Toll – Neal Shusterman – Editura Young Art – recenzie

Toll – Neal Shusterman – Editura Young Art – recenzie

Toll - Neal Shusterman - Editura Young Art - recenzie

Toll – Neal Shusterman – Editura Young Art – recenzie

Titlu: Toll

Titlu original: The Toll

Autor: Neal Shusterman

Traducere: Dan Dobos

Editura: Young Art

Data apariţiei: 2023

Nr. de pagini: 632

Gen: Dystopia; Young Adult

Seria Arcul Secerii: 1. Secera; 2. Tunetul; 3. Toll

  Scufundarea Endurei aduce cu sine cea mai de temut consecință pentru omenire: tăcerea Tunetului. Cu excepția lui Toll, acesta îi declară necurați pe toți, lăsându-i astfel fără scop și călăuzire directă. Devenit unica legătură cu Tunetul, tânărul va fi unul dintre instrumentele principale cu ajutorul cărora omenirea va face următorii paşi spre evoluție. Însă planurile Tunetului întâlnesc multe obstacole, de la autoproclamatul Tăiș Suprem Goddard şi sectele de tonişti care scapă de sub control, până la revelații surprinzătoare, probleme de filosofie și principii care le vor dicta un nou parcurs. Între timp, Citra şi Rowan se trezesc regenerați într-o lume care se străduieşte să-şi găsească sensul, în vreme ce ei încearcă să se regăsească pe sine.

  Am terminat de citit trilogia Arcul Secerii și mă simt tristă pentru că am fost nevoită să-mi iau la revedere de la personajele pe care am ajuns să le înțeleg și să le îndrăgesc într-un timp atât de scurt, dar și mulțumită pentru că mi-a plăcut felul în care s-a încheiat povestea. De fiecare dată când îmi îndrept privirea spre cele trei cărți scrise de Neal Shusterman, îmi reamintesc evenimentele care m-au impresionat cel mai tare. Unele dintre ele mi-au adus zâmbetul pe buze și o fărâmă de speranță, altele mi-au bulversat complet, dar au fost și câteva evenimente care m-au oripilat. Am trăit povestea la intensitate maximă pentru că m-am temut pentru soarta celor trei personaje pricinpale: Citra Terranova, Rowan Damisch și Greyson Tolliver, cunoscut ca și Toll. Nu pot spune că este o trilogie de excepție, dar are toate elementele unei lucrări de calitate. Fiecare volum în parte este plin de aventuri, trădări, minciuni, comploturi, rivalități, intrigi politice, scene dramatice, dar și momente romantice. De altfel, mi-a plăcut că, în tot acest univers terifiant, în care cei doi tineri, Citra și Rowan, au fost împinși de la spate să facă ceva împotriva voinței lor, un element delicat și-a făcut simțită prezența: dragostea.

  Din păcate, ,,Toll”, al treilea volum din seria Arcul Secerii, nu a reușit să mă impresioneze precum ,,Secera” și ,,Tunetul”, nu a mai avut aceeași încărcătură emoțională cu care mă obișnuisem, acțiunea a fost un pic mai lentă  pe alocuri, Goddard nu mi s-a mai părut un lider înfricoșător, însă mi-a plăcut că mi-a oferit oportunitatea de a descoperi noi perspective și detalii asupra laturii politice a secerilor și a legilor care fac sistemul să funcționeze. Despre final nu pot să ofer detalii, dar pot spune că mi-a plăcut, în afară de un aspect, acela că a fost puțin cam exagerat. Însă, ce m-a nemulțumit pe mine, într-o oarecare măsură, a fost lipsa momentelor romantice și că reîntâlnirea dintre cei doi protagoniști, Citra și Rowan, a avut loc foarte târziu, aproape de finalul cărții.

  Pentru cei care nu au citit primele volume ale seriei, am să fac o scurtă prezentare, cine sunt personajele principale, ce este Tunetul, ce reprezintă secerile, evitând pe cât posibil spoilerele, pentru a înțelege mai bine situația din prezent.

  Lumea imaginată de Shusterman este o utopie, care în volumul al treilea devine distopie, acțiunea având loc într-un viitor îndepărtat, în care oamenii pot trăi pentru totdeauna fără boală și foamete, fără sărăcie și războaie. Moartea a fost practic eliminată, datorită progreselor tehnologice, iar un sistem informatic avansat, cunoscut ca Tunetul, controlează societatea. Oamenii pot fi reînviați după moarte sau se pot regenera la un sine mai tânăr. Dar toate acestea au dus la o altă problemă: suprapopularea. De aceea există în lume Secerile, o clasă socială specială, care ucid oamenii, pe baza anumitor statistici. Nu se spune oficial ,,omor” pentru că nu e corect din punct de vedere moral, ci ,,spicuire”. Cu toate că sufletul unei Seceri trebuie să rămână pur, câteva au devenit corupte, precum Secera Robert Goddard, iar spicuirea s-a transformat într-un sport sângeros. Din cauza faptului că există separația dintre seceră și stat, Domul Secerilor nu e supus concepției Tunetului despre respectarea eticii. Practic, Tunetul este conducătorul perfect într-o lume perfectă, dar nu are niciun control asupra Domului Secerilor. Ceea ce înseamnă că trebuie să îndure toate atrocitățile pe care Secerile corupte le comit. Totuși, Citra Terranova (Secera Anastasia) și Rowan Damisch (autodenumit Secera Lucifer) încearcă amândoi să îndrepte lucrurile: el, din exterior, pornind în misiunea de a ucide Secerile corupte, iar ea, din interior, luând vieți cu o compasiune ieșită din comun. În mod firesc, Goddard ar fi trebuit să fie anchetat și descalificat, punând astfel capăt candidaturii sale pentru funcția de Tăiș Suprem, însă a avut loc scufundarea Endurei, insula unde erau adunați Marii Ucigași care anchetau cazul. Citra și Rowan au fost închiși într-un seif de către Secera Curie, pentru a-i salva și au fost înghețați înăuntru când Endura a intrat sub mare.

,,Fiind seceră, ştia totul despre numeroasele moduri de a muri. Hipotermia era mult mai acceptabilă decât privarea de oxigen. Amorţeala era preferabilă horcăiturilor disperate după aer. Ea și Rowan se ținuseră în braţe, bazându-se doar pe căldura corporală, până când aceasta începuse să dispară. După aceea tremuraseră unul în braţele celuilalt până le fusese prea frig ca să mai tremure și-și pierduseră cunoștința.”

  În ,,Toll”, ultimul volum al seriei, aflăm că au trecut trei ani de când Citra și Rowan au dispărut și de când Tunetul a declarat întreaga omenire necurată. Scufundarea Endurei i-a afectat pe toți și l-a făcut pe Tunet să tacă, iar singurul care-l mai putea auzi era Greyson Tolliver, care între timp a devenit Toll, profetul toniștilor (dușmanii a tot ce reprezentă secererile), consolând oameni disperaţi și impresionați şi transmițând sfaturi înțelepte de la Tunet. Bineînţeles că Tunetul a continuat să mențină lumea în funcţiune cu aceeaşi precizie perfect reglată ca și înainte; făcea ceea ce considera necesar pentru rasa umană în ansamblu, însă aceasta a fost obligată să înfrunte consecințele acțiunilor sale colective. Cât despre Goddard, acesta s-a autoproclamat Tăișul Suprem al MidMericii, a ajuns să conducă multe sectoare ale lumii și să dețină controlul aproape deplin asupra spicuirii și asupra modului în care aceasta era efectuată, introducând reguli care să permită secerilor corupte să spicuiască câte persoane doresc, deși înainte exista o anumită normă. Însă multe seceri au ales să se autospicuiască, în loc să se supună noii ordini a lui Goddard.

,,Marele Tăiș Goddard intenționează să-și impună voința asupra întregii NordMerici și, poate, asupra întregii lumi. Fără un Dom și Mari Ucigași care să-i controleze ambiția, ne temem că influența lui va crește ca un cancer din Era Mortalității.”

  Între timp, secerile amazoniene sunt interesate de recuperarea unor artefacte neprețuite, care pot fi găsite în ruinele Endurei. Echipajul căpitanului Jerico Soberanis reușește să recupereze intact Seiful Relicvelor şi Viitorurilor, dar în interior sunt găsite trupurile ilustrei Seceri Anastasia (Citra Terranova) și a celebrei Seceri Lucifer (Rowan Damisch), care ulterior sunt regenerați separat. Citra/Anastasia este dusă într-un centru de regenerare unde descoperă că Goddard este puterea dominantă pe un întreg continent și că există seceri care se opun aşa-zisei noi ordini impuse de el și care vor ca Citra să găsească o cale de a-l opri.

,,Întoarcerea din morţi a Secerii Anastasia va atrage atenția oamenilor, a spus el. S-ar putea chiar să readucă la viaţă vechea gardă, care e fragmentată și demoralizată. Atunci poate că ne vom putea luptacu Goddard.”

  Rowan/Secera Lucifer este închis într-o celulă din Fortăreața celor Trei Magi, în extremitatea estică a Amazoniei, fiind văzut ca monstrul care a scufundat Endura și considerat responsabil de uciderea Marilor Ucigași şi alte mii de oameni. Domul NordMerican, Tăișul Suprem Robert Goddard, are dovezi care atestă faptele lui. Degeaba încearcă Citra să îi convingă pe cei care i-au găsit că Rowan este nevinovat. Aceștia cred că părerea ei despre el este în mod clar înceţoșată de dragoste, şi, prin urmare, nu pe deplin demnă de încredere. Presupusa lui ticăloșie este întipărită în conştiinţa colectivă a omenirii şi nu există nicio speranţă de a schimba impresia respectivă. După ştiinţa lui, până și Tunetul crede asta, așa că singura opţiune este să scape. Din păcate, el este capturat de seceri și dus în fața lui Goddard, care are de gând să-l spicuiască într-un mod cât mai dureros. Intenționează să îl ardă de viu. Tot el cere spicuirea lui Toll, cel pe care Tunetul l-a ales pentru a fi glasul său pe pământ. Va fi salvat Rowan de la perspectiva unei morți dureroase? Va reuși Citra să convingă lumea de răutatea lui Goddard? Ce planuri are Tunetul pentru rasa umană? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile! Lectura plăcută!

,,Moartea nu era o pedeapsă suficientă pentru Secera Lucifer. Cunoscându-l pe Goddard, sfârşitul său urma să fie plin de fast și ceremonial.”

Cartea este disponibilă pentru comandă pe cartepedia.ro

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.