Tentația de A. Stephanie – vol.1 Nimic dupa noi (trilogie)

Tentația de A. Stephanie – vol.1 Nimic dupa noi (trilogie)

„Oare ce faci dacă îți întâlnești sufletul pereche ... la momentul nepotrivit?” – Lauren Kate.

Tentația de A. Stephanie - vol.1 Nimic dupa noi (trilogie)

Tentația, de A. Stephanie – vol. 1 Nimic după noi (trilogie)

 recenzie

Titlu: Tentația
Autor: A. Stephanie
Editura: Smart Publishing
Anul: 2016
Pagini: 448

    Dacă dragostea s-ar putea reduce la o formulă matematică, prin care necunoscuta să fie logic dedusă și precis stabilită, lucrurile pe pământ ar fi, cu siguranță, mai simple. Dar nu e chiar așa… iar atunci când dragostea apare în complexul decor al îndoielii, fiecare clipă a existenței e însoțită de trăiri intense, de clipe tensionate și de teama de a lua decizii.
   Citind „Tentația” de A. Stephanie, urmărești traiectoriile ascendente ale sentimentelor tinerilor aflați la vârsta la care deciziile par să nu aibă logică și sunt însoțite de adevărate taifunuri lăuntrice.

    Trecând de părerile aflate chiar pe primele pagini ale cărții, păreri care-ți trezesc curiozitatea, intri deja într-o stare de suspans, așteptările cresc, iar povestea nu dezamăgește deloc, dimpotrivă, te poartă într-un tumult al emoțiilor, al indeciziilor, al răzgândirilor în care cititorului îi este imposibil să nu se implice.
„Tentația” e o carte trăită sub presiunea emoțiilor, e un segment care pare rupt din realitatea zilelor noastre, expunând dileme și frământări trăite la vârsta iubirilor vulcanice.
    Deși personajele creează o figură matematică, frământările lor sunt departe de a se rezolva apelând la formule. Subiectul cărții este de actualitate, acesta reprezentând confuziile create de instabilitatea sentimentelor și modul în care tinerii devin uneori spectatorii propriilor vieți, minunându-se chiar ei înșiși de gradul mare de nehotărâre, de instabilitate, de tumultul sentimentelor, de turnurile pe care viața le suportă atunci când se face trecerea de la adolescent la tânăr adult.
     Totul începe când Blair, o tânără aflată în priul an de facultate, realizează că relația sa cu Arden nu mai merge la fel ca înainte, iar pe fondul acestor neînțelegeri apare și intrigantul Aiden, fratele geamăn al lui Arden, un personaj care dă peste cap existența fetei și nu numai. După ce face câteva confuzii între cei doi frați (în ipostaze nu tocmai decente), Blair are de făcut față unor încercări ale vieții demne de un film cu mult suspans.
     Personajele sunt tipologii ale societății actuale, iar circumstanțele în care ele se desfășoară nu sunt altceva decât decorul actual al unei epoci în care dragostea, deși ultrastudiată de către mii de specialiști, rămâne totuși o mare dilemă.
     Cartea are un ritm alert, episoadele de ironie alternează cu gândurile meditative, cu frământările personajelor, desfășurate în cele 30 de capitole în care autoarea precizează în titlu personajul căruia îi aparține mărturisirea. În acest fel, cititorul află nu doar versiunea lui Blair, ci și a lui Aiden.
     Acțiunea se transformă într-un incitant duet al pasiunilor ținute în frâu, pasiuni care ajung la apogeu și apoi răbufnesc cu scene picante, cu excese de furie, cu regrete și cu îndrăzneli. Pe lângă dilemele legate de iubire, Blair se mai confruntă și cu probleme de familie, fiind afectată și de neînțelegerile dintre părinții săi. Din punctul de vedere al situațiilor conflictuale, „Tentații” este un episod copiat din realitatea zilelor noastre. Trăim într-o epocă în care teoretizăm mult conceptul de comunicare, însă nu se știe din ce motive, nu îl aplicăm în cadrul relațiilor.
     Personajul feminin Blair trece de la inocență la pasiune, de la tristețe la momente de extaz, trăind cu maximă intensitate fiecare clipă. Arden și Aiden sunt doi frați gemeni care par să întruchipeze firi diferite, însă fiecare având caractere surprinzătoare.
     Dacă Blair se va îndrăgosti de Aiden, dacă Arden va dispărea definitiv din viața sa… toate acestea le veți afla pătrunzând în tainele acestei minunate cărți – „Tentația”.
     Cartea se citește ușor, dialogurile dintre personaje fiind deseori picante:

„-Poate ar trebui să pleci, am spus, sigură pe mine.
-Ești cumva iubita lui? s-a răstit la mine.
Am zâmbit.
-Nu-i treaba ta.
A pufnit iritată, apoi s-a întors spre Aiden și a spus pe un ton amenințător:
-Îl vreau înapoi și n-o să mă las bătută.
-E cam târziu pentru asta.”

„-Iubito, dormi? Am auzit vocea lui Aiden ca prin vis.
-Nu, am mormăit eu.
-Mută-te cu mine.
M-am înecat cu propria salivă, cu propria limbă și cu propriile cuvinte care mi-au rămas în gât.
-Dorm, am spus, cu respirația sacadată.”

    Iată și alte fragmente din carte:

„Iubito, m-ai băgat într-un mare rahat. Știu că ți-am spus să nu te îndrăgostești de mine, dar al naibii să fiu dacă tu n-ai început să te plimbi prea mult prin mintea mea. De fapt, iubito, uită ce am spus.”
„Undeva, între momentul în care am întâlnit-o prima oară, iar ea s-a abandonat în brațele mele, până în acel moment în care ea îmi cerea siguranță, m-am îndrăgostit de ea.”
„-Sensibilo, a rânjit.
Am luat ceașca și mi-am turnat cafea. Eram prea nervoasă ca să-l întreb dacă voia și el.
-Arogantule.
-Panicato.
-Ticălosule, am zis îmbufnată, făcându-mi mâinile căuș în jurul ceștii.”

    În final, vă voi dezvălui doar motto-ul de la începutul cărții: „Oare ce faci dacă îți întâlnești sufletul pereche … la momentul nepotrivit?” – Lauren Kate. Întrebarea este motivul frământărilor personajelor din carte și, de ce nu, poate fi subiect de meditație pentru cititori, indiferent de vârstă.
„Tentația” nu este doar primul volum din trilogia „Nimic după noi”, ci este o carte după care rămâi ca într-o stare de transă, gândindu-te cât de complex este acest sublim sentiment – iubirea.

    A. Stephanie este o scriitoare cu o mare abilitate de a așterne emoția pe hârtie și de a te ține captiv în poveste, de a te face părtaș la dilemele personajelor. Nu pot să mai adaug decât că aștept cu nerăbdare și următoarele volume.

Cartea Tentația – A. Stephanie poate fi comandată de pe site-ul personal al autoarei- astephanie.ro

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

15 COMMENTS

  1. Pare interesanta cartea. Cel putin recenzia ta asta ma face sa cred. De unde se poate lua cartea?

  2. Felicitari pentru recenzie! Si da, vreau si eu sa citesc aceasta carte! Si asta se datoreaza recenziei pe care ai scris-o.

  3. Cartea e, intr-adevar super. Eu am citit-o inca de cand autoarea o publicase pe wattpad. Dar, recunosc, as reciti-o oricand.

  4. frumoasa prezentare rodica si tentanta! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.