Veronika se hotărăşte să moară de Paulo Coelho-recenzie

Titlul original: Veronika decide morer
Traducere din portugheză de Pavel Cuilă
Număr de pagini: 207
Editura: Humanitas Fiction
An apariţie: 2014

„Normal” şi „anormal” sunt două lexeme de-a dreptul bulversante. Ne dau de gândit în legătură cu ceea ce se cuvine să facem şi ceea ce este prohibit, cu ceea ce arătăm lumii şi ceea ce va fi expulzat în acea cutie prăfuită din mintea noastră. Cum ar fi să lăsăm toate aceste norme de bine şi de rău şi să ne aruncăm în viaţă sau în moarte cu tot ce am depozitat în acea cutie? Ei bine avem un răspuns în cartea despre care vreau să vă povestesc, dar nu înainte de a vă deschide un geam spre subiectul ei…printr-un citat din poezia lui Mirela Nicoleta Toniţă „Obsedant normal,/repet normal,/în viaţă normală./m-am săturat de atâta normalitate…m-am săturat ca ziua să înceapă cu dimineaţa…ca degetele să fie zece…şi ce folos că m-am săturat/că-n definitiv e normal să te saturi”. Ne săturăm cu toţii la un moment dat de perimat, de banal şi căutăm inovaţia… Unde o căutăm? În moarte.
PAULO-COELHOMai întâi să aflăm câteva lucruri despre autorul Paulo Coelho. S-a născut la Rio de Janeiro în 1947 şi este unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii. Viaţa lui este o poveste: a fost un hippie rebel, autor dramatic, director de teatru, jurnalist, poet. I s-au decernat numeroase premii printre care şi Bambi 2001. Câteva din lucrările sale, traduse şi la noi în ţară sunt: ”Jurnalul unui Mag”(1987), „Alchimistul” (1988), „Diavolul şi domnişoara Prym” (2000), „Adulter”(2014).

Romanul „Veronika se hotărăşte să moară” debutează cu o adevărată lovitură dată vieţii „În ziua de 11 noiembrie 1997, Veronika hotărî că sosise, în fine! Momentul să se sinucidă. Îşi făcu meticulos curăţenie în camera pe care o închiriase…şi se culcă”. Veronika, protagonista operei, doreşte să moară. Cauza nu este cea a unei dispute din dragoste sau a tristeţii din familie, ci a repetabilităţii vieţii, acest „normal” care ne guvernează acțiunile.
Veronica se hotaraste sa moara (2)Veronika are 24 de ani, studiase facultatea de drept, s-a ridicat la aşteptările părinţilor, are prietenie şi dragoste, dar „trăise tot ce i se îngăduise să trăiască, şi nu era puţin lucru, Veronika avea aproape certitudinea că totul se termină o dată cu moartea”, „mă-ntorc în camera mea închiriată din mânăstire. Încerc să citesc o carte, dau drumul la televizor ca să văd aceleaşi programe dintotdeauna, potrivesc ceasul deşteptător ca să mă trezesc exact la aceeaşi oră”. Ce va face mai departe? Va înghiţi două flacoane cu pastile de dormit, va lăsa o scrisoare prin care explică tuturor unde este ţara ei natală, Slovenia, şi va aştepta „libertatea” din acest ciclu al regulilor din cotidian. Din păcate pentru ea, din fericire pentru noi, Veronika este salvată şi internată în ospiciul „Villete”. Când se trezeşte află că inima îi este mult prea slăbită şi va ceda în cel mult 5 zile „Deci n-am murit. / Nu”. Doctorul Igor o lasă pe aceasta să experimenteze viaţa unui „nebun”. Care este sensul acestui cuvânt? Nebun era „Einstein care zicea că nu există nici timp, nici spaţiu…Columb, care susţinea că de cealaltă parte a oceanului nu era un abis, ci un continent…Beatleşi care s-au îmbrăcat cu totul altfel…trăiau şi ei în lumea lor” şi „un nebun ar spune că port la gât o bucată de pânză colorată, ridicolă…care stânjeneşte mişcările capului” despre o cravată. Prin urmare, „nebun” este cel care are o lume a sa, care se comportă altfel decât cei din jur, iar apoi este expulzat de oameni într-un loc unde nu va dăuna. Vi se pare cam negru destinul Veronikăi, nu? Veronica se hotaraste sa moara (1)Paulo Coelho vă contrazice! Ospiciul nu este o închisoare a alienaţilor mintal; el îi ajută pe cei în nevoie să facă faţă lumii. Unii pacienţi sunt bolnavi, iar alţii preferă să fie consideraţi astfel ca să nu îşi piardă libertatea dată de „nonconformism”. De-a lungul romanului o vom cunoaşte pe Zedka care a cunoscut „depresia, din pricina unui bărbat despre care nu ştia măcar pe unde locuieşte”, pe Mari, avocat de succes, dar cuprinsă de „crize de panică” şi pe Eduard care avea „viziuni ale Paradisului”. Ei nu vor să plece din Villete, preferă acel trai dezinteresat, unuia în care la cea mai mică greşeală eşti sancţionat.
Cine o va ajuta pe Veronika să se regăsească? Toată lumea, iar ea, cea care nu fusese de la început „nebună”, îi va ridica pe ceilalţi pacienţi spre acceptarea vieţii cu bune şi cu rele. În acest tablou de cuvinte îşi va face apariţia şi dragostea…Ei bine, ce se va alege de Veronika noastră? Este vie? Este moartă? Este iubită, deznădăjduită, liberă?

„Veronika se hotărăşte să moară” este o operă aparte prin felul în care este prezentată. Totul în acest roman are o logică care ne determină să ne punem întrebarea dacă ceea ce vedem ca individuali este şi ceea ce observă, de exemplu persoana din scaunul din tramvai care priveşte pe fereastră. Lucrarea este narată la persoana a III-a şi aduce într-o barcă, un personaj-cadru legat la picior cu un lanţ care pleacă spre cer, spre coperta cărţii. Barca ţine legate şi alte destine de ea: al doctorului, al unei femei temătoare, unui schizofrenic, un ospiciu întreg. Ceea ce dă culoare operei este analiza psihologică „e grav dacă te sileşti să fii la fel: poţi ajunge la nevroze, psihoze, paranoia. Este grav să vrei să fii la fel, fiindcă asta înseamnă să forţezi natura şi să mergi împotriva legilor lui Dumnezeu, care, în toate crângurile şi pădurile din lume, nu a creat nici o singură frunză la fel cu alta. Dar dumneavoastră credeţi că a fi diferit e o nebunie, drept care aţi optat ca să trăiţi în Villete. ”, tematica religioasă „Dumnezeu expulză perechea, copiii lor plătiră până la urmă şi ei pentru crimă…şi sistemul juridic a fost inventat:legea, încălcarea legii, judecata…şi pedeapsa. Cum întreaga umanitate fusese condamnată fără drept de apel, fiinţele umane se hotărâseră să-şi creeze mecanisme de apărare.”. Din punct de vedere fizic, personajele sunt sumar conturate, farmecul romanului având la origine mentalitatea fiecăruia.
Vă întreb şi mă întreb şi eu „ce este anormalul” ? Există cu adevărat? Un răspuns îl veţi afla de la Coelho, iar celălalt ….rămâne de văzut.

Lectură plăcută!!!

 Nota mea: 8/10 stilouri

stilou-1

 

humanitasfiction

Cartea Veronika se hotărăşte să moară de Paulo Coelho este oferită spre recenzie de către Editura Humanitas. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Humanitas. Apariţiile de carte şi promoţiile editurii pot fi urmărite pe site, dar şi pe pagina oficială de Facebook.

Autor: Crina Stanciu
***Stanciu Maria Crina (Crina Stanciu)***Salut la toată lumea, mă numesc Crina și sunt la fel de obișnuită ca oricare altă fată, cu mențiunea că îmi place scrisul și cititul. Eu ador tot ceea ce iese din tipar, sunt pasionată de călătorie, de limbile străine, noi culturi. Alții descoperă lumea făcând alpinism sau scubadiving, eu o aflu la picior, cu avionul sau descrisă în paginile unei cărți de aventură, fantasy, crime, dragoste, istorie, ficțiune pentru adolescenți. Abia aștept să elucidez și mai multe mistere aici, alături de ceilalți colaboratori și de voi!

19 COMMENTS

 1. am citi 6 din cartile autorului
  Veronica se hotareste sa moara e preferata mea, imi place mai mult ca Alchimistul
  felicitari pentru recenzie

 2. Uau! Desi am mai auzit de aceasta carte, este pentru prima data cand ii citesc recenzia. Trebuie sa recunosc ca titlul m-a intrigat foarte mult, asa ca mi-am dorit sa aflu mai multe. Citind primele randuri din recenzie, mi-am dat seama ca este vorba despre o poveste aparte, despre umanitate si despre regasire a eului pierdut.
  Iti multumesc pentru recenzie! M-ai convins ca trebuie neaparat sa am cartea.

 3. Ma bucur mult ca va place recenzia! Intr-adevar este o carte ce macina un sistem pe care lumea si l-a scris in frunte. Mi-a placut foarte mult ideea lui Coelho, a fost o noutate pentru mine, sper ca va fi si pentru cei care o vor lectura pe Veronika 🙂

  • Eu nu am citit nicio carte a acestui autor. Aveam de gand ca in curand sa citesc „Adulter”. Acum datorita tie o sa adaug pe lista si aceasta carte.

 4. Imi place mult autorul si am pus cartea pe lista. Felul in care ai prezentat-o ma face sa vreau sa o citesc.

 5. felicitari crina,imi place:am citit cartea si cred ca ai prins bine esenta povestii,desi mi s-a parut putin cam prea trista cartea.dar asa e si viata pina la urma

 6. Multumim pentru recenzie!! Doamne, ce succes poate sa aiba omul acesta.. nici acum nu-mi vine sa cred… dar are un sistem de marketing atat de bine pus la punct…

 7. Și mie mi s-a părut mult mai reușită decât Alchimistul (nu știu de ce toți laudă această carte). Veronika… e una din cărțile mele preferate scrise de Coelho (deși nu întrece 11 minute).

  P.S.
  Frumoasă recenzie, Crina locco_smiley_10

 8. Întotdeauna mi-a plăcut Paulo Coelho. I-am citit unele din cărți în limba italiană. Mi se părea mie că avea o melodie aparte, însă acum cred ca el scrie, de fapt, într-o limbă universală – cea a iubirii. Îl ador și sper să am șansa cât mai curând să citesc și această carte.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.