Rețeaua morții – Max Seeck – Editura Litera – recenzie

Rețeaua morții – Max Seeck – Editura Litera – recenzie

by -
0
Rețeaua morții - Max Seeck - Editura Litera – recenziev
literaturapetocuri.ro

Rețeaua morții – Max Seeck – Editura Litera – recenzie

Titlu original: Pahan verkko 

Autor: Max Seeck

Editura: Litera

Data apariției: 2023

Număr de pagini: 512

 Max Seeck este un tânăr autor finlandez care se pare că a tras lozul norocos. După o carieră în vânzări și marketing, a reușit să se ocupe de pasiunea sa – scrisul. Cărțile lui se încadrează în genul Nordic noir, având un mare succes pe piața de specialitate. Pe lângă a fi sciitor, Max Seeck este și scenarist, producător și regizor de film. Poate de aici și structura cărților sale, capitole scurte, succinte, în care niciun detaliu nu e lăsat la întâmplare. Cărțile sale au fost traduse în peste 40 de limbi, iar Rețeaua morții este a doua din seria Jessica Niemi, după Vânătoarea de vrăjitoare.

 Jessica este o polițistă non-conformistă, o lideră incontestabilă, dar pe care noua sa șefă nu pare să o agreeze. Iar atunci când se ivește o nouă anchetă, abia așteaptă să greșească cu ceva. Jessica și echipa sa au sarcina de a găsi doi influenceri care au dispărut. Totodată, o fată îmbrăcată ca un personaj manga apare moartă pe o plajă. Toate aceste evenimente nu par a avea legături între ele, iar personajele se îndepărtează unele de altele, însă Jessica nu renunță. 

 Practici aflate între medicină și culturi exotice, prostituate sau consum de droguri, șantaj sau prefenrințe sadice, toate par că se antrenează în această anchetă. Echipa contribuie fiecare cu ce poate și se leagă de absolut toate detaliile pentru a descoperi ce anume s-a întâmplat. Este crimă, este răpire, este doar înscenare? Lisa, bloggerița dispărută, are rădăcini japoneze, iar tatăl ei pare să fi plecat destul de subit din țara natală, așa că nu e exclusă și o răzbunare a mafiei japoneze. Prea multe detalii, prea multe variante. Însă care să fie cea reală? Oare Lisa e doar dispărută? Nu există niciun cadavru, în definitiv…

”-I-ați spus Lisei să nu folosească rețelele de socializare, De ce?

Hirokazu clatină din cap și mârâie. 

– Nu-i adevărat, zice și saltă un pic bărbia.

– Nu? zice Jessica, apoi lasă privirea în jos spre însemnările sale și vorbește mai apăsat. Așadar, v-ați luat fiica și v-ați mutat în cealaltă parte a planetei. V-ați schimbat numele. Următorul lucru a fost să vă cumpărați o casă mare în Järvenpää. Cu tot luxul, însă departe de lumina reflectoarelor. V-ați căsătorit, ați deschis o spălătorie de haine cu autoservire. Apoi alta. Ați stat retras, doar familia și munca. Fiica a crescut și s-a mutat la Helsinki. A început să câștige singură din activitatea de influencer. Zece, cincizeci, o sută, două sute de mii de urmăritori. Ați început să vă îngrijorați. De ce? Cred că vă temeați că tehnologia informațiilor are să distrugă tot ce v-ați trudit atât de mult să clădiți. Că prezența Lisei pe rețelele de socializare o să atragă atenția asupra dumneavoastră. Că cineva din Japonia o s-o recunoască. Nu fața, desigur, când a plecat din Japonia Lisa era un copilaș, ci poate ar pune laolaltă doi și cu doi. Un blogger de douăzeci și patru de ani, născut în Japonia. Mutat în Finlanda în 1998. Improbabil? Sigur, foarte. Posibil? De ce nu? Și de aceea i-ați spsu Lisei să înceteze. De ce să riscați? Și dacă unul dintre sutele de mii de urmăritori era un pericol potențial…” 

 Jessica este între ciocan și nicovală. Între echipă și dorințele ei. Între loialitate și dreptate. Iar atunci când șefa ei încearca să o discrediteze, scoțând la iveală detalii despre trecutul ei, e dispusă să se sacrifice ea pentru binele echipei. Jessica este o persoană foarte ciudată, însă din punctul meu de vedere, e o luptătoare. Chiar dacă are hibele ei, cred că de cele mai multe ori se învinovățește mult prea tare.

 Da, s-a culcat cu iubitul celei mai bune prietene. Da, ascunde adevărul despre identitatea sa față de echipă. Da, este uneori mult prea compulsivă. Însă este totodată loială cauzei. Vrea binele echipei și ține la fiecare dintre colegi.Per total, cu plusuri și minusuri, Jessica este o lideră înnăscută. Iar lașitatea șefei sale mi se pare nedreaptă.

 Toată echipa trage în aceeași direcție, lăsând la o parte chestiunile personale.Așa că asta îi face profesioniști. Chiar dacă fiecare din ei sunt cum nu se poate mai diferiți. Cartea are o dinamică complexă, nu ai timp să te plictisești, pentru că pe măsură ce dai paginile, pe măsură ce apar alte piste. Așa că mereu ți se pune mintea la contribuție, chiar ca într-un film de acțiune. Nu degeaba Max Seeck lucrează și în industria filmelor. Știe să te țină în suspans și să creeze o intrigă reușită. Cartea e cu adevărat spectaculoasă, iar finalul e chiar surprinzător. După toate acele semne… rămâi un pic perplex. Iar personajele evoluează o dată cu ancheta, fapt pe care nu mulți autori reușesc să îl facă.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Gabriela Bratu***Mămică de beagle, devoratoare de cărți, curioasă din fire. Sunt o tipă sociabilă, loială celor dragi, iubitoare de animale, dar și de oameni. Îmi place să cred că fiecare din noi are ceva frumos în interior. La fel, îmi place să cred că oricine poate să citească, trebuie doar să vrea! Poate că ingineria nu se pupă extraordinar cu literatura, dar cititul și scrisul sunt viața mea. Am răbdare, însă fără să mă calce cineva pe coadă. O dată ce sunt stârnită, chiar îmi pun ambiția să fac un lucru. Și mai ales, să-l fac bine!

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.