Clubul Jane Austen de Natalie Jenner - Editura Rao

Clubul Jane Austen, de Natalie Jenner – Editura Rao – recenzie

Clubul Jane Austen

Natalie Jenner

The Jane Austen Society

Editura Rao /2020

Traducere: Liliana Pelici – LINGUA CONNEXION

Număr pagini: 322

   “NATALIE JENNER este autoarea bestsellerului internațional “Clubul Jane Austen”, o poveste despre înființarea, în anii ’40, a unei societăți literare în satul Chawton din Anglia, unde Jane Austen a locuit în ultima parte a vieții sale. Natalie Jenner s-a născut în Anglia, dar a emigrat în Canada în perioada copilăriei. A absolvit Universitatea din Toronto. Natalie a fondat librăria independentă Archetype Books în Oakville,Ontario, unde locuiește împreună cu familia sa și cei doi câini. Bestseller în Canada, în categoria cărților de ficțiune, volumul de debut al lui Natalie Jenner, Clubul Jane Austen, va fi publicat în peste cincisprezece limbi diferite.”

  În Chawton cu 150 de ani în urmă, în căsuța administratorului moșiei, locuise Jane Austen cu surorile ei. Acolo trăise, scrisese și era înmormântată în cimitirul satului, lângă biserică, la fel ca și sora  ei.

Povestea personajelor este punctată cam din 1932 până în 1945.

  Mimi Harrison, tânăra actriță, face un drum până în Chawton, vrând să vadă casa lui Jane Austen.

   Câteva indicații îi dă Adam Berwick, fost fermier, acum angajat pe moșia familiei Knight. Familia lui Adam fusese apreciată și binevăzută, el chiar reușise să primească o bursă la  universitate. Dar moartea fraților săi, în război, și pe urmă  a tatălui său, schimbă lucrurile. Se întoarce acasă, vinde pământul moșierului Knight și se angajează  la el. Locuia cu mama lui, aveau grijă unul de altul.

  Adam era un tip tăcut, discuta cu mama lui despre întâmplările zilei, apoi se pierdea în lumea cărților pe care le citea.

   Tânăra americancă Mimi îi vorbește cu însuflețire despre Jane Austen și motivul pentru care vrea să vadă tot ce are legătură cu scriitoarea, mai mult, e surprinsă că el nu i-a citit cărțile. Adam hotărăște să-i urmeze sfatul și cărțile lui Jane Austen îl cuceresc, recitindu-le mereu, ducându-l în alt veac, cu alți oameni și întâmplări.

   În Casa Mare, casa familiei Knight, mai locuiau urmași ai lui Jane Austen. Fratele ei Edward, fusese adoptat de familia Knight, care nu avea copii și moștenise conacul și pământurile. Actualul moșier nu reușise să facă moșia mai profitabilă, era ursuz și răutăcios, nu putea suporta turiștii, care căutau urmele scriitoarei, de altfel avea și o părere foarte proastă despre femei. Supărat că fiica lui nu s-a căsătorit și n-a avut urmași, uitând cu desăvârșire că el refuzase orice potențial pețitor, lasă conacul și moșia unui descendent de sex masculin (oricare ar fi fost acela), iar fiicei sale doar casa administratorului (dacă moștenitorul nu va vrea s-o vândă) și o sumă modestă de bani.

   Frances, o fire reținută și retrasă, nu se plânge de hotărârea tatălui, o durea mai mult răceala lui și prăpastia dintre ei.

Avocatul tatălui ei, Andrew Forrester, o iubea pe Frances din tinerețe, ar fusese refuzat de moșier.

   Devenise tăcut și singuratic deși folosea orice prilej s-o vadă pe Frances, fără să dea subiecte barfitorilor. Este uimit și revoltat când vede decizia moșierului, dar nu are ce face.

   Prietenul lui cel mai bun, care fusese coleg de școală cu el și cu Frances, era doctorul Gray, a cărui frumoasă soție murise într-un accident în casă, nu avuseseră copii.

  Doctorul consulta și trata sătenii și o admira pe Adeline Grover, tânăra profesoară din sat.

  Adeline se căsătorise cu prietenul ei din copilărie, rămăsese gravidă, dar soțul ei murise pe front și, cu toată grija doctorului, ea pierduse sarcina.

Ce-i putea oare lega pe toți acești oameni?

Dragostea și admirația față de Jane Austen și cărțile ei.

   În casa familiei Knight lucra și Evie Stone, o tânără inteligentă, talentată și ambițioasă. Fusese eleva lui Adeline, dar situația familiei ei o făcuse să părăsească școala și să se angajeze ca servitoare.

  Evie iubea cărțile lui Jane Austen și visul ei era să descopere ceva important din viața acesteia sau din scrierile ei, în biblioteca conacului. Așa că se apucă să inventarieze în secret cărțile, notându-și și diferite caracteristici ale acestora, grupându-le pe categorii.

  Moartea moșierului aduce noutăți cu privire la testament, Frances se mută într-un apartament din casa administratorului.

   Adam propune înființarea clubului și a unei case memoriale Jane Austen. Mimi Harrison și prietenul ei Yardley devin și ei membrii ai clubului. Yardley a condus la Londra, la casa  de licitații Sotheby’s, o vânzare a unor lucruri ce aparținuseră scriitoarei.

   Jack Leonard îi cumpără lui Mimi niște bijuterii și un inel, pe care i-l va da ca inel de logodnă. După licitație îi face o surpriză și o duce pentru câteva zile în sat, dar el are și alte planuri.

  O cere pe Mimi de soție și stabilesc cununia la bisericuța din sat. Chiar înainte de nuntă, Mimi, va afla la fel ca toți ceilalți, adevăratul motiv al venirii lui Jack cu ea și de ce dorise cu orice preţ s-o cucerească.

Află cu toții ce se va întâmpla cu moșia.

   Nu vă mai spun altceva decât că dragostea lor pentru autoare și cărțile ei vor aduce schimbări și împliniri și în viețile lor.

Vor reuși să cumpere casa și să deschidă muzeul?

Cum vor face?

Ce se va întâmpla cu Frances și Andrew?

Dar cu Adeline și doctorul Gray?

Cum le va fi de folos inventarierea făcută de Evie?

Ce va face Evie în viitor?

Se căsătorește Mimi cu Jack sau nu ?

Ce se va întâmpla cu ei?

Ce va face Adam? Dar Yardley?

Sunt multe întrebări și dacă veți citi cartea, pe parcurs, veți avea și mai multe curiozități.

  Autoarea nu doar că ne face cunoștință cu personajele, dar le și urmărește viața de-a lungul anilor.

  Personajele ei sunt oameni obișnuiți cu părțile lor bune sau rele, cu sentimente și trăiri intense, dar uniți de aceeași dragoste față de cărțile lui Jane Austen.

  Stilul cărții este plăcut și cursiv, astfel că vei avea impresia că ești acolo printre personaje iar finalul oglindește triumful binelui.

Iată câteva păreri avizate:

Un debut încântător și memorabil, care ne amintește de limbajul universal al literaturii, precum și de puterea cărților de a uni și de a vindeca.“ (Pam Jenoff, autoare de bestselleruri The New York Times)

Acest roman ne oferă o evadare dulce și extrem de inteligentă din cotidian…“ (People)

“Cu o sută cincizeci de ani în urmă, orașul Chawton a fost căminul lui Jane Austen, una dintre cele mai cunoscute romanciere ale Angliei, în ultimii săi ani din viață. Acum, aceasta aparține câtorva rude îndepărtate, împreună cu o moșie aflată în mari dificultăți financiare. Cum ultimele rămășițe ale moștenirii lui Jane Austen par să fie amenințate de dispariție, un grup de persoane se unește în încercarea de a păstra atât casa, cât și moștenirea scriitoarei. Un roman puternic și emoționant, care explorează tragediile și triumfurile vieții, atât la scară mică, cât și la nivel global, precum și generozitatea și compasiunea universală existente în noi toți, “Clubul Jane Austen” al lui Natalie Jenner este destinat să rezoneze cu cititorii din toate generațiile, atât prezente, cât și viitoare.”

Carte disponibilă pe site-ul editura Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

2 COMMENTS

  1. Multumesc mult pentru recomandare, Arci! Sumt ca aceasta carte e potrivita pentru mine. Povestea in sine pare desprinsa din cartile de J Austen 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.