,,Pragul” în vizită la Galați și un interviu cu talentata autoare Doina Roman

     Pe 27 august, trilogia ,,Pragul” a făcut o vizită Galațiului cu ocazia lansării sale în portul dunărean. Bineînțeles că nu am putut rata un asemenea eveniment, găzduit de Librăria Humanitas. Nerăbdător din fire, m-am îndreptat spre locația evenimentului puțin mai devreme decât trebuia, cu intenția de a face cunoștință cu autoarea.

(Eu și câteva colege din echipa Literatura pe tocuri am mai întâlnit-o pe doamna Doina Roman la Bookfest, însă în aglomerația și în agitația aceea era imposibil să stai la discuții.)

    Am reușit s-o cunosc pe cea care se află în spatele Doinei Roman, o persoană caldă, extrem de simpatică, de gașcă. E scriitorul așa cum ni-l imaginăm cu toții, care e, înainte de toate, un om. Un om frumos. Un om de la care ai ce învăța, pe care nu poți să nu-l admiri. ( Mă poate contrazice cineva? 😀 )

     Lansarea a fost un succes și nu exagerez. Pentru prima oară pot spune că am participat la o lansare adevărată, o lansare la care nu ai timp să te plictisești, care speri să nu se mai termine. Discuțiile și dezbaterile purtate de Anonimul Gălățean și de domnul Christian Crăciun, referitoare la încadrarea trilogiei ca specie literară, la praguri și la lumile ce se intersectează într-un mod inedit, au reprezentat un adevărat deliciu.

     Pariez că toți cei de față au fost ispitiți și că așteptau și așteaptă nerăbdători să descopere universul creat de Doina Roman. Eu nu fac excepție de la regulă și sper din tot sufletul să am cât mai curând răgazul pentru a trece ,,pragul”. (Mulțumesc pentru cărțulii și pentru autograf!)

   Talentata Doina Roman a acceptat să ne ofere și un mic interviu.

Pentru asta, eu și întreaga echipă Literatura pe tocuri îi mulțumim!

 1. Atât eu, cât și ceilalți cititori ne întrebăm adesea: cum poate cineva să scrie o întreagă trilogie într-un timp așa de scurt? Sunt scriitori cărora le ia ani de zile ca să atingă o astfel de performanță, dar alții, precum doamna Doina Roman, demonstrează contrariul. Ne puteți împărtăși care este ,,secretul”?

    Am scris cele trei volume în trei ani și jumătate, ceea ce nu este puțin. Sunt scriitori care termină o carte în șase luni, deci eu sunt cu mult peste medie. Alții scriu o carte în trei-patru ani, poate chiar și mai mult. Tolkien a scris minunata sa carte Hobbit în 12 ani. Nu există secrete, fiecare are o anumită tehnică atunci când scrie și împărtășește tehnica sau nu, depinde. Eu scriu când pot, unde pot și unde mă împinge de la spate inspirația.

 1. De ce ați ales să abordați genul fantasy și nu un altul?

    Nu m-am întrebat ce gen abordez. Pur și simplu am scris povestea așa cum am simțit eu că aș putea să o zugrăvesc. Sunt și vor fi discuții dacă stilul în care scriu este fantasy, realism fantastic sau new weird . Habar nu am atât timp cât ajung la inimile cititorilor cu ceea ce simt eu.

3. Presupunând că există măcar un personaj la care țineți în mod special, care ar fi acela? E un erou sau unul din personajele malefice?

    Țin în mod special la Crius pe care l-am zugrăvit cât am putut de bine, pe care l-am chinuit, l-am împărțit în două, l-am făcut oglinda conștiinței sale și poate a mea, a noastră, l-am construit uman fără veleități false de erou. N-am forțat personajele să devină ceea ce nu pot fi niciodată.

    4. Dacă ar fi posibil, v-ar plăcea să faceți parte din lumea fantastică a seriei ,,Pragul”? Ați lua locul unui personaj deja existent sau ați fi dumneavoastră, Doina Roman în persoană?

    În Pragul, în lumile pe care le-am descris, chiar am și trăit. Trei ani și jumătate am fost cu ei acolo. Am plâns, am râs, am iubit, am fost furioasă, i-am scos din fundăturile lumilor și din capcanele timpului. Nici nu știți cât de fericită am fost când a venit ,,Curierul” și ne-a dat o șansă. Șansa și speranța că putem ieși, că putem evada spre o lume mai bună sau că ne putem întoarce acasă.

    5. Pentru fanii curioși, plănuiți să mai scrieți vreo altă serie la fel de încântătoare? Sau, cine știe, o continuare a trilogiei ,,Pragul”?

    Din această trilogie se mai pot scrie alte zece cărți. Eu am deschis câteva porți către lumi noi. Lumile descrise de mine au o complexitate care poate fi dezvoltată. Dar nu mai vreau să mă întorc acolo. Aș suferi prea mult. Toate sentimentele prin care am trecut m-au marcat. O să simțiți același lucru însoțind personajele Pragului în lumea Lacurilor, în ținutul lui Alk și în cel al Agenției. Nu e un drum pe care să-l mai faci de unul singur. Când termini trilogia de citit, sigur te vei gândi la viața ta altfel.

   Pentru cititorii mei, pe care îi iubesc mult și fără de care nu aș fi avut niciodată certitudinea că am făcut ceva durabil, aș vrea să transmit că da, lucrez la o altă carte, la o altă lume, la o altă emoție pentru noi toți.

    6. Cum vi s-a părut această vizită la Galați? Ați fost mulțumită de lansarea din această seară? Credeți că ,,Pragul” va prinde rădăcini în acest port dunărean?

   Pur și simplu Galațiul îmi atinge o coardă sensibilă. Să ai Dunărea care să curgă prin oraș , să poți ieși la o plimbare tu și fluviul , tu și curgerea timpului tău la braț… eh asta deja e poezie în viață. Oamenii sunt prietenoși, cultivați și au acea bună creștere în tot ce fac. Lansarea a fost cu emoții mari pentru că nu m-am așteptat să vina atât de mulți oameni. Galațiul rămâne un oraș de suflet pentru mine și păcat că nu am puterea să dau acestui loc strălucirea pe care o merită ca și alte orașe dunărene. Chiar mă întreb: ,,nu tot Dunărea curge și pe la Viena, la Bratislava, în Germania ? Și aici vine un bip, bip !

    Am încredere că în Galați ,,Pragul” va fi citit !

     7. Doriți să le transmiteți un mesaj cititorilor noștri, cititorilor dumneavoastră?

     Fără cititori opera unui scriitor moare. Așa că le transmit că inima mea bate prin ei. Și cea mai mare bucurie a mea este atunci când ei vin cu mine, citind, în această călătorie nebună și când au încredere că nu o să-i las de izbeliște niciodată.

    Ce frumos ne-a vorbit doamna autoare! E imposibil să nu remarci sensibilitatea, emoția ce se ascunde în spatele cuvintelor. Cu siguranță Doina Roman e unul din oamenii de care România are nevoie, unul din scriitorii de care literatura română are nevoie. Să sperăm că ne va putea încânta și de acum încolo cu poveștile izvorâte din sufletul său, pe care condeiul ei fermecat le așterne pe hârtie…

     Dragi cititori, voi încheia acest articol cu un sfat: dacă Doina Roman va avea vreodată o lansare la voi în oraș, nu ezitați să participați. Altfel veți regreta amarnic!

    O parte din ședința foto:

lansare Pragul de Doina Roman (1)

Doina Roman și fiara – o cățelușă adorabilă

lansare Pragul de Doina Roman (4)

Doina Roman, Anonimul Gălățean (dreapta) și Christian Crăciun(stângă)

lansare Pragul de Doina Roman (5)

Credit foto: Librăria Humanitas Galați

lansare Pragul de Doina Roman (3)

lansare Pragul de Doina Roman

Review overview
5
***Lazăr Cosmin Ionuţ (Cosmin)***Pasionat de lectură (șoricel de bibliotecă), de Turcia și serialele ei. În timpul liber citesc, scriu, ascult muzică, urmăresc filme și seriale, dansez și gătesc. Iubitor de artă (deși nu sunt artist) și de rafinament. În momentul actual sunt licean și autor al volumului "Maktub. Ce a fost scris”. Din noiembrie 2013 scriu pe blogul personal, din aprilie 2015 am început colaborările cu diverse edituri, apoi în mai am devenit unul din cronicarii revistei "Ordinul Povestitorilor". Din august am intrat în comunitatea "Literatură pe tocuri" :)

22 COMMENTS

 1. Felicitari pentru interviu, iar doamnei, felicitari atat pentru eveniment, cat si pentru carti! Sper sa citesc si eu cartile, la un moment-dat, cred ca merita.

  • cu siguranță merită 🙂 să nu ai nicio îndoială! găsești aici pe site recenziile Alinei 😀

  • Așa e, Diana 🙂 Știm că tu ai trecut deja pragul, în curând voi face și eu același lucru!

 2. Nu pot sa cred ca am ratat acest eveniment :((((( Si-asa se intampla destul de putine in Galati :((( Oricum, felicitari pentru interviu! Sper sa pun si eu mana pe cartile autoarei cat mai curand 🙂

 3. Felicitari pentri minunatul interviu! 🙂 Autoarea este superba si sper sa continuie sa scrie la fel ca si pana acum, sa aiba parte numai de succes! Cat despre trilogie, mi-as dori din suflet sa o am si eu.. 🙁 Sper sa o citesc candva + alte carti de-ale ei, de aceea trec in lista trilogia cu mare drag. 😀

 4. Felicitari pentri minunatul interviu! 🙂 Autoarea este superba si sper sa continuie sa scrie la fel ca si pana acum, sa aiba parte numai de succes! Cat despre trilogie, mi-as dori din suflet sa o am si eu.. 🙁 Sper sa o citesc candva + alte carti de-ale ei, de aceea trec in lista trilogia cu mare drag. 😀

 5. Felicitari Cosmin!ma bucur ca ai reusit sa ajungi la aceasta lansare,stiu ca abia asteptai!
  Un articol superb,felicitari!

 6. Nu am apucat sa o citesc dar o voi face in viitorul apropiat. Am deja primul volum din „Pragul;” chiar daca este necitit ….inca 🙂 . Mi-ar fi placut sa particip la lansare mai ales ca sunt galateanca 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.