Zeii vinovăției – Michael Connelly – recenzie

Zeii vinovăției – Michael Connelly – recenzie

by -
3
Zeii vinovăției - Michael Connelly

Zeii vinovăției – Michael Connelly – recenzie

Titlu: Zeii vinovăției

Categoria: Cărți thriller

Autor: Michael Connelly

Editura: RAO

An apariție: 2023

Mickey Haller primește sms-ul „Sună-mă urgent – 187”, iar codul penal pentru crimă din California îi atrage imediat atenția. Cazurile de crimă au cele mai mari mize și sunt plătite bine, ceea ce înseamnă că Haller trebuie să fie în cea mai bună formă pentru această nouă provocare.
Mickey află că victima era o fostă clientă, o prostituată pe care credea că a salvat-o și a pus-o pe calea dreaptă. Află curând că ea s-a întors în LA și a revenit la viața ei de dinainte. Departe de a o salva, poate Mickey a fost cel care a pus-o în pericol. Bântuit de fantomele trecutului său, Mickey trebuie să muncească neobosit și să-și dovedească toată îndemânarea într-un caz care ar putea însemna răscumpărarea sa supremă sau dovada vinovăției sale supreme.”

Un thriller juridic remarcabil…” (Los Angeles Times) mai ales că :

Haller este genul de showman șic și cinic, care nu rezistă să nu aducă un strop de dramatism din fiecare procedură legală… Întotdeauna există ceva foarte serios în spatele jocurilor juridice distractive ale lui Connelly. “( Marilyn Stasio, New York Times Book Review )

  Îl întâlnim pe Mickey Haller, numit și “avocatul din limuzină”, într-o nouă aventură, care se dovedește a fi un caz cu rădăcini și legături în trecut. Echipa o știm deja, din celelalte romane: Lorna (fosta soție) cu actualul ei soț Cisco (investigatorul firmei), tânăra avocată și parteneră Jennifer Aronson și Earl Briggs, cel care îl duce pe Haller prin oraș cu Lincolnul. Lincolnul avea toată aparatura necesară și era folosit ca un birou pe roți.

  Haller era destul de supărat, din cauza relației reci pe care o avea acum cu fiica lui Hayley, care-l acuzase că salvase un tip. Acesta urcase beat la volan și ucisese două persoane, prietena ei cea mai bună și mama acesteia. Hayley nu înțelesese prea bine menirea unui avocat al apărării, și încă nu putea accepta munca tatălui ei.

   Este momentul în care Haller este solicitat să preia cazul unui deținut acuzat de crimă. Era acuzat că a ucis o prostituată, care lucrase pentru el, și-l căutase pe avocat pentru că aceasta îl laudase mereu. Andre La Casse nu era un pește obișnuit, el oferea site-uri digitale de întâlniri și ținea totul sub control virtual, sigur pentru o anumită sumă. Se certase cu Giselle în acea seară pentru banii pe care ar fi trebuit să-i primească, deși ea susținea că nu fusese nimeni în camera de hotel.

  Dar nimic nu e ce pare a fi!

  Haller află cu stupoare că Giselle era de fapt Gloria Dayton, o escortă pe care credea că o salvase, mijlocind o înțelegere cu procuratura dacă-l turna pe Hector Moya – unul dintre capii Cartelului Sinaloa. Crezuse că reușise s-o salveze, dar verificând faptele, discutând cu colegele ei și cu cei închiși realizează că de fapt a fost păcălit. Preia apărarea lui Andre și împreună cu oamenii lui începe cercetările.

  Este urmărit, atacat, semn că se apropie de vinovați. Discuția cu Hector Moya îi aduce ajutorul acestuia și o nouă perspectivă.

 Între timp Lincolnul este lovit, scos de pe șosea și Earl ucis. Haller scapă cu mâna în ghips și câteva coaste fisurate, dar în viață, și este și mai determinat să afle adevărul.

  Din aproape în aproape află că Gloria și colegele ei fuseseră informatoare pentru James Marco, agent DEA, care conducea grupul de cercetări ICE-T, și ajunge la Lankford, un detectiv bun și dur, care acum lucra pentru Procuratură.

  Este hotărât să aducă, cu toate piedicile, vinovații în fața justiției, mai ales că Andre este atacat și aproape ucis de alt deținut.

  Ajutat de mentorul lui, David Siegel, poreclit “Legal”, acum bolnav, dar cu o minte brici și cunoștiinte juridice de excepție, de echipa lui, chiar de Moya și oamenii acestuia, Haller va găsi vinovații și va afla motivațiile tuturor.

  Unul se sinucide, după ce depune mărturie cinstită în instanță, altul dispare.

  Va fi găsit de justiție? Sau va fi pedepsit de oamenii lui Moya? Ce se va întâmpla cu Andre La Casse?
Ce va face echipa lui Haller? Vor reuși să acopere costurile pierderii mașinii? Cum? Se va împăca Haller cu fiica lui?

  Romanul este foarte interesant, extrem de alert, cu descrieri minuțioase ale cercetărilor și a ședințelor din sala de judecată.

   Aflăm că cei ca Haller îi considerau pe jurații care dădeau verdictele “zeii vinovăției”.

  Haller mai susținea și că fiecare om are în mintea lui un juriu propriu cu “zei ai vinovăției”:

Toți avem un juriu, voci pe care le purtăm lăuntric.”


“Cei pe care i-am iubit și cărora le-am făcut rău. Cei care mă binecuvântează și cei care mă bântuie. Proprii mei Zei ai vinovăției. În fiecare zi pe care o trăiesc îi port aproape de mine. Pășesc în fiecare zi în instanță și îmi susțin cauza.

  Iată și câteva păreri avizate:

Connelly știe când să pună piciorul pe accelerație și când să-l ia. Odată ce te va avea la bord, întorcând paginile, nu vei mai vrea să te dai jos.”(Boston Globe)

Lucrările lui Connelly le au pe toate: personaje bine conturate, un dialog captivant și o intrigă alertă și plină de suspans.”(San Francisco Chronicle)

“Orice carte nouă a lui Michael Connelly este un prilej de sărbătoare… Connelly este unul dintre cei mai buni scriitori de thrillere din literatura de gen actuală. Cu fiecare nou roman își rafinează talentul și face ca povestea să să fie una pe care s-o ții minte.”(Jackie Cooper, Huffington Post )

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

  1. Dragul de Mickey Haller! Am citit 2 carti care il au in prim plan, tocmai am vazut serialul si astept urmatorul sezon!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.