“Cărţile sunt cei mai tăcuţi şi mai credincioşi prieteni; ele sunt cei mai înţelepţi sfătuitori şi cei mai răbdători profesori.” Charles W. Elliot

Curiozități despre cărți | Știați că | Literaturapetocuri.ro

Curiozităţi despre cărţi şi autorii acestora

Cărţile sunt cei mai tăcuţi şi mai credincioşi prieteni; ele sunt cei mai înţelepţi sfătuitori şi cei mai răbdători profesori.Charles W. Elliot

Sau

 “Cartea este un cadou pe care poţi să îl desfaci o dată, şi încă odată, şi încă odată…” Garrison Keillor

   Există curiozităţi despre orice.

    Astăzi mi-am propus să vorbim de curiozităţi despre cărţi şi autorii acestora. Pentru fiecare dintre noi, un periplu prin lumea cărţilor este fascinant şi ne captivează prin multitudinea de informaţii uneori amuzante, alteori surprinzătoare. Am cules pentru dumneavoastră următoarele curiozităţi:

   “Cea mai mică carte din lume este „Cameleonul lui Cehov”, măsoară 0,9 mm atât în lungime, cât și în înălţime, nu e mai mare decât un bob de sare, şi se află în posesia lui Mark Palkovic, un bibliotecar american. Uimitor este faptul că această carte are 30 de pagini și 3 ilustraţii color.”

   “Cea mai mare carte din lume „Acesta este Mohamed” are 420 de pagini realizate dintr-un material de amestec de hârtie și piele, o înălţime de cinci metri şi cântăreşte aproape o tonă şi jumătate, evaluată la 2.300.000 de euro. Gigantul document prezintă viaţa profetului Mahomed şi a fost tipărită în Germania şi montată în Dubai.”

   “Cea mai veche carte din Europa a fost cumpărată cu peste 10 milioane de euro de către Biblioteca Naţională a Marii Britanii. Manuscrisul de mărimea unei palme datează din secolul al VII-lea. El este o copie în latină a Evangheliei după Ioan şi a fost descoperit în mormântul Sfântului Cuthbert, în anul 1104. Reprezentanţii instituţiei spun că exemplarul achiziţionat este una dintre cele mai importante cărţi din lume.” Curiozităţi despre cărţi

   “Cea mai citită carte din lume esteBiblia, vândută în 3,9 miliarde de copii în toate variantele ei. Popularitatea Bibliei este datorată credinţei oamenilor potrivit căreia Biblia a fost scrisă sub harul şi influenţa Divinităţii. Biblia a fost scrisă pentru aproximativ 16 secole, și este o colecție de 66 de cărți.”

   “Cea mai vândută carte pentru copii din lume este seria Harry Potter a scriitoarei J.K. Rowling, formată din 7 volume, vândută în 450 de milioane de exemplare.”

   “Cea mai scumpă carte din lume a fost cumpărată de Bill Gates pentru suma de 30.8 milioane de dolari. Cartea este Codex Leicester a lui Leonardo Da Vinci.

   “Cea mai veche carte de bucate din lume este o tabletă de lut babiloniană, inscripționată în akkadiană. Aceasta datează din anul 1750 Î. H., de pe timpul lui Hammurabi. “

   “Un scriitor croat a înregistrat un nou record mondial, realizând cea mai grea carte din lume – un volum despre viața fostului lider croat Franjo Tudjman. Cartea gigantică are 3.604 de pagini și cântărește 12 kilograme.”

   “Jurnalul Annei Frank este cea mai vândută carte non-ficţională din lume. Cartea este jurnalul unei fetiţe de treisprezece ani, evreică, care în timpul invaziilor naziste a stat ascunsă într-o clădire, în Amsterdam. Pe perioada “autodetenţiei” fetiţa a scris jurnalul care a fost vândut în 27 milioane de copii. Asta pentru că adolescenta credea ca “hârtia e mai răbdătoare ca omul.”

  “„Bibliosimia” este un termen atribuit plăcerii de a mirosi cărți vechi.”

  “Shakespeare a inventat aproximativ 1700 de cuvinte.”

   “Inițial romanul Mândrie și prejudecată de Jane Austen se numea Primele impresii.”

  Știați că J.R.R. Tolkien era șofer de profesie? Mai mult decât atât acesta era foarte nepriceput în acest domeniu, iar noaptea sforăia, ceea ce îl făcea să doarmă în baie pentru a nu o deranja pe soția sa. Mai mult decât atât, acestuia nu îi plăceau deloc francezii.”

  “Tolstoi avea o înălțime de peste 2 metri. Acesta avea însă un obicei foarte prost: jocurile de cărți pe bani. În timpul unui joc de trei zile și două nopți acesta și-a pariat casa pe care a pierdut-o.”

   “Cum pe vremea aceea nu existau nici maşini de scris şi nici calculatoare, soţia lui Tolstoi a trebui să copieze de mână tot romanul Război şi Pace. De 7 ori!

   “În 1939 Ernest Vincent a scris un roman care avea peste 51.000 de cuvinte însă niciunul nu conținea și litera e.”

   “Hobby-ul lui Charles Dickens era hipnoza. Acesta a încercat de mai multe ori să o adoarmă pe soția sa cu ajutorul hipnozei.”

   “La înmormântarea sa, Victor Hugo a fost însoțit de peste două milioane de oameni.”

  “William Shakespeare era singurul membru inteligent al familiei, restul erau analfabeți.”

   “Charles Dickens dormea şi scria întotdeauna cu faţa spre nord.”

 “Honore de Balzac adora cafeaua, în decursul unei zile el consuma 50 de ceşti de cafea tare, turcească. Dacă nu avea posibilitatea să fiarbă cafeaua, scriitorul sfărâma boabele şi le mesteca.”

   “Lui Edgar Allan Poe îi era frică de întuneric. Posibil una din cauzele care a dus la această fobie a fost faptul că în copilărie viitorul scriitor a învăţat…în cimitir.”

   “Marin Preda nu a scris niciodată cu pixul sau creionul. Scria cu un stilou cu peniţa de aur, care după moartea lui nu a mai funcţionat niciodată. Peniţa era tocită mai mult într-o parte şi pentru a scrie cu el trebuia să ştii să îl ţii şi în ce poziție să îl apleci, dar nimeni nu a reuşit să îl facă să scrie.”

   “Manuscrisul original al romanului lui Steinbeck, Despre şoareci şi oameni, a fost mâncat de un câine.”

   “Voltaire leşina ori de câte ori mirosea trandafiri.”

   “În copilărie, Roald Dahl a lucrat ca degustător la fabrica de ciocolată Cadbury. Mulți ani mai târziu, autorul scrie cartea „Charlie și fabrica de ciocolată”. Este posibil ca experiența sa de degustător să-i fi servit ca inspirație.”

  “Gabriel Garcia Marquez a refuzat în repetate rânduri ca magistralul său roman Un veac de singurătate să fie ecranizat.”

   Voi încheia acest articol cu o relatarea referitoare la apariţia cărţii.

   “De-a lungul civilizaţiei umane, omul a căutat şi a dezvoltat suporturi de scriere pentru transmiterea informaţiilor. Primele au fost tăbliţele din argilă. A urmat foiţele din papirus şi sulurile de pergamente din piele de animale. Hârtia a fost invenţia chinezilor, iar germanul Gutenberg este părintele tiparului.

    Cartea, ca suport de scriere, are  o istorie veche de 5.000 de ani. De-a lungul ultimelor cinci milenii, omul a căutat şi a dezvoltat diverse forme pentru transmiterea informaţiilor pe suport de scriere, ajungând de la tăbliţele de argilă din Mesopotamia la e-reader-urile şi tabletele performante, disponibile astăzi în toate ţările civilizate. Istoria cărţii se împleteşte de milenii cu istoria civilizaţiei umane.

   La început a fost argila. Acesta era materialul din care au fost confecţionate primele suporturi de scriere, iar invenţia aparţine mesopotamienilor. Descoperirile făcute de arheologi în apropierea oraşului mesopotamian Uruk atestă faptul că cele mai vechi suporturi de scriere erau folosite pentru ţinerea unor evidenţe ale oraşului.

   Pentru a ”nota” pe tăbliţe, oamenii din antichitate trasau caractere în tăbliţele de argilă cât încă erau umede. Tăbliţele erau băgate în cuptor până se întăreau, iar inscripţiile rămâneau clare. Pe lângă tăbliţele de argilă, ţesăturile au fost vreme de câteva sute de ani, suport pentru scrierea şi transmiterea informaţiilor. Chinezii obişnuiau să scrie pe mătase cu ajutorul pensulelor.” Curiozităţi despre cărţi

Cu drag, Iliuţa!curiozitati
Surse: libruniv.usarb.md; blogdecarti.ro; bunadimineata.ro; diez.md; adevarul.ro

16 COMMENTS

  1. Wow!!! Interesante lucruri. Unele lucruri le stiam, prea putine insa. Mi se pare un lucru deosebit sa scrii de mana un roman imens de atatea ori 🙂 . Sotia lui Tolstoi chiar a facut un lucru deosebit pentru acele vremuri 🙂
    Multumesc Iliuta pentru informatiile oferite 🙂 .

  2. Este unul dintre cele mai interesante articole pe care le-am citit, din categoria „curiozitati”. Foarte interesante lucruri, chiar nu stiam. Felicitari pentru acest articol! locco_smiley_10

  3. Felicitari draga mea!si de aceasta data ne incanti cu informatii pe care nu le stiam,bine unele din ele,bine,bine,majoritatea 😉 locco_smiley_21

  4. Imi place la nebunie articolul. <3 Imi place sa aflu noi lucruri in legatura cu minunatele carti. 😀 Sunt multe informatii de care nu am auzit in viata mea(nu ca ar fi prea mare, dar..) Multumesc pentru ocazia de a citi aceste curiozitati! Bravoo! Si astept mai mult. locco_smiley_10 locco_smiley_9 locco_smiley_37

  5. Nu pot sa imi imaginez cum arata o carte scrisa pe un bob de sare. Foarte interesant articolul, mi-a placut.

  6. Am auzit de mesaj scris pe un bob de orez,dar mi-e imposibil sa-mi imaginez o carte atat de mica.Multumim Iliuta,ca de obicei super interesant articolul.Felicitari! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.