Japonia zbuciumată a secolului al XVI-lea

Nobila doamnă din Yodo, de Yasushi Inoue

Editura: Humanitas Fiction

Colecţia: Raftul Denisei

Traducere: Magdalena Ciubănc

Număr pagini: 360

    YASUSHI INOUE (1907–1991) s-a născut la Asahikawa, în Hokkaidō. A absolvit în 1936 Universitatea Imperială din Kyōto (estetică şi filozofie), cu o teză despre Paul Valéry. Până la sfârşitul războiului a publicat mai mult poezie, deşi a obţinut şi un premiu pentru roman (Premiul Chiba Takeo, în 1936).

    Publicat în 1955 în foileton într-un supliment al prestigioasei reviste Bungeishunjū, romanul Nobila doamnă din Yodo (Yodo-dono nikki) este o capodoperă care, îmbinând realismul sever cu lirismul dramatic, surprinde cu acuitate psihologică parcursul spectaculos și totodată tragic al concubinei seniorului Hideyoshi, personaj real, intrat în legendă.

  Chacha, eroina din Castelul Yodo, a ajuns, din victimă aruncată într-o mizerie lucie, a doua soție a comandantului Hideyoshi, unul dintre cei mai curajoși seniori din Japonia. În ambele ipostaze, ea și-a rămas întotdeauna fidelă sieși, respectând parcă un cod personal al samurailor. Ecranizat în 2007 în regia lui Hajime Hashimoto, romanul vorbește despre Japonia zbuciumată a secolului al XVI-lea, despre bătălii și campanii militare, castele impunătoare și incendii magnifice, dueluri și seppuku, banchete fastuoase, intrigi, trădări și iubiri imposibile – toate zugrăvite de Inoue cu un veritabil talent de pictor care, dincolo de amplele panorame, cu mii de figuranți, așterne pe pânză, cu delicatețe, destine.

Sursa text şi foto: Editura Humanitas Fiction

8 COMMENTS

  1. Cum a scris cineva mai sus, nici eu nu ma omor dupa cartile care au legatura cu Japonia, insa prefer sa nu arunc cu pareri negative inainte sa citesc eu personal cartea iar apoi sa pot ajunge la o parere definitiva! 🙂

  2. Ok, deci cartea asta va ajunge direct în Wishlist! Îmi doresc să aflu mai multe despre cultura japoneză și cred că acest roman ar fi un început minunat 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.