Seria Prima Lege e Joe Abercrombie

Seria Prima Lege, de Joe Abercrombie-mega-opera heroic fantasy prin excelență

   Seria Prima Lege de Joe Abercrombie fantasy prin excelență.

The First Law Series

   Primele trei volume ale ciclului, publicate la Editura Nemira, au fost numite în original cu fragmente de fraze preluate din butade semi-celebre. În limba română s-a mers pe titluri ce au păstrat sonoritatea, dar au cam golit-o de orice referință culturală, pentru a deveni mai de impact direct sau, poate, în ideea, altfel corectă, că nu au treabă zicerile terestre cu un univers fantasy.

Abercrombie îşi începe excepţional cariera literară, printr-un roman heroic fantasy fără eroi tradiţionali. Personajele sunt magistrale, dialogurile lor abundă în cinism şi spiritualitate, iar viaţa le este marcată de intrigi, bătălii şi magie.“Romantic Times

1. Tăișul sabiei-The Blade Itself-recenzie

  ,,Pe vremuri campion, acum un fel de monstru, Glokta este prizonier într-un corp bolnav. Nobilul Jezal însă trăieşte bine pentru că trisează la jocul de cărţi. Logen, poreclit Sangerosul Nouă, vrea să-şi lase în urmă trecutul întunecat, în care şi-a văzut familia ucisă, dar nu poate scăpa de diverse lupte. Bayaz, Întâiul dintre Magi, plănuieşte o călătorie dincolo de lumea cunoscută, în scopuri numai de el ştiute, iar din pricina lui Glotka, Jezal şi Logen vor avea o viaţă şi mai grea… Povestea începe în forţă, fiţi gata!”

   Tăișul sabiei, întâiul volum din Prima Lege această serie care, fără îndoială este pe drumul spre clasicizare-reprezintă mega-opera heroic fantasy prin excelență. Deja are o desfășurare scenografică și cinematografică încă din carte, în clipa când se va ecraniza sau serializa în vreo adaptare filmată, mă aștept la o explozie a pasiunii pentru ea cel puțin la fel de mare ca pentru GoT.

   Uniunea este mai dezvoltată ca regatele din jur și are un pic din Imperiul Habsburgic sau Britanic colonial – dacă Abercombie nu ar fi avut grijă ca prin denumirea unei regiuni înapoiate, Englia, dintre asprul Nord și Uniune, să rezerve țării lui un rol insignifiant ca sursă de inspirație. Ba chiar, Englia e un fel de Anglie și Americă la un loc, dublând satira – dacă ai insista neapărat să identifici fiecare regat inventat într-o entitate statală din istoria noastră. Imperiul Gurkhul ar fi un fel de altoire otomano-persană-arabă sub Mehmet Cuceritorul, Darius sau Saladin. Vechiul Imperiu, cu gloria lui de altădată, este inspirat de fostul Imperiu Roman. Uniunea cea avansată reprezintă o variantă medievalo-burgheză a Uniunii Europene. Nordul poate fi pentru britanici ținutul temuților scoțieni care mereu îi atacau pe la spate, când se prindeau în confruntările din sud, sau al unor vikingi fără talent de navigatori, însă la fel de fioroși, pentru restul omenirii ce nu știe despre scoțieni decât bancuri.

2. Fără îndurare-Before They Are Hanged-recenzie

,,Secrete străvechi ies la iveală, bătălii sângeroase aduc victorii şi înfrângeri. Adversarii neînduplecaţi au parte de iertare, dar numai după ce sunt trataţi fără îndurare.

Cum să aperi un oras înconjurat de duşmani şi plin de trădători, când nu ai încredere în aliaţi, iar înaintaşii au dispărut fără urmă? Cu această situaţie-limită se confruntă Glokta. Un grup de aventurieri condus de Bayaz trebuie să se achite de o misiune periculoasă, iar cea mai vânată femeie din Sud, cel mai temut bărbat din Nord şi cel mai egoist băiat din Uniune fac o alianţă ucigătoare şi poate că au chiar o şansă de a salva omenirea. „

   Fără îndurare, volumul doi al ciclului Prima Lege, cotinuă cu aceeași forță a narării, fără niciun episod care să te lase mai puțin interesat decât altele. Cu o frecvență de schimbare a perspectivelor personajelor parcă un pic mai rapidă decât în primul volum și cumva încartiruită pe zone geografice. Adică, dacă evenimentele dintr-un capitol se petrec în Nord, se adună POV-urile protagoniștilor aflați în regiune, urmând ca în cel ce va prezenta situația din Sud sau călătoria prin Vechiul Imperiu, să se treacă în revistă și viziunile celor aflați în partea respectivă de lume.

   Un volum mustind de acțiune, intrigi politice, vicleșuguri, ambuscade și violență disperată descătușată, cu personaje individualizate psihologic magistral, nici măcar cel mai neînsemnat dintre ele nefiind creat cu ștampila clișeului. O carte care are de toate, chiar romantism și povești de dragoste sau de prietenie înduioșătoare, la fel de neconvenționale ca înfruntările și protagoniștii săi.

3. Puterea armelor-Last Argument of Kings-recenzie

Seria Prima Lege e Joe Abercrombie

Seria Prima Lege e Joe AbercrombieÎn Puterea armelor găsiţi tot ce v-aţi putea dori: bătălii de proporţii cosmice, intrigă politică, portrete magistrale şi o groază de surprize. Cartea provoacă şi stârneşte hohote de râs, dar mai presus de orice, este o distracţie pe cinste.“ Speculative Horizons

   Este interesant de descoperit, în acest al treilea volum, câte dintre evoluțiile caracteriale se vor menține, supuse la încercări chiar mai dramatice, și câte vor involua în reîntoarceri la vechi eu-ri – ce, până la urmă, se dovedesc astfel a fi adevărata natură a personajelor.

  Deși conflictul de suprafață rămâne cel intuit: un moment de cumpănă în strategia militară a Uniunii, când regatul este prins ca într-un clește în confruntarea concomitentă cu nordicii lui Bethod și invazia dinspre sud a Împăratului Ghurkian conducând nenumăratele seminții ale supușilor săi fanatizați religios, în nefericită combinație cu o răscoală internă a țăranilor și mari probleme succesorale și politice în guvernare; … în spatele acestei învolburări de forțe armate, se desfășoară un pervers și foarte vechi joc al magilor. Nici zei, nici demoni, nici tocmai oameni, însă câte un pic din fiecare, aceștia încearcă să folosească ultimele rămășițe de magie rămase în lume pentru a-și urmări propriile idei și interese. Încălcarea Celei de-A Doua Legi : Să nu mănânci carne de om!, pare suficient de sinistră pentru a face din înrobitorul Khalul, profetul gurkienilor, un antagonist înfricoșător și detestabil, dar nici restul magilor nu se dovedesc a fi mereu chiar ceea ce par și nu demonstrează deloc că toată preocuparea lor ar fi doar pentru binele omenirii. Unii fiind gata să încalce chiar Prima Lege în încrâncenarea lor de-a învinge cu orice preț.

Goodreads: The First Law Series

Recenzii Joe Abercrombie

6 COMMENTS

  1. Asa! Azvarle-mi in fata o portie tripla de mega-tentatie marca Abercrombie! Pai e frumos? 😛
    Stii foarte bine ca nu pot rezista ! Gata, am bifat in wishlist! 😀

  2. Multumesc pentru aprecierea cronicutelor la aceasta serie minunata! 🙂 Am notat cu maxim de stele fiecare volum. 🙂 Mili si Iasmi mi-au facut acum o surpriza si mie, sa le adune pe toate intr-o prezentare completa a seriei in cadrul initiativei lor de a grupa toate ciclurile importante in articole integratoare, unde sa fie usor de accesat de catre cititori. 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.