De trei ori miracol de Glenn Cooper - Editura Rao - recenzie

De trei ori miracol, de Glenn Cooper – Editura Rao – recenzie

De trei ori miracol 

O conspirație religioasă

THREE MARYS

AUTOR – GLENN COOPER

EDITURA – RAO Distribution,2018/2021

Traducere din limba engleză

Pagini – 345

Despre autor

  „GLENN COOPER este un scenarist de thriller la nivel  internațional. Cărțile sale au fost traduse în 31 de limbi și s-au vândut în peste 6 milioane de exemplare. Până în prezent, Cooper a scris șapte romane, toate devenind bestselleruri internaționale. Trilogia sa Biblioteca morții este în prezent adaptată ca serial tv de Pioneer Pictures. Romanele lui Cooper sun thrilleruri intelectuale conspirative, pline de suspans, caracterizate prin multiple călătorii în timp presărate adesea cu evenimente istorice reale. În plus, fiecare dintre cărțile sale pune în evidență o mare temă filosofică: soarta și predestinarea, natura răului, concepțiile vieții de apoi, învierea și interfața dintre știință și credință. Cooper a absolvit Universitatea Harvard, Magna Cum Laude, cu un B.A. în Arheologie. A urmat Școala de Medicină a Universității Tufts, apoi a practicat medicina internă cu specializarea boli infecțioase în spitale, clinici și tabere de refugiați din zonele de conflict înainte de a se alătura industriei biotehnologiei, unde a fost CEO al mai multor companii cotate la bursă. În prezent,este președintele Lascaux Media, o companie care produce thrillere și filme horror.”

  Am citit acest roman înainte de finalul anului 2021, dar am tot amânat să scriu despre el deoarece a fost o surpriză pentru mine. Am citit multe cărți istorico-religioase de ficțiune și nu credeam că în urma acestei lecturi voi rămâne al fel de impresionată de o nouă viziune ce are la bază lupta dintre credință și religie sau lupta pentru a demonstra care dintre ele au impact mai mare asupra populației. Dintotdeauna oamenii s-au împărțit în trei categorii: cei care cred în istoria religiei, cei care cred în știință și cei care cred în ambele. Eu fac parte din a treia categorie și mărturisesc că am citit acest roman cu sufletul la gură să aflu în care direcție vrea autorul să meargă.

  De trei ori miracol este al doilea roman din seria Cal Donovan. Un fel de Robert Langdon al lui Dan Brown. Sigur termenul de comparație este doar pentru genul abordat, diferența făcând-o stilul unic abordat de fiecare autor în parte.

  Cal Donovan este profesor de arheologie și religie la Harvard, în secret este unl dintre persoanele de încredere al  lui Papa Celestin. Persoana care-l ajută în rezolvarea unor probleme confidențiale și care trebuie investigate. Cal este nu doar inteligent ci și un bun cunoscător al istoriei religioase ceea ce îl face neprețuit și corect în analizarea probelor descoperite pe parcursul anchetelor desfășurate pentru Papa Celestin.

  Misiunea actuală este cu atât mai dificilă pentru că toată lumea vorbește de un miracol, iar  întrebarea principală este dacă situația se poate explica rațional, științific, biologic sau spiritual-religios. Trei adolescente virgine sunt însărcinate, ele locuiesc în diferite colțuri ale lumii și toate se numesc Mary. Două dintre ele dispar, iar cealaltă este răpită. Investigația lui Cal Donovan nu este ușoară, roagă un prieten să-l ajute, acesta este în pericol și se încearcă să le pună piedici în aflarea adevărului. Toate cele trei cazuri sunt asemănătoare, amintirile lor sunt puține și la fel. Întrebarea ce stă pe buzele tuturor este dacă aceste fete poartă fiecare în pântec pe Fiul lui Dumnezeu. În timp ce Cal investighează informațiile și dovezile, fetele sunt cazate la un conac impresionant și de ele are grijă o doamnă drăguță de care se simt atașate. Păzite și totodată tratate regește, cu toate poftele împlinite din punct de vedere material, o diferență enormă față de mediul din care provin, fetele se împrietenesc în ciuda faptului că vorbesc limbi diferite și au firi diferite.

  Foarte impresionantă viziunea autorului asupra acestui aspect biblic, dacă Fecioara nu ar mai fi doar una, Maria, mama lui Isus Hristos, ci am avea mai multe, și mai mulți Mântuitori? S-ar naște o altă religie?

  Acest roman nu este doar despre miracolul propriu-zis, ci despre prăbușirea religiei catolice și înființarea unei noi religii. Lupta pentru putere nu s-a dat niciodată doar în politică, Religia este un alt fel de putere exercitată asupra oamenilor. Îndoiala se strecoară ușor în sufletele celor slabi și totul devine incert.

  DE TREI ORI MIRACOL este un roman imprevizibil, plin de suspans, care pune sub semnul întrebării adevărul interior, credința și loialitatea. Un thriller excelent care te ține cu sufletul la gură și care te surprinde cu un final neașteptat. Sper că v-am făcut curioși să aflați care este calea pe care o urmează scriitorul la finalul cărții. Învinge credința printr-un nou miracol sau știința cade în mâinile nepotrivite. Indiferent dacă finalul se încadrează în gusturile cititorilor sau nu, parcursul acțiunii, despre care am evitat să vorbesc este de excepție. Citiți!

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

6 COMMENTS

  1. Oooo,ma impresionat și pe mine cartea și am vrut sa scriu despre ea.eu nu reușeam fără sa dau mai multe spoilere! Cartea are acțiune cat cuprinde și da ai dreptate cu paralela facuta între eroul din cartea lui Dan Brown.
    Mi- a părut rau pt.final…
    Mulțumesc pentru recenzie!

  2. Felicitari pentru recenzie Vero! Am si eu cartea,e drept inca necitita. Mi-a placut foarte mult si cealalta carte a autorului.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.