Un scriitor

Un scriitor – Lucian Ciuchiţă – Trei cărţi – Trei edituri – Lansare de carte

    Pentru Literatura pe Tocuri, lansările scriitorului Lucian Ciuchiță sunt deja o obișnuință. Librăria Mihai Eminescu, un loc primitor și cald, plin de cărți, ne-a devenit familiar.

    În seara de 28 noiembrie (zi cu rezonanţă istorică – acordul dintre Bucovina şi regatul României ), am asistat la lansarea a 3 cărți: „Monada rațiunii” – eseuri filosofice, „Deșertul fluturilor albi” – roman pamflet, „Generația de lut” – carte psihologică. Evenimentul din această seară face parte dintr-un turneu mai larg, cărțile fiind lansate la Cluj, dar și în afara țării, unde comunitatea de români este foarte receptivă: Belgia, Luxemburg, urmând Paris, Londra şi Praga.

   Domnul Lucian Ciuchiță și soția sa, doamna Manuela, au fost niște gazde nemaipomenite, primindu-ne cu brațele deschise.

   În deschidere a vorbit doamna Geta Vodislav, director – Librăria Mihai Eminescu. Cuvintele domniei sale au fost extrem de pertinente, pentru că, şi noi cei din sală am gândit la fel. ,,Un autor versatil, pasionat, care trece cu usurinţă de la un gen literar la altul.’‘  

   Vedetă ca de fiecare dată – cățelul Benny, mascota nelipsită de la nicio lansare a stăpânului. A fost prezent în momente-cheie ale evenimentului, aducându-și aportul la prezentarea cărților. De asemenea, i-am admirat ținuta, în ton cu sărbătoarea națională.

   De ce sunt speciale cărțile domnului Ciuchiță? Pentru mesajul lor; în spatele firului narativ, există un subtext bogat, referitor la societatea actuală, la valori (sau mai degrabă, nonvalori). „Deșertul fluturilor albi” ne vorbește despre societatea de azi, în care oamenii își pierd reperele și valorile morale. Lucrurile descrise în roman sunt veridice și actuale; chiar dacă personajele sunt fictive, este imposibil să nu regăsim tipologiile în jurul nostru.

  ,,Ce este scriitorul? Un nebun care emite idei greu de acceptat într-o lume lipsită de uzul raţiunii. Un naufragiat pe o insulă a singurătăţii stilistice, un supravieţuitor al vremurilor moderne, o amintire pentru generaţiile viitoare”Lucian Ciuchiţă – Monada Raţiunii

   Lucian Ciuchiţă este unul dintre puţinii scriitori care nu se fereşte să pună punctul pe ,,i”. Aşteptăm în continuare operele sale, scrise cu pasiune şi usurinţă, dar mai ales cu îndrăzneală şi unicitate.

    Invitat special, domnul Miron Manega, director editorial al publicaţiei ,,Certitudinea” (cultură, identitate, atitudine), realizatorul  emisiunii -Trezeşte-te, Gheorghe, Trezeşte-te, Ioane!,  la 6TV.

   A fost o seară foarte plăcută, relaxantă, în care am uitat, pentru o clipă, de grijile cotidiene. Mulțumim pentru invitație și mult succes în continuare!

   ,Citiţi-Recenzii ale cărţilor scrise de Lucian CiuchiţăGeneraţia de lut de Dr.Lucian Ciuchiţă-recenzie

Monada raţiunii de Lucian Ciuchiţă-Libris EditorialDeșertul fluturilor albi

4 COMMENTS

  1. Un scriitor, trei carti si doua invitate speciale…Iasmi si Sorina. A fost un moment foarte frumos in mijlocul unor oameni deosebiti. Multumesc din suflet “Literatura pe tocuri” pentru minunata recenzie.

  2. Felicitări domnului Lucian Ciuchita, un adevărat maestru al cuvântului, atât în poezie, cât și în proză!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.