Calea fulgerului de Rebecca Roanhorse

Calea fulgerului, de Rebecca Roanhorse (seria A șasea lume, partea I) – Editura Nemira – recenzie

Calea fulgerului (seria A șasea lume, partea I)

Rebecca Roanhorse

Editura Nemira

Colecția Armada

Data publicării în limba română: 2020

Titlu original: Trail of Lightning (2018)

Traducere: Ionela Chirilă

Număr de pagini: 352

   Calea fulgerului este un roman postapocaliptic, dar nu SF, cum sunt cele mai multe astfel de scenarii distopice, ci foarte fantasy. Un fantasy între urban și epic, destul de neobișnuit cât să fie considerat original în anumite aspecte și captivant de parcurs ca înșiruire de aventuri western.

  Protagonista sa e o Witcher la feminin, o vânătoare de monștri sumbră și refractară, dar mult mai confuză, sentimentală și impresionabilă decât eroul-anti-erou al lui Sapkowski.

  Într-o lume scufudantă sub ape aproape complet, în urma cataclismului climatic care pare să fi lovit planeta mai brusc decât e deja previzibil, civilizația umană s-a redus la câteva enclave muntoase și la artefactele care au rămas din era tehnologică, foarte apreciate de puținii supraviețuitori.

  Una dintre aceste regiuni salvate din potop este o fostă rezervație a indienilor navajo, Dinétah, care a fost protejată de inundații printr-un zid înconjurător imens, un dig cvasi-profetic construit dinainte de dezastru, cu tehnologie clasică și magie locală, altoire între visul fortificat al lui Trump pentru granița cu Mexicul și peretele vrăjit din gheață care apără lumea oamenilor în Urzeala Tronurilor.

  După diluviu, nu e clar din prima de ce, au apărut pe pământ zeități, monștri și vraci cu super-puteri, parcă extrași din străvechi legende.

  Maggie Hoskie a fost mai degrabă scutiera decât însoțitoarea romantică a unui invincibil ucigaș de monștri, misteriosul Neizghání. După dispariția inexplicabilă a acestuia, tânăra ucenică a rămas foarte afectată și tulburată emoțional, dar singura cunoscătoare a tehnicilor sale de luptă și deținătoarea propriilor talente supranaturale care o fac eligibilă să-i continue activitatea vânătorească.

  Astfel că Maggie ajunge, mai de voie, mai de nevoie, protectoarea colectivităților împrăștiate pe un teritoriu care deși înconjurat de ape, devine, paradoxal, tot mai deșertic, din cauza lipsei ploilor.

  Pe lângă învățăturile rămase de la maestrul vânător de monstruozități și puterile ancestrale tribale pe care le-a moștenit, ce-i augmentează forța și rapiditatea în luptă, ei i se va alătura un important ajutor în confruntările cu magia neagră. Tămăduitorul Kai Arviso, cunoscător al farmecelor oculte și al speciilor de monștri, nepotul unui vraci bătrân la care fata ține, dar altfel un dandy nonconformist și iritant, în totală opoziție cu felul ei încrâncenat de a fi.

  Împreună, vor lua urma celor mai sinistre creaturi criminale și a făuritorilor din umbră ale unora dintre ele, fără să fie deloc siguri că au capacitățile necesare pentru a înfrânge asemenea monștri.

  Întreaga poveste pare un pic prea adusă din condei în scopul renașterii ficționale a civilizației și culturii amerindiene. O inițiativă de toată lauda, e interesant să afli chestii despre credințele și tradițiile navajo, într-un context imaginar în care triburile au devenit iar o mare comunitate independentă, dar cititorilor de fantasy ar putea să nu le pice tocmai bine politizarea cu iz naționalist, iar celor de SF să li se pară nerealistă și atehnică. Dacă nu sunteți dintre puriștii vreunui subgen SF&F și nici dintre cetățenii care cred că nu ar trebui să existe criteriul diversității etnico-sociale în oferirea distincțiilor literare, s-ar putea să va placă romanul la fel de mult ca juriilor care l-au nominalizat la prestigioasele premii Locus, Hugo și Nebula. Este, în orice caz, o gură de aer proaspăt în literatura genului, prin localizare și ambientare comunitară.

  Personajele cărții sunt pitorești, iar în combinație antagonistă dau momente amuzante de dialoguri tachinatoare, desfășurate între aventuri tensionate sau, uneori, chiar în timpul lor.

  Acțiunea curge foarte cinematografic, cred că ar rezulta o reușită ecranizare în stilul Mad Max, dacă povestea ar fi transpusă în film.

  Calea fulgerului este prima parte a seriei A șasea lume și a apărut în colecția Armada a editurii Nemira.

Carte disponibilă pe site-ul Editura Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

9 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.