Un ghid al detoxifierii în 15 zile, de Ligia Pop-recenzie

Editura Litera
Anul apariţiei: 2017
Număr de pagini: 222
Fotografii de Raoul Pop

   Apărut în condiţii grafice deosebite la Editura Litera, ghidul Ligiei Pop este un ajutor indispensabil pentru toţi cititorii care sunt preocupaţi de sănătatea proprie şi doresc să şi-o îmbunătățeasca printr-o cură purificatoare bazată pe lichide concentrate în vitamine, fără să fie bântuiţi în această perioadă de spectrul înfometării.

  De ce avem nevoie de detoxifiere?

   Chimicalele fac parte din viața noastră vrem-nu vrem. Sunt peste tot: în apă, în mâncare (conservați, pesticide), în aer, în produsele cosmetice, în detergenți, în medicamentele pe care le luăm, ba chiar și în hainele noastre îmbibate cu coloranți. Aceste chimicale ajung în corpul nostru pe diverse căi, iar cele mai multe toxine sunt stocate în grăsimi. Ficatul este cel care se ocupă în principal de sarcina de a detoxifia corpul – alături de rinichi, colon, sistem limfatic, splină, plămâni, piele –, dar trăim în vremuri în care cantitatea de chimicale depășește capacitatea lui de a restabili echilibrul în organism.

   Deși un grad înalt de toxicitate în corp nu este considerat o boală în sine, s-a demonstrat că acumularea de toxine stă la baza multor boli cronice.

   Imaginați-vă că organismul uman este un motor, doar că unul biologic. Dacă înțelegem că un motor are nevoie de curățare de reziduuri, dacă înțelegem că o mașină de spălat are nevoie de un proces de purificare, altfel, depunerile vor scurta viața mașinii, tot așa trebuie să înțelegem că și organismul nostru are nevoie periodic de o curățare internă. La fel cum facem un duș dimineața, la exterior, tot astfel trebuie să asigurăm și curățarea corpului în interior.

   Simptomele de toxicitate în corp, care ne dau un semnal de alarmă că avem nevoie de o astfel de procedură, pot fi:

  • Îngrășare
  • Pierderea energiei, letargie
  • Indigestii
  • Dezechilibru hormonal
  • Încetinirea metabolismului
  • Imunitate scăzută
  • Alergii
  • Incapacitate de concentrare

Ce înseamnă detoxifierea?

Este un proces complex care are drept rezutat curățarea organismului de toxine prin:

  • Aport ridicat de fluide: apă, ceaiuri, sucuri de legume și de fructe
  • Sport moderat, aerobic pentru circulația limfatică – mai ales dacă schimbarea de la un stil de viață la altul este bruscă, cel puțin în perioada de acomodare
  • Probiotice și prebiotice
  • Masaj
  • Somn de aproximativ 8 ore pe noapte

   În perioada de detoxifiere trebuie să se evite consumul de alcool, fumatul, produsele alimentare de origine animală și produsele procesate.

    Ce înseamnă detoxiferea cu sucuri de legume sau fructe? Îi dai organismului maximul de nutriție cu minimul de efort digestiv. De aceea în nicio cură de detoxifiere nu se recomandă proteinele animale, tocmai pentru că sunt greu de digerat.

 

   Un ghid al detoxifierii în 15 zile explică şi exemplifică toate aceste principii de bază de la care se porneşte în procedura de curăţenie generală internă. Dar fiindcă ea nu se poate face oricum, prezintă şi paşii etapizaţi de pregătire pentru această perioadă şi de ieşire şi trecere de la ea la alimentarea obişnuită, după încheierea curei.

   Nu este o misiune uşoară, care se poate aborda superficial, de aceea oricine doreşte să ducă cruciada sănătăţii până în punctul în care se ating cele mai bune rezultate, va avea nevoie de un îndrumar profesionist de acest fel. Paşii de urmat indicaţi şi reţetele bogate şi variate, fiind cele ce vor evita ca dieta să devină o experiență traumatică de înfometare extremă şi slăbire a capacităţilor generale ale organismului.

   Pentru cei care totuşi aleg să nu meargă până la capăt cu detoxul, ghidul ramâne o culegere extraordinară, cuprinzând cele mai bune şi imaginative compoziții de sucuri naturale, indiferent dacă ele vor fi consumate numai câteva zile, cât s-a putut respecta cura de hidratare intensivă sau vor fi păstrate ca un suport alimentar delicios zilnic, de cei care au realizat cât de gustoase şi sănătoase sunt.

    Autoarea ne recomandă în preparare, storcătoarele cu presare la rece în detrimentul celor centrifugale care încălzesc lichidele, precum şi consumarea produsului imediat ce este gata, pentru a evita oxidarea şi pierderea eficacităţii sale.

    Avem selectată o listă extrem de bogată cu legume, fructe şi toate genurile de crudităţi care sunt benefice nutriţiei şi intră în reţetele concentraţiei lichide de sănătate constituită din sucurile recomandate. Toate preparatele sunt însoţite de fotografii în care arată delicios şi foarte atrăgător, iar varietatea este fantastică. Programarea servirii lor pe ore, în fiecare zi, este o condiţie importantă de urmat pentru reuşită, dar datorită diversităţii reţetelor oferite, nu vom avea niciodată senzaţia de repetitivitate în hidratare/hrănire.

   Indiferent dacă până la începerea curei, ai avut o alimentaţie tradiţională sau una vegană, corpul tău îţi va fi recunoscător pentru pauza de purificare, iar să previi nişte afecţiuni ce se pot naşte sub presiunea toxinelor, este mult mai uşor decât să tratezi boala ce-apare din lipsa de îngrijire!

„Fie ca hrana să-ți fie medicament și medicamentul hrană” (Hippocrate)

    Ligia Pop este consultantă în nutriţie şi un nume recunoscut în domeniul alimentaţiei raw food. Autoare a şapte cărţi de specialitate şi câştigătoare cu Reţete vegane fără foc în 2014  a unui premiu naţional Gourmand World Cookbook Awards la categoria Best Vegan Cookbook. Pe lângă numeroasele sale activităţi legate de nutriţia raw, este și organizatoare de  conferinţe şi expoziţii care popularizează şi prezintă argumentat beneficiile unui stil de viaţă mai sănătos şi mai echilibrat.

Cartea Un ghid al detoxifierii în 15 zile de Ligia Pop a fost oferita de Editura Litera. Poate fi comandata de pe site/ul Editura Litera

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefantcărtureşti

10 COMMENTS

  1. Felicitari pentru recenzie! Asa este, in vremurile de azi nu stii cum sa te feresti de chimicale. O carte utila!

  2. Mi-a plăcut mult recenzia! Aş vrea să o citesc şi să pun în practică ceea ce scrie, în special partea referitoare la sucurile naturale 😀

    • Multumesc, Crina. 🙂 Chiar am ramas uimit si eu ce varietate mare de retete de sucuri si ce bogatie de combinatii de fructe si legume din care se pot prepara, am gasit in ghid. Si fotografite asa fain, la calitate perfecta, de-ti venea sa le sorbi direct din poze. 😀

  3. Am citit si eu cartea aceasta. Ai punctat foarte bine toate aspectele descrise in carte. Felicitări! Într-adevăr, pentru cei care conștientizează faptul că sănătatea este primordială, această carte e un must-have!

  4. felicitari marius,bine punctat!eu beau de cativa ani blenduri de fructe in diferite combinatii si sunt foarte bune si utile

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.