai avem timp de multe lucruri.

     Ce nu mi-a plăcut: finalul, prea brusc și neclar. Ca să mă exprim colocvial, prea ne-a lăsat în coadă de pește. Dar toate au rostul lor, continuarea venind cu următoarea carte a seriei, pe care chiar sunt curioasă s-o citesc. Și mi-ar plăcea să văd și o ecranizare!

      Citate:

   „Ritualul meu matinal era unul elaborat și îmi lua foarte mult timp, așa că Orma îmi dăduse un ceas care emitea sunete cauzatoare de înjurături la ora matinală indicată.”

   „- Emoțiile dau dependență! strigă Ardmagarul. Ele nu au nicio însemnătate: sunt opusul rațiunii. Ele conduc către o etică ilogică, non-dragonică.

   – Ele conduc către artă, bombăn eu.”

  „Uneori, adevărul nu reușește să treacă de zidurile convingerilor noastre. O minciună, îmbrăcată în hainele potrivite, trece mult mai ușor.”

    „Pe lume sunt două cauze sacre, a spus el, ridicând degetul mic și inelarul. Întâmplarea și nevoia. Din întâmplare, am fost acolo când tu aveai nevoie.”

Rachel Hartman  „- Mă faci să-mi fie rușine, Seraphina. Curajul tău m-a făcut mereu să-mi fie rușine.

  – Nu e curaj. E stângăcie încăpățânată.”

    Despre autoare:

   Rachel Hartman este licențiată în literatură comparată. După absolvirea facultății s-a dedicat benzilor desenate. Prima ei carte, Seraphina, a fost rescrisă de patru ori până la publicare, ceea ce ne spune ceva despre perfecționismul autoarei. Ca dovadă, romanul a fost un succes, obținând două premii literare pentru operă de debut și fiind tradus în 16 limbi.

Ca o paranteză, sunt convinsă că în viața scriitoarei a existat un Orma: „In memoriam: Michael McMechan, dragon, dascăl, prieten.”. De altfel, Orma este, în viziunea mea, cel mai interesant personaj din roman. Dacă vreți să aflați despre ce vorbesc, citiți cartea!

logo Editura Art

Cartea Seraphina de Rachel Hartman este oferită spre recenzie de către Editura Art. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Art. Apariţiile de carte şi promoţiile editurii pot fi urmărite pe site, dar şi pe pagina oficială de Facebook.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant şi cărtureşti

Autor: Sorina Ciocârlan

11 COMMENTS

  1. Sorina, ce bine ca am cartea! Altfel muream de ciuda 😀 Poveste de dragoste, dragoni…exact ce imi place! Felicitari pentru recenzie!

    • E, ti-o imprumutatm eu daca n-o aveai :)). Apuca-te de ea ca sigur iti place, mai ales ca tu esti cu fantasy 🙂

  2. frumoasa prezentare sorina!felicitari! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.