Un sărut de neuitat - Teresa Medeiros - Colecția Iubiri de poveste

Un sărut de neuitat de Teresa Medeiros

Titlul în engleză: A Kiss to Remember

Număr pagini: 277

Editura Alma/Litera

Traducere: Adela Crăciun

Anul 2014

Seria Farleigh Sisters

1 A Kiss to Remember – Un sărut de neuitat
2 One Night of Scandal – O noapte compromițătoare
3 Yours Until Dawn – A ta până în zori

Cartea „Un sărut de neuitat” este dedicată în mod special pisoiului îndrăgit al autoarei Pumpkin. Se regăsesc asemănări cu alte povești citite, dar fiecare are farmecul ei și fără să vrei te detașezi pentru a te bucura de lectură.

Am îndrăgit modul cum Teresa Medeiros a dorit să presare la începutul fiecărui capitol câte un fragment din scrisorile trimise de Eleanor fiului său demult plecat. Se simte dragostea ce i-o poartă și regretul profund de a-l da unui om dur, lipsit de afecțiune.

Sterling este un copil adorat, crescut în liniște, departe de mediul ostil, dar suferă enorm când tatăl său îl dă pentru o pungă de bani. Atunci se produce ruptura și refuză să simtă, să își arate sentimentele pentru a nu suferi. Se răzbună pe ceea ce are, ignoră scrisorile mamei, dar undeva în suflet e conștient că greșește, de aceea le păstrează pentru momente mai bune. Laura îi dă viața peste cap și îl duce într-o lume liniștită, departe de etichetă, societate și responsabilități. Îi arată propria viziune la o viață liniștită la țară, trăită pașnic, dar cu multă dragoste.

Laura visează cu ochii deschiși și vrea să-l transforme pe Nicholas / Sterling în bărbatul visurilor și să fie mulți ani fericiți.

Lottie este o fetită pasionată de citit, dornică să pună în aplicare ceea ce regăsește descris cu lux de amănunte în cărți. Este amuzantă când umblă peste tot cu pisicutele ei și citește din cărtile favorite inclusiv când e la slujbă în biserică, ascunzându-le în cartea cu rugăciuni.  Frecvent complotează cu George, fratele său , mai mereu sunt puși pe rele, dar își iubesc foarte mult sora. Sunt uniți și devotați.

Sterling Harlow este luat de lângă părinții săi la vârsta de șapte ani de către unchiul său, Granville Harlow, al șaselea ducele de Devonbrooke, un bătrân fioros ce dorea să îl facă moștenitor. Profitând de slăbiciunea nepotului său, ducele îi oferă o sumă de bani cu condiția să renunțe la toate drepturile ce i se cuvin asupra băiatului. Eleanor, mama lui Sterling este distrusă și cu greu poate accepta să își dea băiatul pe mâna unui asemenea om, dar crede că va fi spre binele lui dacă va avea pe cineva să îi ofere totul. Sterling este dezamăgit profund văzând cu câtă ușurință este vândut și pleacă din casa părinților fără să îi ofere mamei sale o ultimă îmbrățișare.

Peste douăzeci și unu de ani, Sterling este moștenitorul de la Devonbrooke Hall, acum a devenit un bărbat dur, întors din război și este faimos pentru escapadele sale   enumerate frecvent în ziarele de scandal. Locuiește în casa unchiului său alături de Diana, fiica lui Granville Harlow. Acesta a o tânără nemăritată, austeră, preocupată să ducă o viață liniștită departe de ochii lumii. Sterling fusese ca un frate pentru ea, îndurând cu stoicism toate bătăile primite din partea ducelui, în speranța că poate acesta va renunța la tratamentul inuman. Singura cale de a evada dintr-un mediu de coșmar a fost plecarea în război și întoarcerea la Londra după aproape zece ani. Singurele ființe care îl îndrăgeau pe acest diavol în persoană, era prietenul său Thane, marchiz de Gillingham și cei doi câini ai săi, Caliban și Cerberus.

Diana îl anunță că a primit o scrisoare de la mama sa de mai bine de cinci luni, dar Sterling aproape că nici nu vrea să își amintească de ea și de parfumul de portocal ce o reprezenta. Ani la rând refuzase să citească scrisorile ei, dar totuși le păstra într-un sertar, dar de data aceasta scrisul este diferit și îl trece un fior de anticipare. Este informat de Laura Fairleigh că mama sa a murit și îi reprosează că a fost indiferent atâția ani la suferințele acesteia.  Sterling este furios și plănuiește să se răzbune pe această tânără. Află de la Diana că e orfană și locuiește împreună cu frații săi în casa mamei sale din Arden.

Cu răceală Sterling dă ordin să fie anunțată că în curând va trece să între în posesia proprietății sale, ea urmând să fie evacuată.

Laura Fairleigh (21 ani) în urmă cu șase ani își pieduse părinții în urma unui incendiu declanșat la parohie. Singura persoană care s-a gândit la soarta lor a fost Lady Eleanor Harlow care i-a luat în casa ei și le-a oferit un cămin. Laura apreciase enorm ajutorul primit și fusese alături de această femeie miloasă până în ultima clipă, dar acum e conștientă că soarta celor doi frați, George (13 ani) și Lottie (10 ani) este în mâinile ei. Este îndurerată de scrisoarea primită de la duce și singura cale de scăpare este să se căsătorească înainte să împlinească vârsta de douăzeci si unu de ani. Doar atunci ar fi primit casa în care locuiau, conform testamentului lăsat de Eleanor Harlow.

Sterling Harlow pleacă să ia aer curat plimbându-se prin parcurile din Londra, dar  gândurile sale îl determină să meargă mai departe și se trezeste în ciuda voinței sale aproape de conacul din Arden. Din neatenție îndeamnă calul să sară o groapă, dar este aruncat într-un copac și se lovește la cap.

În acest timp, Laura își făcea planuri legate de viitorul soț, își dorea să aibă numeroase calități, să fie diferit de cei care o ceruseră până acum, visa la un bărbat special care să fie doar al ei. Această rugăciune îi e adresată lui Dumnezeu pe când se afla într-o pădure. Dorința i se împlinește când găsește lângă un stejar un bărbat ce se asemăna cu „un prinț care așteptase o mie de ani pe cineva care să îl trezească din somnul lui vrăjit”.

Laura este atrasă de el și îi sărută. Bărbatul se trezește cu greu din cauza sărutului primit, dar nu-și amintește cine este. Laura știe că face un păcat, dar nu poate rezista să nu-i spună : „Ești al meu”.

Vor urma o serie de evenimente în care Laura va fi nevoită să mintă cu ardoare pe acest bărbat care îndeplinește tot ce și-a dorit în cele mai frumoase visuri. Trebuie să-și convingă familia să o sprijine, iar pe el să accepte rolul de logodnic.

Ceea ce nu știe Laura este că acest prinț picat din cer este chiar diavolul în persoană, omul pe care îl urăște pentru comportamentul său inuman și pentru indiferența cu care și-a ignorat mama atâția ani. Speră să fie un plan ușor de dus la capăt, dar nu ia în calcul farmecul care Sterling o va învălui.

Ce se va întâmpla cu Laura când își va reveni Sterling? Planul ei va fi dus la bun sfârșit sau va fi nevoită să renunțe? Cum e Sterling fără ură în suflet? Cum se va simți alături de Laura și de frații ei? Va reuși să suporte casa plină de pisici și de capcanele puse la cale de Lottie? Vor reuși cei doi să prețuiască cu adevărat acel prim„sărut este de neuitat”? Ce s-a întâmplat în sufletul lui Sterling de a refuzat atâția ani să citească scrisorile mamei sale? Va avea puterea să ierte?

9,4 puncte /10

15 COMMENTS

  1. Mili, frumoasa recenzia ta, eu nu pot spune prea multe despre carte pt. ca abia am inceput-o. Trebuie sa recunosc ca nu sunt prea incantata, dar sunt la primele pagini, asa ca nu stiu cum vor decurge lucrurile in continuare, doar din ce ai detaliat tu. Sper ca pe parcurs sa ma prinda si pe mine si sa-mi placa la fel de mult ca si voua..

  2. Stiam eu ca Mili va face o recenzie complecta.Cu tot cu cainii,pisicile,copii…Bravo MILI!felicitari parca mi-ai vizionam cartea dupa recenzia ta!

  3. Intradevar foarte frumoasa recenzia Mili!Am citit cartea,si sunt intrutotul de acord cu tine.punctajul meu 9,8.

  4. Ca de obicei,am gasit aici o recenzie extrem de frumoasa,ce tenteaza cititorul spre a lectura cartea respectiva cat mai curand.Felicitari Mili!
    Imi place stilul Teresei Medeiros,ceva mai simplist,dar dialogul plin de savoare,trasnaile puse la cale de copii,toate acesta ajung sa ne binedispuna.

  5. Am terminat, cartea de cateva zile, dar am uitat sa-mi spun parerea despre ea. Este cu mult mai buna, decat prima carte a Teresie Medeiros. Prima parte un pic cam copilaroasa, amuzanta, chiar ma asteptam sa apara un elf sau un trol in padure. 🙂 Situatia in general in prima parte este amuzanta, de la pisicute pana la batranul Dower. In a doua parte lucrurile devin serioase si cu multa profunzime. la un moment dat chiar emotionanta , mai ales scrisoarea/scrisorile mamei lui Sterling. Mi-a placut Laura, o femeie amuzanta, determinata sa-si tina mica familie aproape, si hotarata sa-i arate si lui Sterling ca greseste. Eu zic ca se merita citita totusi aceasta carte. 9,4 puncte.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.