RUDOLF DE HABSBURG. Mayerling sau sfarsitul unui imperiu de Christine MondonRUDOLF DE HABSBURG. Mayerling sau sfârşitul unui imperiu de Christine Mondon

La Editura Corint se află în curs de apariție cartea RUDOLF DE HABSBURG. Mayerling sau sfârşitul unui imperiu de Christine Mondon.

Descriere

La 30 ianuarie 1889, prinţul moştenitor al monarhiei austro-ungare, Rudolf de Habsburg, este găsit mort, alături de amanta lui, baroana Maria Vetsera, în pavilionul de vânătoare de la Mayerling. Moartea lor a făcut obiectul multor interpretări. Unii vorbesc despre sinucidere, invocând varianta unei iubiri imposibile, în vreme ce alţii pun pe tapet posibilitatea unui asasinat politic. La urma urmelor, prinţul nu era partizanul unei întăriri a alianţei cu Germania şi dorea evoluţia statelor habsburgice înspre un liberalism mai accentuat. Date fiind ideile şi comportamentul său, Rudolf a fost ţinut la distanţă de activităţile tronului.

Tragedia de la Mayerling anunţă în mod inexorabil sfârşitul Imperiului Austro-Ungar. Rudolf lasă tronul nepotului împăratului, Franz Ferdinand, a cărui asasinare, la Sarajevo, va duce la declanşarea războiului din 1914–1918.

Despre autor

CHRISTINE MONDON, licenţiată în germană, doctor în litere al universităţii Paris-IV Sorbona, conferenţiar la universitatea Bordeaux III, este autoarea scrierilo Sissi, une femme d’avant-garde şi Louis II de Bavière, le Roi des lunes, apărute la Bernard Giovanangeli, Paris, în 2007.

Editura Corint

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.