Sfaturi al naibii de bune (pentru oameni talentați!) de George Lois

Titlul: Sfaturi al naibii de bune (pentru oameni talentați!)
Titlul original: Damn Good Advice (For People With Talent!)
Traducerea: Andra Enescu, Cătălina Pohoață, Ruxandra Luca
Editura: Art
Colecția: Guerrilla de pe noptieră
Categoria: Lifestyle&Popcult
Nr. de pagini: 176

     Cartea aceasta vine ca și suport pentru cei care vor să se bucure la maximum de latura lor creativă, pentru cei care visează la o carieră de succes în publicitate, pentru cei care vor să atingă și să mențină succesul în viața lor. Pentru cei care vor să se folosească de talentul lor înnăscut sau dobândit.

   Ceea ce susține George Lois este faptul că fiecare dintre noi are un talent, toți suntem creativi, dar ceea ce ne diferențiază este dorința de a ne folosi de ceea ce avem deja și de ceea ce reușim să învățăm pe parcurs.
Dacă mă întrebi pe mine, sfaturile prezentate de autor în paginile cărții nu sunt tocmai al naibii de bune, sunt doar demne de luat în seamă și de aplicat.

    Mi-a plăcut mult cartea chiar la început pentru că George Lois împarte oamenii în patru mari categorii: foarte deștepți, deci silitori, foarte deștepți, dar leneși, proști, deci leneși, prost, dar silitor – deși nu știu cum vine asta. Iar avertismentul lui a fost clar încă de la început. Întreabă retoric de ce ai citi cartea dacă te încadrezi în ultimele două categorii.

     Cartea aceasta, pe lângă aceste sfaturi, se bucură și de o grafică mai specială. Este genul de carte ”cu poze”. Da, e și foarte ușor de citit, exprimarea este lejeră și plină de umor, iar grafica oferă un plus de libertate.
Poate că te întrebi de ce am citit o astfel de carte? Ce-am învățat din ea, cu ce am rămas după lectură. La modul cel mai sincer, am citit cartea din nevoia de a mă detașa puțin de cotidian, de a mă relaxa și pentru a face puțină pauză între lecturile solicitante care urmau.

      Cartea Sfaturi al naibii de bune cuprinde 120 de îndemnuri utile și aplicabile în domeniul publicității, dar și în viața de zi cu zi. Este dacă vrei și o carte de dezvoltare personală pentru că spune foarte clar care să fie atitudinea ta dacă îți dorești să reușești. Învață clar și pe oricine cum să nu renunțe devenind naiv, laș și fără pic de perspectivă.
”Cei care tac atunci când ar trebui să-și ridice glasul se transformă în bărbați lași”.
Nu-i destul de clar mesajul acesta: trebuie să știi când anume să ridici vocea dacă vrei ca ceilalți să danseze după muzica ta.
Ce mai spune cartea asta mică? Spune multe, dar printre aceste multe cuvinte, îndeamnă pe oricine să-și urmeze calea, fără pic de teamă, fără rezerve și scenarii sumbre. Știu că ai auzit de atâtea ori de la cei de lângă tine cel mai egoist sfat pe care ți-l poate da cineva: ”Nu, mai bine nu fă pasul asta. Mai bine fă cum spun eu, ai grijă să nu fie mai rău” Serios? Mai rău decât să nu încerci? Mai rău de atât ce poate fi?

     Un alt fapt valoros este Munca. Muncește din greu dacă vrei rezultate, căci degeaba ai idei. Ideea genială fără muncă este nulă. Câți nu au idei, dar rămân cu ele în minte pentru că nu au bani sau alte resurse. Dar pe lângă astea, nu au nici chef de muncă.
Mulți își doresc să fie creativi, să aibă parte de transformarea vieții lor, dar nu renunță la teamă/precauție. Iar alții cred cu tărie în faptul că munca în echipă îi poate ajuta/salva/scoate din încurcătură. Lois spune așa:
”Munca în echipă poate funcționa când construiești o șură, dar nu poate crea o Mare Idee. Toată lumea crede în co-creativitate. Eu nu. Fii încrezător în talentul tău propriu, special și personal.”.
Dar nu uita: atunci când ai încredere în tine, în ceea ce știi şi în ceea ce faci, poți renunța la reguli, poți încerca orice și pe orice cale, dar până nu reușești nu te opri.

      Nu uita niciodată umorul acasă. Nu-l lăsă să doarmă în patul tău. Ia-l cu tine peste tot. Și folosește-l, căci de asta ți-a fost dat. Umorul te poate scoate din încurcături mari și da, te ajută să fii și foarte creativ.
Poate că cel mai ciudat, glumeț sfat, dar totodată cel mai bun este să nu-ți tăiești viața dormind. Sau să nu trăiești niciodată pentru a dormi. Somnul ucide creativitatea, deci reușita.
Nu știu cât de bune sunt sfaturile din cartea scrisă de George Lois, dar cred că merită o șansă, merită să înveți poate și numai faptul că nu trebuie să renunți niciodată.
Recomand cartea pasionaților de dezvoltare personală, dar și celor care au nevoie de idei pentru a redeveni creativi și plini de energie și de dorință. Dar și celor care lucrează în promovare și publicitate.

Lectură plăcută!

logo Editura Art

Cartea Sfaturi al naibii de bune (pentru oameni talentați!) de George Lois este oferită spre recenzie de către Editura Art. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Art. Apariţiile de carte şi promoţiile editurii pot fi urmărite pe site, dar şi pe pagina oficială de Facebook.

Autor: Laura Apetroaie

10 COMMENTS

  1. Nu am citit pana acum carti de genul acesta, dar din recenzie pare destul de interesanta. Nu stiu cand sau daca o voi citi, dar o adaug pe lista de lecturi.

  2. frumoasa prezentare!felicitari,dar nu ma atrage genul. locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.